10. Édesanyák jelenléte a helyi munkaerőpiacon

 

Most, hogy a magyar munkaerőpiacon uralkodó helyzetet áttekintettük, lássuk, hogy vélekednek a kérdésről a nagyobb celldömölki cégek vezetői, képviselői.  Először a Cellcomp Kft. vezérigazgatójával, Ambrus Lászlóval folytatott beszélgetést ismertetem. A vezérigazgató úrtól megtudtuk, hogy cégük tapolcai és celldömölki részlegeinél összesen több, mint 1400 fő dolgozik, ebből kicsivel több, mint 1000 fő a Celldömölkön alkalmazottak száma. Elmondása szerint „évente 20- 40 nő megy szülési szabadságra. Ugyanennyien jönnének vissza, de az esetek 95 %-ban nem tudjuk őket foglalkoztani, mert egy műszakos munkakört nem tudunk biztosítani.”  A Cellcomp Kft.-nél az elenyésző létszámú irodai dolgozókat leszámítva 3 műszakban dolgoznak az alkalmazottak. Természetesen a munkáltató köteles lenne visszavenni az édesanyákat, de a visszatérést ők maguk vetik el, hiszen családosan már nem tudják vállalni a több műszakos munkarendet.  Ambrus László Úr elmondta, hogy jellemzően pár év kihagyás után nagyobb gyermekek mellől térnek vissza a nők a céghez. Megkérdeztük, hogy milyen képzettséggel juthat álláshoz valaki a cégnél. „ 70-80 % az operátori munkakör hivatalos szóval élve. Amúgy nem más, mint betaíntott munka. Minél magasabb szinvonalú a termék, annál magasabb mértékű intelligenciát várunk el. Vannak olyan munkaterültek, ahol előfeltétel az érettségi és a számítástechnikai ismeret is.” A vezérigazgató úr egy fontos problémára irányította a figyelmünket. Elmondta, hogy az alkalmazottaik egy része ingázóként érkezik, hiszen bizonyos feladatokra nincs helyi szakember. „Sajnos a helyi oktatás nagyon messze áll az ipartól.” Jó hírnek számít azonban, hogy a probléma orvosolására törekvések indultak el. A Celldomp Kft. az elektronika, gépészet, mechatronika, mechanika területeihez értő szakemberekben szenved hiányt. Ha ezek nem is női szakmák, sokkal több helyi fiatalember tudna elhelyezkedni a cégnél és itt családaot alapítani, ha a fent említett képzések Celldömölkön elérhetőek lennének. Ambrus László szavaiból érezhető, hogy szívügye a cég és a helyi oktatás kapcsolatát tovább formálni, és a hiányszakmák területén helyi képzések elindulását szorgalmazni.

A Bakó Trex Kft. munkatársától megtudtuk, hogy  varrodájuk jelenleg 369 főnek biztosít munkát. Közülük 347-en női alkalmazottak. 167 húsz és negyven év közötti női dolgozójuk van. 2012-ben közülük 20 fő volt otthon kisgyermekével. Tavaly 7 főnek járt le a GYES, hárman jöttek vissza dolgozni, négyen pedig elmentek. A varroda egyműszakos munkarendben alkalmazza a dolgozókat. Ez lehetővé teszi és megkönnyíti a nők munakerőpiacra való visszatérését. Arról, hogy a GYES után vissza nem tért alkalmazottak milyen területen helyezkedtek el, vagy sikerült-e elhelyezkedniük, nincs adatunk.

Egy másik helyi varroda, az ILZSU Bt. vezetőjétől, Marsai Lászlónétól az anyákra nézve kedvező információkhoz jutottunk. Cégüknél 16 varrónő dolgozik. Tavaly 1 fő ment el szülési szabadságra, akit visszavárnak. A varroda egyműszakos renddel üzemel. A munkaidő rugalmas, így a munkáltató és az alkalmazottak közös megegyezése szerint a dolgozó nők 4/6/8 órában dolgoznak. A munkakezdés ideje is rugalmas, van, aki 7 órakor, van, aki reggel 8 órakor áll munkába. A munkarendet illetően ez egy ideális munkahely a kisgyermekes anyukák számára is.

A Wewalka Kft. munkatársától megtudtuk, hogy a 320 fős dolgozói létszámuk majdnem kétharmadát, azaz 201 főt női munkaerő képez. A tavalyi évben 3 női dolgozó ment el szülési szabadságra és 3 alkalmazott tért vissza GYES-ről. Amennyiben az édesanyák vállalni tudják a háromműszakos rendet, a vállalat részéről 100% az anyák visszatérési esélye szülés után. A cég profiljából következően pék- cukrász végzettséggel van a legnagyobb esély az itt történő elhelyezkedésre. Habár a Wewalka nem tud anyabarát munkarendet biztosítani, nem gátolja a családos anyák munkaerpiacra való visszatérését sem. 

Következő cikkünkben a celldömölki munkaerőpiac helyzetét az anyák szemszögéből térképezzük fel.

                                                                                                                        Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Angelcare
300 pont
 
pelenkatároló

5.340Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.370Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
MAM
40 pont
 
baba fogkefe

800Ft

 
pizsama
Gólyahír
100 pont
 
Pizsama

2.869Ft

 
babaevőeszköz
MAM
40 pont
 
Evőeszköz

1.660Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Scamp
100 pont
 
Kapucnis fürdőlepedő

2.180Ft

 
kabát, overál
Gólyahír
200 pont
 
Őszi kezes-lábas

5.160Ft

 
biztonság az autóban és az utcán
Chicco
0 pont
 
Zanza No elemes ultrahangos szúnyogriasztó (babakocsira, övre)

3.690Ft

 
babakelengye
Baby Bruin
40 pont
 
Fésű-kefe

570Ft

 
kismama fehérnemű
Dorina
400 pont
 
Szoptatós melltartó

4.920Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

2.100Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság

590FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás