11. Az elhelyezkedési lehetőségekről, ahogy a celldömölki anyák látják

 

A munkáltatóktól kapott adatok mellett az édesanyák által kitöltött kérdőívek segítségével nyertünk információkat. A kérdőívet kitöltő 44 nő iskolai végzettsége a következőképpen alakul: 6 szakmunkásképzőt, 6 szakközépiskolát végzett. 5 gimnáziumi érettségivel, 9 OKJ-s képesítéssel rendelkezik. 16 válaszadó végzett főiskolán, 1 válaszadó egyetemet végzett, 1 pedig több diplomával is rendelkezik. Nyolc osztályt végzett válaszadó nem volt a kitöltők közt.

A 44 nő közül jelenleg 16 dolgozik, 4 munkanélküli. 15-en GYED-en/ GYES-en vannak, 9-en GYES mellett dolgoznak. Először a GYED-en/ GYES-en levő nőket kérdeztem. A válaszadók pontosan fele csak a GYES után szeretne visszatérni a munkaerőpiacra. 50 %-uk GYED után szeretne/ szeretett volna, ha sikerült volna már munkát találnia. Arra a kérdésre, miszerint van-e hova visszatérniük, vagy álláskeresővé válnak, 19-en adtak választ. Közülök 8-an biztonsággal mehetnek vissza a munkahelyükre, 2-en határozott idejű szerződéssel dolgoztak, mely időközben lejárt. 4 édesanya a több műszakos munkarend miatt nem tud visszatérni az állásába, 5-en munkanélküliek lesznek. Így a 19 válaszadó közül 11 anya kényszerül munkakeresére, ami a váláaszadók 57,8  %-át jelenti. Ez megehetősen nagy arányszám.

A következő részben a már dolgozó nők válaszait összesítem.  Az utolsó szüléstől számítva a a munkaerőpiacra visszatérni tudó helyi nők nagy része átlagosan 2 évet töltött otthon. Ez az országos statisztikához képest jó aránynak számít.  76%-uk visszatérhetett a régi munkahelyére, ami a jelenleg otthon levők kilátásaihoz képest meglehetősen nagy szám. 20%-uk rögtön talált új munkahelyet, és csupán 4%-uk volt egy ideig munkanélküli. 68%-uk a végzettségének megfelelő pozícióban dolgozik, 20%-uk részben használni tudja a végzettségét, 12%-uk dolgozik a végzettségénél alacsonyabb pozícióban, alacsonyabb bérért. A dolgozó nők 5 %-a elégedett a fizetésével, 42%-a elfogadhatónak tartja azt. 30, 8 %-uk véli úgy, hogy keveset keres, 7, 7 %-uk minimálbérért dolgozik.

25 dolgozó nő közül 24-nek a férje/ párja is dolgozik, egy anya neveli egyedül gyermekét. 72%-uk nem figyelt fel bérkülönbségre a férfiak és a nők keresete között, vagy hasonlónak tartja azt. 28%-uk véli úgy, hogy a férfiak egyértelműen jobban keresnek. A válaszadók 95%-a egy műszakban, 5 %-a 2 műszakban dolgozik. Ez alátámasztja azt az országos képet, miszerint az anyák nem tudnak 3 műszakos rendben munkát vállalni. Valamint ez az adat megegyezik Ambrus László Úr nyilatkozatával is, miszerint a helyi Cellcomp Kft. –be az édesanyák 95%-a nem tud a több műszakos munkarend miatt visszatérni.
A dolgozó nő és a családanya szerepének összeegyeztetése nem kis feladat. Hiszen ahogy az országos adatok mutatják, a magyar háztartások 80%-ában a nők végzik a házimunka túlnyomó részét. A megkérdezett dolgozó anyák 64%-a nyilatkozott úgy, miszerint nagy szervezést és erőfeszítést igényel a családanya és a dolgozó nő szerepének összegyeztetése. 36 %-uk viszonylag könnyedén megoldja, hogy mindenhol helyt álljon. Valószínűleg az ő esetükben társuk és/vagy közeli rokonaik is segítséget nyújtanak a gyermeknevelésben és az otthoni feladatok ellátásában.
Az a közvélekedés, miszerint a nők megbízhatatlan munkaerők, Celldömölkön nem állja meg a helyét. Ugyanis a válaszadók 75%-a kap nagyszülői vagy egyéb segítséget arra az esetre, ha gyermeke lebetegszik. Így nagy részük nem esik ki a munkavégzésből ezekre az időszakokra sem. Celldömölk kisváros, ahol a legtöbb családból több generáció él a városban, vagy annak 20 km-es környezetében. Ez megkönnyíti a helyi anyák dolgát, amikor segítségre van szükségük.

Az anyagi helyzetükről nem csak a dolgozó anyák, hanem az összes válaszadók 79, 5 %-a nyilatkozott. Legtöbbjük úgy véli, hogy normális keretek közt, biztonságban élnek. A legkevsebben, összesen a válaszadók 7-%a nyilatkozott úgy, hogy minden évben futja nyaralásra is a költségvetésből. 

A kérdőívbe beillesztettem két képet, amelyek segítségével a kitöltő anyák könnyedén eldönthették, hogy általában milyen a közérzetük. Az első képen  egy fáradt, kimerült, az íróasztalára borulva alvó nő látható.  Az anyák kisebb része, 42, 9%-a választotta ezt a képet. A másik ábrán egy kivirult, mosolygós, üde kosztümös nőt látunk. A többi anya erre a képre tette le a voksát.

A munakerőpiacra vonatkozó rész utolsó szakaszában a munkanélküli/ munkát kereső celldömölki édesanyák lehetőségeit ismertetem. A munkanélküliség problémája jelenleg a 44 kitöltő közül 6 főt érint. Hozzájuk csatlakozik a közeljövőben 11 anya, akik a GYES lejárta után válnak álláskeresővé. A most, 2013 első negyedévében munkát keresők közül 3-an kevesebb mint egy éve munkanélküliek, 1 fő több, mint 2 éve munkanélküli. 2 anya nem regisztrált munkanélküli, de nincs állása, és munkát keres. Jelen helyzetben 2 fő reménykedik, hogy el tud helyezkedni Celldömölkön. 2 anya még nem adta fel az elhelyezkedés reményét, de a keresési zónáját már a város 30- 40 km-es körzetére bővítette. 1 anya nyilatkozott reményvesztetten, ő már hosszú ideje nem talál munkát. 1 helyi nőben pedig a költözés gondolata is felmerült, mert úgy érzi, hogy itt nem tud elhelyezkedni. Arra a kérdésre, hogy szerintük mik a munkanélküliség fő okai Celldömölkön, több választ is megadhattak a kitöltők. Így a 6 munkanélküli anya összesen 16 választ adott. Túlképzettséget/ alulképzettséget egyikük sem feltételez a helyzete mögött. Mindegyikük hátránynak tekinti a munkaerőpiacon az anyai mivoltát. A következő két állítást mindannyian megjelölték:  „Az, hogy anya vagyok, és szerintem ez hátrányt jelent a munkaerőpiacon”.  „Az, hogy anyaként nem tudok 2-3 műszakos munkát vállalni.” Az érintettek közül 3-an gondolják úgy, hogy „Celldömölkön alig van munkalehetőség, tragikusak a helyi viszonyok.” Válaszaik bizonyosságot adtak arra a feltételezésre, miszerint Magyarországon anyaként nagyon nehéz elhelyezkedni, és válaszaik az országos felmérések eredményeivel is megegyeznek. Így sajnos elmondható, hogy ez az egész országra vonatkozó probléma Celldömölköt sem kerülte el. A jelen állapotot sokan reménytelen helyzetként élik meg. Néhányan a reményt szimbolizáló képet jelölték meg a jelenlegi állapot megnevezéseként. 

                                                                                                   Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
hálózsák, pólya
Gólyahír
300 pont
 
Bélelt hálózsák

5.950Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
40 pont
 
Előke

1.200Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
1000 pont
 
Bébiőr

19.500Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.720Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.370Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Nattou
100 pont
 
Plüss figura

3.250Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
40 pont
 
Cumisüveg fül

1.040Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
0 pont
 
Előke

650Ft

 
kabát, overál
Pirinyó
500 pont
 
Átalakítható bundazsák

8.780Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Fa formalap

2.140Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Lorelli
600 pont
 
Biztonsági gyerekülés

32.990Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság fiókzár

520FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás