2. Adjam bölcsődébe, vagy maradjak otthon vele 3 éves koráig?

Adjam bölcsődébe, vagy maradjak otthon vele 3 éves koráig?

Kutatásunk első fő pillérét a bölcsőde kérdésköre adja. Sok szülőpár számára nagy dilemmát jelent, hogy meddig maradjon otthon az anya a gyermekével. Magyarországon ez nehéz kérdés, hiszen a családtámogatási rendszer a többi európai országhoz képest hosszú otthonmaradásra bíztatja az édesanyákat. A tgyás, gyed, gyes a gyermek 3 éves koráig követik egymást. Másrészt viszont rohanó világban élünk, ahol a munkából való túl hosszú kimaradás korlátozza az édesanya további lehetőségeit, valamint a mai gyerekek is egyre korábban érnek meg közösségi életre. Érdemes bölcsődébe adni a gyermeket, vagy jobb minél tovább otthon maradni vele? A kérdésre az alábbi szakirodalmakban keressük a választ. Dobrev Klára Anyák a munkaerőpiacon című tanulmányára többször is hivatkozunk majd.  A tanulmányból megtudhatjuk, hogy a hazai statisztikák szerint „egy nőnek otthon kell maradnia –átlagosan 4,7 évig egy gyerekkel- ha tetszik, ha nem.” A probléma hátterében különböző konfliktusok állnak.  Egyik közülük a hagyományos konzervatív családmodellhez való ragaszkodás. Ez sem az ország, sem a családok érdekeit nem szolgálja. A konzervatív felfogás egyik következménye és egyben hatalmas probléma, hogy az országban nincs elég bölcsőde, családi napközi. A kilencvenes években a magyar bölcsődei rendszert ideológiai okokból szétverték. 2004-ben indult be újra a bölcsődeépítési program. De sok helyütt a politikai vezetés számára még mindig sokkal fontosabb egy új szökőkút létesítése, mint egy új bölcsőde felépítése. Hiszen a szökőkút mindenki számára szép, míg egy kisgyermek bölcsődei elhelyezése vitatott téma a köznapi beszédben. Tehát a lakosság elutasítása is komoly szerepet játszik a bölcsődék alacsony számában. Európa legkonzervatívabb országaként a közvélekedés úgy gondolja, hogy a gyermeknek 3 éves koráig az édesanyja mellett a helye.
Ezt a kérdést boncolgatta Blaskó Zsuzsa interjús kutatása is, mely „Három éves kor alatt mindenképp megsínyli?” címmel jelent meg. Blaskó Zsuzsa is felhívja a figyelmet a magyarok konzervatív szerepfelfogására. Gondoljuk csak végig! A mai napig igaz, hogy a férfihoz a kenyérkereső, a nőkhöz pedig az anya és háziasszony szerepeket kötjük. Míg a külföldi statisztikák szerint a kisgyermekek nem sínylik meg, ha az anya dolgozni jár, addig 2002-ben a magyar válaszadók 66%-a értett egyet azzal, hogy egy 6 év alatti gyermek rovására megy, ha az édesanyja dolgozik. Az anyák- legalább a gyermek 3 éves koráig - való otthonmaradását támogató normák mögött sok, egymással összefüggő tényező áll. Ilyen például a fennálló gyakorlat, az anyagi támogatást nyújtó intézményrendszer, a szűkös bölcsődei férőhelyek. 2007-ben a 3 év alatti gyermeket nevelő anyák mindössze 15%-a dolgozott. Ez a gyakorlat visszahatott a véleményekre, és kialakította, megerősítette azt a meggyőződést, miszerint egy gyermeknek 3 éves koráig feltétlenül otthon, az anyja mellett a helye. Blaskó Zsuzsa 2009 márciusa és 2010 áprilisa között 35, a gyermekével otthon levő anyát keresett fel, hogy ezt a kérdéskört az anyák szemszögéből is megvizsgálja. Olyan anyákat kérdezett meg, akik nagy valószínűséggel a gyermekkel való otthonmaradás hívei, hiszen az ő gyermekeik 2 és 3 éves kor közöttiek. Magyarországon a mai napig az a több évtizedes gyermekpszichológiai érvrendszer van a köztudatban, mely az anyának a gyermekével való minél hosszabb otthonmaradását támogatja. Ezt bizonyítja az a tény is, miszerint a 35 megkérdezett nő közül szinte mindegyik az otthonmaradás mellett szóló indokként nevezte meg az anya-gyermek kapcsolatot és a gyermek érzelmi biztonságának fontosságát, illetve azt az érvet, ami szerint egy 3 évnél fiatalabb gyermek még nem érett a közösségi életre. Akik mégis úgy látják, hogy a gyermekük már vágyik kortárs kapcsolatokra, ők informális kereteken belül – pl. játszótéren- elégítik ki a gyermek eme igényét. Bölcsődébe több okból sem adják a gyermeküket. Tény, hogy ezek az anyák előítéletekkel rendelkeznek a bölcsődék iránt. Előítéletességük azonban nem saját tapasztalatra, hanem bevallásuk szerint a bölcsődékről hallott kósza hírekre, fél információkra, fél megfigyelésekre alapszik. „ Kívülről láttam csak a bölcsit, de azt gondolom, hogy sok gyerek van kevés dadussal.” – nyilatkozza egy édesanya. A gyermekpszichológiai érvek és a bölcsődékről alkotott negatív vélemény mellett ezek az édesanyák pedagógiai érvekre, valamint a saját jólétükre hivatkozva döntenek az otthonmaradás mellett. Abban viszont még ők is egyetértenek, hogy a gyermekek 2 éves koráig tartják a legszükségesebbnek az anya folyamatos jelenlétét. És azt sem tartják fontosnak, hogy az anya ne dolgozzon semmit. Otthon végezhető, vagy rugalmas időbeosztásban zajlódó munkák ellen nincs kifogásuk.
A fenti eredmények azt jelzik, hogy a bölcsődékkel kapcsolatos hazai közvélekedés megrekedt egy több évtizede kialakult szinten, holott a világ, a munkaerőpiac elvárásai és a mai kisgyermekek társas kapcsolatokra való igénye már sokkal előbb tart.

Következő cikkünkben a kutatás során celldömölki bölcsődéről összegyűjtött anyagokat, véleményeket tesszük közzé.                                        

                                                                                                                        Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
MAM
40 pont
 
Fogkefe

800Ft

 
babaelőke
Canpol
40 pont
 
Előke
Előke
Előke
Előke

650Ft

 
szoptatási higénia
Medela
100 pont
 
Hidrogén párna

3.740Ft

 
kézségfejlesztők
Baby Mix
80 pont
 
Torony építő
Torony építő

2.650Ft

 
rugdalózó
Király G.
200 pont
 
Rugi

5.460Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
80 pont
 
Oball labda

2.090Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
1100 pont
 
Baby Design Play utazó járóka - 03 blue 2018
Baby Design Play utazó járóka - 07 Grey 2018

19.990Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.370Ft

 
etetőszék
Lorelli
800 pont
 
Lorelli Oliver multifunkciós etetőszék - Yellow
Lorelli Oliver multifunkciós etetőszék - Blue Hello Bear 2017
Lorelli Oliver multifunkciós etetőszék - Beige & rose
Lorelli Oliver multifunkciós etetőszék - Multicolor

19.990Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.600Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
40 pont
 
Öltöztetős maci

1.190Ft

 
anyatejtároló, melegítő, turmix
Nip
80 pont
 

1.020FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás