4. Amit a celldömölki bölcsődéről tudni kell

A bölcsőde vezetőjétől, Benkőné Remport Lillától tudtuk meg a következő információkat:

A bölcsőde jelenleg 48 férőhellyel rendelkezik. 10 hónapos kortól kerülhetnek be a babák, és egészen annak a tanévnek a végégig maradhatnak, amelyik nevelési évben betöltik a 3. életévüket.  Kivételes esetekben (pl. orvosi javaslatra) ez az időtartam egy évvel meghosszabbítható. A bölcsődéseket 4 csoportba sorolják be: a Törpike, a Micimackó, a Pumulki és a Vuk csoportokba.

Az édesanyáknak érdemes minél előbb jelezni gyermekük későbbi beíratási szándékát, ami megtörténhet akár a gyermek kisbaba korában is. De a vezetőnő igyekszik a később jelentkező, vagy a hirtelen fellépő okból (pl. az édesanya állást talál, vagy meglévő munkáltatójának nyomására váratlanul kell visszaállnia a munkába) beiratkozni kívánó kisgyermekeknek is helyet biztosítani. A helyi bölcsődei vezetés a lehetőségeihez mérten e téren is nagyon rugalmas és segítőkész.

A beszoktatás 10 nap alatt, fokozatosan történik. Először az édesanyával együtt tölt el egy kis időt a gyermek az intézményben, később az anyuka egy kis időre elhagyja az intézmény területét. A beszoktatás lényege, hogy a gyermek egyre több, míg az anya egyre kevesebb időt tölt a bölcsődében. A második héten már „próbaebéd”, „próbaalvás” következik. Ha mindez viszonylag zökkenőmentesen zajlik, az édesanya nyugodt lehet afelől, hogy gyermeke beszokott az intézménybe. Persze az első időkben még előfordulhat sírás a reggeli rövid búcsúzkodáskor, vagy elkeseredhet a gyermek néha-néha napközben, de ez egye ritkábban fordul majd elő, és rövid időn belül úgy érzi a gyermek, mintha egy „nagy családba” érkezne reggelente. Ragaszkodik a gondozónőihez és társaihoz, szívesen megy a bölcsibe. Ez a legkisebbekre is jellemző.

Az intézmény fenntartója az önkormányzat. A szülők által havonta fizetendő bölcsődei díj napi 4 étkezést foglal Ez 2013-ban naponta körülbelül 500 forintot jelentett. Szociálisan rászoruló, vagy hátrányos helyzetben levő gyermekek esetében kedvezményes díjfizetés lehetséges. El kell mondani azonban, hogy a helyi bölcsőde nem csak a környék, de a régió legolcsóbb intézménye is.

Lilla néni 2 éves kor felett kifejezetten előnyösnek találja a gyermekek bölcsődei gondozását, hiszen ebben az életkorban már szükségük van a kortárs közösségre. Ráadásul mivel ekkor jellemzően „utánzás” útján tanulnak, megtanulnak egymáshoz alkalmazkodni, követik nagyobb társaik példáját az evés, a játék, a szobatisztaság kialakulásának, és sok egyéb készség elsajátításának területén is. A tapasztalt, segítőkész és szakképzett gondozói csapat mindent megtesz azért, hogy a gyermekek jó kezekben legyenek, egyre több készséget tegyenek magukévá, egyre önállóbbak legyenek, és jól érezzék magukat a bölcsődében. Ha az időjárás engedi, a gyermekeket sétálni viszik, ami az élmény örömén felül a kicsik mozgásának és járásuk fejlesztésének terén is nagyon fontos. Igény szerint a szülők kérhetik a gyermekek egészségét támogató só szoba használatát, és a „zenebölcsis” foglalkozáson való részvételt is.

Minden napnak pontos napirendje van a reggeli megérkezéstől a hazamenetelig, mely állandóság- és biztonságérzettel tölti el a gyermekeket. Az intézmény már reggel 6 órakor kinyitja kapuit, és egészen este fél 6-ig biztonságos helyet ad a gyermekek számára. (Szükség esetén ez az időintervallum kitolható).

A beteg kisgyermekeket nem szabad bölcsődébe vinni, egy, a gyógyulást igazoló orvosi igazolással térhetnek vissza az intézménybe. Ezzel az intézkedéssel csökken annak az esélye, hogy a gyermekek megfertőzzék egymást.

Hogy zajlik a bölcsődések egy napja?

Reggel 8 óráig kell megérkezni. Ezt követően finom, tápláló reggelit kapnak a gyermekek, majd kézmosás, pelenkázás, wc használat után a gondozónők játékra, kézműveskedésre invitálják a gyermekeket. Jó idő esetén a szabadban töltik a délelőttöt (rengeteg, a koruknak megfelelő szabadtéri játék között), rossz idő esetén a csoportokban, valamint a jól felszerelt, készségfejlesztő játékokkal ellátott tornateremben tartózkodnak. Időközben tízórait kapnak, ami gyümölcslé, vagy gyümölcs, aztán folytatódik a játék. A szervezett programokra (zenebölcsi, sószobai foglalkozás, stb.) is délelőtt kerül sor. Mosakodás, pelenkázás/ WC használat után ebéd következik, melyet az alvásidő követ. Utána a higiéniai szükségletek kielégítését követően tápláló uzsonnát kapnak a gyerekek. Az étkezések négyszemélyes kisasztaloknál zajlanak. A gyermekért 3 órától fél 6-ig jöhetnek a szülők, nagyszülők. Uzsonna után a gondozónők segítségével szabad játékfoglalkozás következik. A gyermekek hazabocsátásakor a gondozónők tájékoztatják a szülőket az aznapi eseményekről, és a szülők bármiről érdeklődhetnek. Így az édesanya tudja, hogy evett, mennyit aludt a gyermeke, hogy érezte magát, mi történt vele aznap. Benkőné Lilla és a gondozónők szerint is a közös gondolkodás és a mindennapi kommunikáció a legjobb módja annak, hogy a szülők és a bölcsődei dolgozók összhangban vegyenek részt a gyermekek gondozásában, nevelésében.

Összességében elmondhatjuk, hogy a helyi bölcsőde a megye egyik legjobb bölcsődéje, ahol a megfizethető ár, a kis csoportlétszám, a vezető és a gonozók hozzáállása, valamint a a gyermekbarát, jól felszerelt környezet egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a szülők elégedettek legyenek a szolgáltatással, biztonságban tudják gyermeküket, míg ők dolgoznak.

                                                                                                                 Gregorich Nóra

 

Ajánlott termékek

 
babacsörgő, babarágóka
Baby Mix
80 pont
 
Plüss labda

2.610Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Nicitoy
100 pont
 
Szundikendő

2.630Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Angelcare
300 pont
 
pelenkatároló

5.340Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Canpol
80 pont
 

1.130Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
40 pont
 
Montesszori

950Ft

 
takaró
Király G.
100 pont
 
Kocsitakaró

3.650Ft

 
babacsörgő, babarágóka
MAM
40 pont
 
Rágóka

1.600Ft

 
biztonsági eszközök
Momert
800 pont
 
Digitális mérleg

16.250Ft

 
játszóállványok, babaszőnyeg
Baby Mix
400 pont
 
Játszóállvány

6.100Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Eton Mimo E12

46.800Ft

 
gyerekülés 9-36 kg
Chippolino
600 pont
 
Chipolino Jett autósülés 9-36kg - Very Berry 2018

14.990Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.990FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás