5. A hazai óvodákba való beíratás szabályai, lehetőségei

Az anyák életében az esetleges bölcsődei évek után fontos mérföldkőnek számít, amikor a gyermeke óvodába megy. Ha bölcsődés volt a gyermek, akkor ez nem jelent óriási változást, viszont ha nem, akkor a kisgyermek óvodakezdésével jelentősen megváltozik a család élete. Az édesanya visszatér a munkaerőpiacra, a gyermek megkezdi "önálló" kis életét. Jelen cikkünkben az óvodába járás szabályairól és az óvodaválasztás lehetőségeiről nyújtunk egy tájékoztató képet. Ezt követően a helyi, azaz a celldömölki óvodák helyzetét mérjük fel.

Magyarországon 2011-ben történtek törvényi változások, amelyek az óvodákat, a szülőket és a gyermekeket egyaránt érintik. Elmondható, hogy az új szabályozások jobban figyelembe veszik a szülők és a gyermekek érdekeit.

Az óvodába járást illetően alapvető változások történtek. A Nemzeti köznevelési törvény 2014 szeptemberétől 3 éves kortól kötelezi az óvodába járást. „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.” A kötelező óvodába járás 2014. szeptember 01-től hatályos, tehát azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2011-ben születtek és 2014. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket.” Abban az esetben lehetséges kitolni az óvodakezdést, ha ezt a szülő kezdeményezi, és a jegyző az óvodavezető és a védőnő egyetértésével jóváhagyja a kérelmet. Ilyenkor a jegyző- vagy egyházi és magán fenntartású intézmény esetében a fenntartó- a gyermek 5. életévéig adhat felmentést az óvodakezdés alól, amennyiben azt a gyermek helyzete vagy képességei megkívánják.

Az óvodaválasztást illetően a legfontosabb változás, hogy az óvodába járás nem lehetőség, hanem kötelező érvényű. Mindezt felmenő rendszerben vezetik be, tehát a 2014-2015-ös tanévre kell készen állniuk az intézményeknek a megnövekedett létszám befogadására. Fontos változás még, hogy míg korábban a szülő és az óvoda közösen döntöttek a gyermek iskolakezdéséről, addig most az óvodavezető dönti el a kérdést. Amennyiben felmerül, hogy a gyermek még bármilyen okból kifolyólag nem iskolaérett, akkor szakértői bizottság által végzett vizsgálat lehet döntő az ügyben. Ezt a szülő és az intézmény egyaránt kérvényezheti.

Az óvodába íratás általános tudnivalóit egy, az önkormányzatok által közzétett, „Hirdetmény az óvodai felvételekről” című dokumentum tartalmazza. A beíratásra az intézmények által kijelölt időpontban kerül sor, ahova a szülőnek magával kell vinnie a gyermek okiratait.

Ha a szülőnek bármilyen kérdése van az óvodába való beíratással kapcsolatban, akkor kérdéseit az óvodavezetőnél teheti fel. Amennyiben több óvoda közül választ a család, érdemes tájékozódni az egyes intézmények által nyújtott lehetőségekről. Véleményünk szerint a szülő mérje fel, hogy melyik óvoda profilja a legszimpatikusabb számukra. Vegyük számításba, hogy melyik intézmény rendelkezik azokkal a szolgáltatásokkal, amelyekre szükségünk lehet. Pl. logopédiai foglalkozás, mozgásfejlesztés, zenefoglalkozás. De még az óvónőkkel való szimpátiára is érdemes odafigyelni, hiszen annak a kezébe adjuk legszívesebben a gyermekünket, akiben mi magunk is megbízunk.

Következő írásunkban a helyi óvodák helyzetével foglalkozunk.

forrás: http://jovoiskolaja.hu/oviparade/ovodai-szabalyozas/

                                                                                                                  Gregorich Nóra

 

Ajánlott termékek

 
fürdetés
Stár
100 pont
 
Nagy babakád

3.100Ft

 
pihenőszék
Bright Starts
1200 pont
 
B.S. rezgő zenélő pihenőszék szürke

23.990Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
1100 pont
 
Baby Design Play utazó járóka - 03 blue 2018
Baby Design Play utazó járóka - 07 Grey 2018

19.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
40 pont
 
Autós rágóka

2.590Ft

 
kabát, overál
Mikka
500 pont
 
Pufi kabát

10.230Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
1200 pont
 
légzésfigyelő

45.990Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Számlépcső

3.100Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
Babakocsi esővédő

1.980Ft

 
babatányér, babaétkészlet, alátét
Nuby
80 pont
 
Etetőtál villával, kanállal

1.690Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Canpol
40 pont
 
Hajkefe fésűvel
Hajkefe fésűvel
Hajkefe fésűvel

810Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Fa építőkocka

3.970Ft

 
babaágy,utazóágy
Klups
600 pont
 
PAULA latte kiságy

17.990FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás