6. A celldömölki óvodákról, ahogy az anyák látják

Celldömölkön két óvoda található. Az egyik a Hajnalcsillag Evangélikus Óvoda, a másik a Városi Óvoda. Az utóbbi a székhelyintézmény mellett két tagintézménnyel rendelkezik, melyből egy Celldömölkön, egy pedig Celldömölk- Alsóságon helyezkedik el. Celldömölk óvodáiról az intézményvezetőkkel készített interjúk és az édesanyák által kitöltött kérdőívek segítségével rengeteg ismerthez juthatunk, melyek talán az anyák óvodaválasztással kapcsolatos dilemmájához is segítséget nyújthatnak. A 44 anya által kitöltött kérdőívet összegezve lássuk először, hogy vélekednek a helyi óvodákról a celldömölki anyák.

Az édesanyáknak az általuk kitöltött kérdőívben lehetőségük nyílt véleményt alkotni a helyi óvodai szolgáltatással kapcsolatban. A válaszadók 61, 5 %-ának egy óvodás gyermeke, 7, 7%-ának két óvodás gyermeke van, 30, 8%-ának pedig nincs óvodás korú gyermeke.  Azt, hogy kinek melyik intézménybe jár a gyermeke, egyenes arányosságban van az óvodák befogadóképességével. Az óvodára vonatkozó kérdéseket feltettük azoknak az anyáknak is, akiknek jelenleg óvodás a gyermeke, és azoknak is, akiknek habár már iskolába jár a gyermeke, de a közel múltból van a helyi óvodákkal kapcsolatos tapasztalata. A kérdőív tartalmazott egy négyfokozatú skálát, ahol különböző állításokra a szülők az „egyáltalán nem értek egyet” és a „maximálisan egyet értek” lehetőségek közt különböző válaszokat adhattak meg.  Az alábbiakban ezek alapján összegzem a helyi édesanyák celldömölki óvodákról alkotott benyomását, tapasztalatait.

A szülők legnagyobb része kiválaszthatta, hogy melyik óvodába járjon a gyermeke. Ez mindenképp ideális, hiszen a lakhelytől, a munkahely távolságától, a családban vagy ismerősi körben szerzett korábbi óvodai tapasztalatoktól függ, hogy ki hova szeretné beíratni a gyermekét.  A válaszadók 50%-a maximálisan egyet ért, 50%-a pedig egyet ért azzal az állítással, miszerint jól felszereltnek tartja gyermeke óvodáját. A már iskoláskorú gyermekek esetében a szülők nem ennyire elégedettek hajdani óvodájuk felszereltségével, hiszen maximális egyetértést kifejező válasz nem érkezett. Az anyák 50%-a  egyetért az állítással, 40%- a valamelyest egyet ért, és 9%- a egyáltalán nem ért egyet. Ez a tény arra enged következtetni, hogy az elmúlt években az óvodák felszereltsége megváltozott, jobb lett.  Az óvodai étkezési díjakkal kapcsolatban összességében elmondható, hogy a szülők nagy része ha kisebb nehézségek árán is, de megfizethetőnek tartja.  Az óvodás gyermekek szüleinek átlagosan 75%-a nyilatkozott úgy, hogy nyugodt szívvel hagyja az oviban a gyermekét,és ugyanennyien gondolják úgy, hogy gyermekük szeret óvodába járni. A gyermekek túlnyomó többsége barátokra, új ismeretekre tesz szert az óvodai évek során. Ennek létrejöttét támogatja az óvónők figyelme és hozzáállása, valamint a szülők és az óvónők közt kialakult közvetlen kapcsolat, intenzív kommunikáció. Ez minden bizonnyal Celldömölk kisvárosi mivoltából adódik, hiszen az óvodák nem túl nagy mérete és a személyes ismeretségek megalapozzák a közvetlen kapcsolat kialakulását akár a pedagógusok és a szülők között, akár a szülőkkel egymás közt. Ebből következik az is, hogy az édesanyák az esetleges problémákat megbeszélik az óvónőkkel, és válaszaik alapján elmondható az is, hogy a legtöbb gyermek ragaszkodik az óvónőjéhez. Az óvodák a nyitva tartási idejüket igyekeznek a szülők igényeihez igazítani, ebből kifolyólag az anyák 42,9%-a egyetért, 57,1%-a pedig maximálisan egyet ért azzal az állítással, miszerint az óvoda nyitva tartása igazodik a munkarendjükhöz. Az anyák több, mint 90%-a elutasítja azt az állítást, miszerint alig várják, hogy véget érjenek az ovis évek, legtöbbjük nem sietteti az idő múlását, mert úgy érzi, gyermeke jó helyen van.

Következő két cikkünkben a Városi Óvoda vezetőjével és a Hajnalcsillag Evangélikus Óvoda vezetőjével készült interjút olvashatják el!

                                                                                                               Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
hálózsák, pólya
Gólyahír
200 pont
 
Bélelt hálózsák

4.430Ft

 
anyatejtároló, melegítő, turmix
Avent
80 pont
 
AVENT VIA  pohár 240ml

2.690Ft

 
fürdetés
Stár
100 pont
 
Nagy babakád

3.100Ft

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.570Ft

 
kórházi kelengye
Lansinoh
80 pont
 
Melltartóbetét

1.690Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.720Ft

 
itatócsőr pótlásnak
Nuby
40 pont
 
Itatópohár

760Ft

 
szoptatási higénia
Lansinoh
100 pont
 
Melltartóbetét

2.480Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Nuk
80 pont
 
babakefe fésűvel

1.590Ft

 
takaró
Scamp
200 pont
 
Kocsitakaró
Kocsitakaró
Kocsitakaró
Kocsitakaró

2.990Ft

 
babakelengye
Baby Bruin
40 pont
 
Fésű-kefe

570Ft

 
babaevőeszköz
MAM
40 pont
 
Evőeszköz

1.540FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás