6. A celldömölki óvodákról, ahogy az anyák látják

Celldömölkön két óvoda található. Az egyik a Hajnalcsillag Evangélikus Óvoda, a másik a Városi Óvoda. Az utóbbi a székhelyintézmény mellett két tagintézménnyel rendelkezik, melyből egy Celldömölkön, egy pedig Celldömölk- Alsóságon helyezkedik el. Celldömölk óvodáiról az intézményvezetőkkel készített interjúk és az édesanyák által kitöltött kérdőívek segítségével rengeteg ismerthez juthatunk, melyek talán az anyák óvodaválasztással kapcsolatos dilemmájához is segítséget nyújthatnak. A 44 anya által kitöltött kérdőívet összegezve lássuk először, hogy vélekednek a helyi óvodákról a celldömölki anyák.

Az édesanyáknak az általuk kitöltött kérdőívben lehetőségük nyílt véleményt alkotni a helyi óvodai szolgáltatással kapcsolatban. A válaszadók 61, 5 %-ának egy óvodás gyermeke, 7, 7%-ának két óvodás gyermeke van, 30, 8%-ának pedig nincs óvodás korú gyermeke.  Azt, hogy kinek melyik intézménybe jár a gyermeke, egyenes arányosságban van az óvodák befogadóképességével. Az óvodára vonatkozó kérdéseket feltettük azoknak az anyáknak is, akiknek jelenleg óvodás a gyermeke, és azoknak is, akiknek habár már iskolába jár a gyermeke, de a közel múltból van a helyi óvodákkal kapcsolatos tapasztalata. A kérdőív tartalmazott egy négyfokozatú skálát, ahol különböző állításokra a szülők az „egyáltalán nem értek egyet” és a „maximálisan egyet értek” lehetőségek közt különböző válaszokat adhattak meg.  Az alábbiakban ezek alapján összegzem a helyi édesanyák celldömölki óvodákról alkotott benyomását, tapasztalatait.

A szülők legnagyobb része kiválaszthatta, hogy melyik óvodába járjon a gyermeke. Ez mindenképp ideális, hiszen a lakhelytől, a munkahely távolságától, a családban vagy ismerősi körben szerzett korábbi óvodai tapasztalatoktól függ, hogy ki hova szeretné beíratni a gyermekét.  A válaszadók 50%-a maximálisan egyet ért, 50%-a pedig egyet ért azzal az állítással, miszerint jól felszereltnek tartja gyermeke óvodáját. A már iskoláskorú gyermekek esetében a szülők nem ennyire elégedettek hajdani óvodájuk felszereltségével, hiszen maximális egyetértést kifejező válasz nem érkezett. Az anyák 50%-a  egyetért az állítással, 40%- a valamelyest egyet ért, és 9%- a egyáltalán nem ért egyet. Ez a tény arra enged következtetni, hogy az elmúlt években az óvodák felszereltsége megváltozott, jobb lett.  Az óvodai étkezési díjakkal kapcsolatban összességében elmondható, hogy a szülők nagy része ha kisebb nehézségek árán is, de megfizethetőnek tartja.  Az óvodás gyermekek szüleinek átlagosan 75%-a nyilatkozott úgy, hogy nyugodt szívvel hagyja az oviban a gyermekét,és ugyanennyien gondolják úgy, hogy gyermekük szeret óvodába járni. A gyermekek túlnyomó többsége barátokra, új ismeretekre tesz szert az óvodai évek során. Ennek létrejöttét támogatja az óvónők figyelme és hozzáállása, valamint a szülők és az óvónők közt kialakult közvetlen kapcsolat, intenzív kommunikáció. Ez minden bizonnyal Celldömölk kisvárosi mivoltából adódik, hiszen az óvodák nem túl nagy mérete és a személyes ismeretségek megalapozzák a közvetlen kapcsolat kialakulását akár a pedagógusok és a szülők között, akár a szülőkkel egymás közt. Ebből következik az is, hogy az édesanyák az esetleges problémákat megbeszélik az óvónőkkel, és válaszaik alapján elmondható az is, hogy a legtöbb gyermek ragaszkodik az óvónőjéhez. Az óvodák a nyitva tartási idejüket igyekeznek a szülők igényeihez igazítani, ebből kifolyólag az anyák 42,9%-a egyetért, 57,1%-a pedig maximálisan egyet ért azzal az állítással, miszerint az óvoda nyitva tartása igazodik a munkarendjükhöz. Az anyák több, mint 90%-a elutasítja azt az állítást, miszerint alig várják, hogy véget érjenek az ovis évek, legtöbbjük nem sietteti az idő múlását, mert úgy érzi, gyermeke jó helyen van.

Következő két cikkünkben a Városi Óvoda vezetőjével és a Hajnalcsillag Evangélikus Óvoda vezetőjével készült interjút olvashatják el!

                                                                                                               Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
kenguru, háti hordozó
Caboo
1000 pont
 
Babahordozó
Babahordozó

24.900Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Nuby
100 pont
 
rágóka

1.430Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Lubifix
80 pont
 
Fürdetőszivacs

1.710Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság fiókzár

520Ft

 
babakocsi kellékei
Lorelli
300 pont
 
Pelenkázó táska
Pelenkázó táska
Pelenkázó táska
Pelenkázó táska

6.220Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Chicco
200 pont
 
Plüss babatelefon

3.490Ft

 
etetés cumisüvegből
Baby Bruin
40 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

660Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
0 pont
 
Fültisztító pálcika

360Ft

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.490Ft

 
gyerekülés 0-25 kg
Chippolino
1000 pont
 
Chipolino Trax 0-25 kg autósülés - Dots Atmosphere
Chipolino Trax 0-25 kg autósülés Dots Black
Chipolino Trax 0-25 kg autósülés Dots Blue Ocean
Chipolino Trax 0-25 kg autósülés Dots Creme
Chipolino Trax 0-25 kg autósülés  Dots Graphite
Chipolino Trax 0-25 kg autósülés Mesh Black
Chipolino Trax  0-25 kg autósülés Mesh Lime
Chipolino Trax 0-25 kg autósülés Stars graphite

32.990Ft

 
mellszívó
Lorelli
0 pont
 
Kézi mellszívó

4.520Ft

 
pelenkázó lap
Temmel
100 pont
 
Pelenkázó lap

3.480FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás