8. Interjú a Városi Óvoda vezetőjével

-Először legyen szíves felvázolni, hogy milyen út vezetett a pályája kezdetétől a vezető óvónői tisztség eléréséig?

-Én már általános iskolás koromban eldöntöttem, hogy óvónő leszek, úgyhogy én 14 évesen az általános iskolából Szombathelyre mentem az óvónői szakközépiskolába.  18 évesen, mikor kikerültem a szakközépiskolából -ahol nagyon jó alapokat és nagyon jó gyakorlatot kaptunk -elkezdtem dolgozni a Mikes úti óvodában. Ott 25 évig dolgoztam. Közben elvégeztem levelezőn a főiskolát. Mivel nagyon sok problémás kisgyermek volt a csoportomban, eldöntöttem, hogy elvégzem a fejlesztő pedagógusi képzést. 10 éve diplomáztam ebből. Közben adódtak olyan helyzetek, hogy csökkent a gyereklétszám, és azt az óvodát bezárták. Én ekkor átkerültem a Vörösmarty úti tagóvodába tagóvoda- vezetőként. Már a Mikesen is voltam tagóvoda- vezető. Ott a kolléganők kérésére és támogatásával pályáztam és el is nyertem a tisztséget. Idén letelik az 5 éves mandátumom. Úgy éreztem, hogy hiába van szakvizsgám, egy közoktatás vezetői végzettséget még kell szereznem, úgyhogy ezt a Szegedi Tudományegyetemen az elmúlt 2  évben sikeresen elvégeztem. Most nagyon hiányoznak a gyerekek, ha bemegyek a csoportokba, végigpuszilgatom őket, de már nincs sok időm erre.

-Milyen feladatokkal jár a vezető óvónő munkája?

-Amikor én ezt elvállaltam, akkor nem gondoltam, hogy ez 24 órás szolgálat. Szó szerint a szolgálat a megfelelő kifejezés.  Ezer zökkenő jött az elmúlt 5 évben.  Az étkeztetéssel kapcsolatban volt több változás is,  most az ezer adagos konyhát is hozzánk csatolták. Nagyon nehéz ezt koordinálni, most ismerkedem az új munkatársakkal. A Városi Óvodához most 76 dolgozó tartozik, őket kell koordinálnom. Kell egy olyan stáb, aki besegít, mert ezt egyedül képtelenség elvégezni.

-Tehát 76 alkalmazottja van.

-Igen. Most még a nevekkel ismerkedek. 17 dolgozót vettem át a Városi iskolától, és azért őket is meg kell ismernem. Napi kapcsolatban mégsem vagyok velük, mert lehetetlen. És nekem az első, hogy az óvónők és a gyerekek érdekében dolgozzak. A szakmai munka az első.

-A vezetői feladatok mellett jut ideje a gyerekekkel való foglalkozásra akár fejlesztő órák kapcsán, akár más téren?

-Amit a törvény előr, azt megcsinálom, de azonkívül többet nem tudok. Olyan munkáltatói feladatok vannak, amire nem elég a napi 8 óra. A fenntartóval, az önkormányzattal is én tartom a kapcsolatot, engedélyeket kérek, bizottsági ülésekre járok.

-Pontosan hány tagintézményből áll az óvoda, és milyen kapcsolatban vannak egymással?

-Van a 3 tagóvoda és a 2 konyha. A kapcsolatunk nagyon jó, de sokszor most már telefonon tartjuk a kapcsolatot a tagintézmény-vezetőkkel. Vörösmarty úti ovi, a Koptik ovi és a Sági ovi tartozik hozzánk.

-Tagóvodánként hány óvónőt alkalmaz az intézmény?

-A törvény azt írja elő, hogy csoportonként 2 óvónő és 1 dajka kell. A Városi Óvodának a 3 óvodájában összesen 14 csoport van. Itt 5, a Vörösmartyban 6, az Alsóságiban 3. Akkor hát 14 csoporthoz van 28 óvónő, plusz én, aki független vezető vagyok.

-Tetszik tudni, hogy csoportonként hány gyermek volt 2012-ben

-A 3 ovinkba összesen 324 gyermek jár. A törvény a 25-ös csoportlétszámot írja elő. Nekünk megvannak a 25-ös csoportjaink. A törvény megengedi, hogy ha a fenntartó engedélyét kéri az óvoda, hogy 27 főig felmenjünk. Itt is vannak 27- es csoportok. Az alsósági oviban 22 fős csoportok vannak.

-Milyen nyitva tartási idővel működik az óvoda?

-Minden szeptemberben felmérjük a szülők igényeit, majd engedélyt kérünk a fenntartótól. Minden  hétköznap reggel 6 órától délután fél 6-ig tart nyitva az óvoda, ilyenkor végig óvónő van a gyerekekkel. Ez egységesen így működik mindhárom óvodában.

-Van-e díja az óvodai szolgáltatásnak?

-Csak ebédpénzt kell fizetni. Meg is nézem: az egész napos 376 Ft, a csak ebéd az 218 Ft, a tízórai- ebéd, vagy az ebéd- uzsonna 297 Ft. Csak az étkezésért kell az óvodában fizetni, semmi mást.

-Azért vannak osztott étkezési díjak, mert rugalmas időbeosztás szerint járhatnak a gyermekek?

-Így van. Rugalmasan kezeljük, mert azt mondom, hogy a gyermeknek az édesanyja mellett van a helye, és meg kell adni a lehetőséget, hogy ha például az anyuka úgy dolgozik, akkor ebéd után hazaviheti a gyereket.

-Gondozáson- étkeztetésen kívül milyen szolgáltatásokat nyújt az óvoda?

-Az új törvény szerint az óvodai alapprogramban az van, hogy az óvoda nyitva tartása alatt, amíg kisgyermek tartózkodik az intézményben, csak óvónő foglalkozhat a gyerekekkel. Régen volt német oktatás, volt zeneovi, külön torna, de most ezek nem lehetségesek. Egy dolgot próbáltunk megtartani, a gyerekek vízhez szoktatását. A nagycsoportosokat 10 alkalommal kiviszik az óvónők a fürdőre, és szoktatják őket a vízhez. Ezt most is próbáltuk betervezni a költségvetésbe. A többi program megszűnt  az óvodában. De valahol azt mondom, hogy jó is, mert az óvodás gyereknek a legfontosabb a játék. Abban fejlődik a legtöbbet. Ha most lenne zeneovi, német, akkor a gyerek ki van zökkentve a játékból, nem tud igazán elmélyülni a játékban. A legnagyobb fejlesztő hatást a játékban éri el a gyermek. Szolgáltatás még, hogy a kapcsolatunk a Nevelési Tanácsadóval napi szintű, szerződésünk van, hogy a problémás gyerekekkel még ők foglalkoznak. A logopédus foglakozik a beszédhibás gyerekekkel, vagy aki ilyen gyógypedagógiai ellátásra szorul, plusz még a fejlesztő pedagógus itt az óvodában. Úgy oldottuk meg, hogy minden intézményünkben legyen fejlesztő pedagógus. Ezek a foglalkozások a szülőnek nem kerülnek pénzbe.

-Mit gondol, milyen különbség van egy falusi, egy kisvárosi és egy nagyvárosi óvoda között? Gondolok itt például a személyes kapcsolattartásra.

-Ugye mi egy kisváros vagyunk. Azt mondom, hogy nekünk nagyon jó a kapcsolatunk a szülőkkel, és közvetlen. De ahogy a budapesti, szegedi kolléganőktől tudom, ez a kapcsolat a nagyvárosokban is megvan. De nekünk azért nagyobb a rálátásunk a családok életére, így a kisebb problémákat a szülővel, a nagyobb problémákat a Népjóléti Szolgálat segítségével meg tudjuk oldani.

-Az óvodai létszám alakulásáról mit gondol?

-Sajnos csökken a létszám, de úgy hallottam, hogy most elég sok gyermek született, így optimista vagyok, hogy majd növekedik az óvodások száma.

-A szülőknek módjában áll-e megválasztani, hogy majd melyik óvodába íratják a gyermeküket?

-Lehetőségük van rá. Minden évben márciusban van a beíratás. Ilyenkor megbeszéljük a szülővel, hogy melyik tagintézményünkbe és melyik csoportba szeretné íratni a gyermeket. Ebben az óvodában osztott csoportok vannak. Kiscsoport, középső és nagycsoport is, a többiben vegyes csoportok vannak. Van olyan szülő is, aki a testvér mellé szeretné tenni a kisebb gyermeket, van, aki kifejezetten kéri, hogy ne együtt legyenek a testvérek. A választás gátját az adhatja, ha egy csoport már betelik.

-Milyen arányban jönnek bölcsődéből a gyerekek?

-A múlt évben a kiscsoportosok egyharmada volt bölcsődés. Én nagyon jó véleménnyel vagyok a bölcsődéről és a bölcsődés gyerekekről. A beszoktatás, az önállóság terén, és annyira ügyesek azok a gyerekek, akik a bölcsiből bekerülnek, már kis közösségi emberek. Tényleg csak jót tudok mondani a bölcsődéről. Érezhető a gyerekeken, ha korábban már közösségbe jártak.

-Mik a szülőkkel kapcsolatos tapasztalatai? Az étkezési díjak befizetése gondot okoz nekik?

-Sajnos egyre nehezebben fizetik ki az étkezési díjat, pedig fizetés után kell fizetni, de nehéz.

-A családokra mi jellemző napjainkban? Kiegyensúlyozott családból érkeznek a gyermekek, vagy érezhető, hogy sok helyütt probléma van otthon?

-Egyre több az olyan család, ahol probléma van, és ez meglátszik a gyerekek viselkedésén. Ez egy nagyon szomorú tapasztalatom. A szülők közti konfliktusok, az anyagi gondok lecsapódnak a gyerekeken. Zaklatottak, sírnak. Egyre kevesebb a szülők között a tolerancia. Sokan rögtön elválnak, nem próbálják megoldani a gondokat. Persze ez nem mindig jellemző, de sajnos egyre gyakoribb. És ennek a gyerek issza meg a levét. Nagy problémák esetén mint már mondtam, a Népjóléti Szolgálathoz és a védőnőkhöz fordulunk, és együttműködve keresünk megoldást. Az idei évtől elkezdtük a Szülők Akadémiáját, ahol amíg a felnőttek között a beszélgetés, az előadás zajlik, addig a gyerekekre óvónő vigyáz.

-Mi az, amit még hangsúlyozni szeretne?

-A neveléssel kapcsolatban kötetlenség. Sok szülő hiányolja a kötelező óvodai foglalkozást., félnek, hogy az iskolában nem tud majd 45 percig megülni a gyerek, ha az óvodában nem volt kötelező foglalkozás. Régen még voltak kötelező foglalkozások. Most az óvónőnek kötelező megtartani a foglalkozást, és invitálni kell a gyermeket, meg kell teremtenie azt a légkört, hogy a gyerekek becsatlakozzanak a foglalkozásba, de a gyerekeket már nem lehet kötelezni a foglalkozásra. Sokszor elég a felhívás, az invitálás. 

- Akkor nagyon köszönöm, hogy fogadott engem, és válaszolt a kérdéseimre! Minden jót kívánok a továbbiakban!

                                                                                                           Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
babaelőke
Baby Bruin
80 pont
 
Előke

2.700Ft

 
babaelőke
Canpol
40 pont
 
Előke
Előke
Előke
Előke

650Ft

 
hálózsák, pólya
Gólyahír
300 pont
 
Bélelt hálózsák

5.950Ft

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.490Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Lorelli
600 pont
 
Biztonsági gyerekülés

35.990Ft

 
etetés cumisüvegből
Nuk
80 pont
 
cumisüveg

1.490Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
1000 pont
 
Bébiőr

19.500Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Kétfunkciós babakocsi

46.800Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Cumisüveg

2.490Ft

 
etetőszék
Chippolino
400 pont
 
Fix etetőszék

13.990Ft

 
gyerekülés 15-36kg
Espiro
1200 pont
 
Espiro Gamma FX Heart
Espiro Gamma FX Denim
Espiro Gamma FX Olive
Espiro Gamma FX Caribbean
Espiro Gamma FX Stardust
Espiro Gamma FX Onyx

34.990Ft

 
itatópohár
MAM
100 pont
 
mam_cup190ml

1.600FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás