Apás szülés - "Vele vagy nélküle?"

Eltelt a csodálatos 9 hónap, lassan érkezik a kis jövevény. Anyuka, apuka, mindenki izgatottan várja a nagy eseményt, ám vannak dolgok, amelyeket érdemes előtte letisztázni. Cikkemben nem a szülés fizikai folyamatairól, szakaszairól szeretnék beszélni, hanem a vajúdó anyák esetleges támaszáról, a leendő apákról.

Hazánkban az elmúlt másfél évtizedben egyre nagyobb „divat” és természetesen szakmailag, törvényileg megengedett, hogy az orvoson és a szakmai személyzeten kívül egy „külsős” személy is benn legyen a vajúdás, szülés ideje alatt, hogy jelenlétével segítse a kismamát az olykor nagyon nehéz pillanatokban.
Mivel nincs előírva, hogy ki legyen ez a személy, gyakran fordulnak meg az apákon kívül anyukák, anyósok, barátnők a szülőszobában. Az esetek 70%-ban azonban a gyermek apja kíséri végig élete párját ezen az úton. A szülés egy hatalmas energiát igénylő, testet és lelket egyaránt megterhelő folyamat, melyről minden anyuka máshogy vélekedik. Néhány százalékuk alig érez fájdalmat és boldogan élik meg a szülést, ám bizonyított tény, hogy a fájdalom kialakulása többrétű. A szervi okok mellett megfigyelhetőek különböző lélektani, pszichés elemek, mint a félelem, vagy a szorongás. És itt jön szóba az apuka: különböző kutatások szerint ugyanis jelenléte kedvezően befolyásolja a  szülés kimenetelét.

Az apuka egészen az utolsó pillanatig meggondolhatja, hogy szeretne-e jelen lenni, de egyet nem szabad elfelejteni, erőltetni tilos! A szülésnek megvan a maga ritmusa, melynek a kialakításban  segítséget tudnak nyújtani, így nekik is van „feladatuk” a szülés során. Az egyik legajánlatosabb teendő az apás szülés előtt állóknak, hogy még a szülés előtt a büszke apák is részt vegyenek egy-két szülésfelkészítő tanfolyamon, szülőszoba látogatáson. Így a nagy eseménykor majd nem állnak tehetetlenül, nem hoznak rossz döntések - hisz sok esetben jelenlétük megtörheti a természetes szülés harmóniáját - hanem erős támaszként nyújtanak segítséget életük szerelmének, hogy szerelmük gyümölcse komplikációk nélkül jöjjön a világra.

Sajnos arról is beszélnünk kell, hogy nem minden párkapcsolat alkalmas apás szülésre. Az apás szülés ilyen értelemben vízválasztó. Amely kapcsolat eléggé érett, az hatalmas fejlődésen megy keresztül, erősíti a családi köteléket. Amelyik viszont nem, ott a párok akár el is távolodhatnak egymástól. Tanácsolom tehát minden kismamának, hogy jól gondolja át. Ha úgy vélik, hogy mindez nem igazán működne náluk, akkor nem biztos, hogy jó ötlet csak a trend miatt az apás szülést választani. Ha lelkileg fontos és jó érzés, hogy nem csak vadidegenek vannak jelen a szülésnél és szeretne valakire támaszkodni, akkor az apa helyett egy támogató nő is jó választás lehet, például egy barátnő, testvér, az anyuka személyében.

Kérlek titeket, szóljatok hozzá a témához, osszátok meg tapasztalataitokat a szülés előtt álló anyatársaitokkal, és könnyítsétek meg ezt a nehéz döntést!

 

Ajánlott termékek

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Arianna
100 pont
 
Orrszívó porszívó

1.600Ft

 
babakelengye
Baby Bruin
40 pont
 
Fésű-kefe

570Ft

 
babakönyvek
Baby Bruin
80 pont
 
Babanapló

1.680Ft

 
babatányér, babaétkészlet, alátét
Baby Bruin
40 pont
 
Étkészlet

900Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
700 pont
 
Bébiőr

21.990Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Cumisüveg

2.490Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
Babakocsi esővédő

1.980Ft

 
rugdalózó
Gólyahír
200 pont
 
Rugi

4.780Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Babynova
40 pont
 
Biztonsági babaolló

940Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.720Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.720Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
1100 pont
 
Baby Design Play UP utazó járóka - 05 turquoise 2018

20.990FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás