Az áldott jó anyatej

Minden szülőnek és anyának az a legfontosabb, hogy a lehető legjobbat adja megszületendő kisbabája számára. Ez vonatkozik táplálására, öltöztetésére, testi és lelki biztonságára egyaránt. A táplálást illetően a kezdeti időszak legnagyobb csodaszere az anyatej. A ma már újra, egyre nagyobb teret hódító anyatejes táplálás kétféle módon történhet: szoptatással és a lefejt anyatej adásával.
A várandósság 9 hónapja alatt a mell megnagyobbodik, felkészül a szoptatásra, az anyatej a szülést követően elkezd termelődni, összetétele pedig - akár egy napon belül is - folyamatosan változik. Olyan immunanyagokat, vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek jó időre megalapozzák a csecsemő testi és lelki fejlődését egyaránt, és sajnos egyetlen tápszer sem pótolhatja. Az anyatej étel és ital egyben, összetétele az újszülött mindenkori tápanyagigényekéhez állandóan változik. Ahogy múlnak a hetek, hónapok, úgy ingadozik ugyanis a cukor, a fehérjetartalma, a sűrűsége és az állaga. Kutatások bizonyítják, hogy az anyatejes gyermekek ritkábban lesznek betegek, enyhébb formában és gyorsabban vészelik át a fertőző betegségeket és járványokat, csökkenek esetükben az allergiás megbetegedések, valamint intelligensebbek lesznek mesterségesen táplált társaiknál.

 A szoptatás módját a legtöbb helyen már a szülés után megmutatják a kismamáknak, pár hét elteltével pedig ugyanolyan rutintevékenységgé válik, mint a pelenkázás, vagy a fürdetés. A megfelelő szoptatási mód mindig az anya kényelmes elhelyezkedésével kezdődik, hogy lazítani tudjon. Egyrészt azért, hogy képes legyen arra, hogy hosszú ideig erőfeszítés nélkül tudja csecsemőjét szoptatni, másrészt, ha az anya feszültté válik, akkor nehezen lép működésbe a tejkiürülési reflex. Bár a szoptatás nem mindig örömteli dolog, hisz sok esetben fájdalmas is lehet, mégis a szeretet, a gondoskodás és a biztonság jele anya és gyermeke között. Fontos tehát a türelem, a kitartás és a biztatás, hisz egy újszülött akár naponta tízszer is szophat, ami akár egy napon keresztül is eltarthat.


Sok anyukában felmerül a kérdés, vajon elég-e gyermeke számára az anyatej. Ezt könnyen megállapíthatjuk, ha a gyermek egészséges, egy nap 4-5 óránál is többet van fenn, helyesen szopik, ha az anyatej megfelelően folyik, illetve ha a kisbaba pelenkája nedves, a széklete pedig sárga és megfelelő gyakoriságú. Fontos tudnivaló, hogy mindig teljesen ki kell üríteni a melleket ahhoz, hogy a tej folyamatosan termelődjön, ekkor kap szerepet a fejés. A fejés technikája is könnyen elsajátítható, gép segítségével pedig gyorsan és egyszerűen megoldható. Minimum a 6-8. hétig kell – megfelelő higiéniás körülmények közt - fejni, mindig abból a mellből, amiből a csecsemő előtte szopott, egészen addig ameddig az emlő fel nem lazul, érezhetően meg nem könnyebbül.
A szoptatás több, mint táplálás. Egy mély kapocs az anya és a gyermeke között, nem beszélve a csecsemő fejlődéséről, hisz az anyatej a legideálisabb táplálék ebben az időszakban. A számos jótékony hatás miatt a szoptatás, pontosabban annak hiánya sok esetben lelkileg megviseli az anyukákat. Kilencvennyolc százaléka azonban képes lenne szoptatni gyermekét, ha megfelelő ismeretekkel, önbizalommal rendelkezne, valamint megfelelő családi és egészségügyi szakemberek részéről támogató segítséggel rendelkezne. Természetesen a szoptatás nemcsak lelki eredetű ajándék, fontos, hogy meglegyenek a megfelelő testi és fizikai adottságok, ám a várandósság időszaka és harmóniája jótékony hatással van a tejelválasztás beindulására, azért, hogy az anyuka egy újabb csodával ajándékozassa meg gyermekét.

Ajánlott termékek

 
hálózsák, pólya
Király G.
200 pont
 
Kókuszpólya

3.640Ft

 
takaró
Scamp
200 pont
 
Kocsitakaró
Kocsitakaró
Kocsitakaró
Kocsitakaró

2.990Ft

 
szoptatási higénia
Tanita
200 pont
 
Szopipárna

6.330Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
MAM
40 pont
 
Fogkefe

800Ft

 
kórházi kelengye
Baby Bruin
40 pont
 
Melltertóbetét

660Ft

 
itatócsőr pótlásnak
Nuby
40 pont
 
Itatópohár

760Ft

 
hálózsák, pólya
Baby Bruin
100 pont
 
Pólyabetét

1.700Ft

 
takaró
Gólyahír
100 pont
 

3.530Ft

 
babatányér, babaétkészlet, alátét
MAM
40 pont
 
Tányér

1.950Ft

 
etetés cumisüvegből
Baby Bruin
40 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

660Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

2.200Ft

 
szoptatási higénia
Avent
100 pont
 
AVENT  bimbóvédö

2.190FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás