A baba mint a szülés aktív résztvevője

Mit él át kisbabánk a megszületése során?

Sosem felejtem el, mekkora erőt adott kislányom születésekor a szülésznőmtől származó tanács, miszerint nem csak magam miatt kell az ő utasítsait pontosan betartani, hanem azért is, mert a szülés a kisbabáknak is legalább olyan fájdalmas és nehéz, mint a kismamáknak. Ha a kismama ügyes, azzal a baba dolgát is megkönnyíti.
Most újra utánaolvastam, hogy leírhassam Nektek, mi történik majd a kisbabátokkal a születése során.

Ideális esetben a szülést a magzat indítja meg. Ennek kettős feltéltele van: szükséges, hogy már érett legyen a külvilágon való léthez, de koponyája még kiférjen a szülőcsatornán. A babák általában nagyon jól megérzik, mikor teljesülhet együtt a két feltétel. Ilyenkor elkezdenek egy kortizol nevű hormont termelni, amely beindítja a szülés folyamatát. Legelőször- még a szülés előtt- a baba fejjel lefelé fordul. Ezt követően idővel "leszáll az anya pocakja". A szüléskor a baba "magzathenger formába" csomagolja magát, azaz szorosan magához simítja karjait és lábait, a fejét kicsit előre hajtja. Ez a henger forma és a magzatmáz segítik őt abban, hogy átjuthasson a szülőcsatornán. A kis csöppség úgy forog, mint egy dugó az üvegben, így megtalálja a kijtáshoz szükséges utat. Koponyalemezei kutacsokkal, rugalmas kötőszövetes állománnyal illeszkednek egymáshoz, így szükség esetén szülés közben egymásra csúszhatnak anélkül, hogy a baba agyszövete károsodna. A gáthoz érve fontos, hogy az ellazult legyen, amelyet a szülés természetes ritmusának tiszteletben tartása is segíthet. A szülések nagy része zavartalanul, a belső, veleszületett tudás szerint zajlik. Az anya és magzata közti egymásra hangolódás már a szüléskor is megmutatkozik. Jó esetben a szakemberek kivárják, míg a lepény megszületik és a köldökzsinór lüktetése leáll, hiszen ez jelzi, hogy az újszülött készen áll a méhen kívüli életre. Ez a leválasztás sok esetben csak a szülés után 10 perccel, de akár másfél órával később lenne ideális. A leválasztás után elindul egy új élet önálló útja a nagyvilágban.

Látjátok Kismamák? A szülés folyamatában, amikor mi, nők, a világra segítjük gyermekünket, nem vagyunk egyedül a feladat nehézségeivel. Férjünk lelki támaszán kívül van valaki, aki fizikailag is átéli velünk ezt a folymatot, aki legalább annyit küzd, mint mi, akivel életünk első közös feladatát és szövetségét teljesítjük akkor, amikor világra hozzuk őt. Ugye, hogy a szülés az élet egyik legszebb ajándéka?

Gregorich Nóra
kommunikációs munkatárs
 

Ajánlott termékek

 
gyerekülés 0-25 kg
Lorelli
800 pont
 
Lorelli Sigma autósülés 0-25kg -Gray

23.990Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
700 pont
 
Bébiőr

21.660Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
200 pont
 
Pelenkázó lap széles

5.180Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
200 pont
 
Pelenkázó lap puha

5.180Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

1.960Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

1.960Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.880Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
80 pont
 
Pelenkázó lap

1.840Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Tanita
80 pont
 
Csúszásgátló

1.670Ft

 
szoptatási higénia
Avent
100 pont
 
AVENT  bimbóvédö

2.190Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
 Esővédő babakocsira

2.660Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Fa formalap

2.140FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás