A baba mint a szülés aktív résztvevője

Mit él át kisbabánk a megszületése során?

Sosem felejtem el, mekkora erőt adott kislányom születésekor a szülésznőmtől származó tanács, miszerint nem csak magam miatt kell az ő utasítsait pontosan betartani, hanem azért is, mert a szülés a kisbabáknak is legalább olyan fájdalmas és nehéz, mint a kismamáknak. Ha a kismama ügyes, azzal a baba dolgát is megkönnyíti.
Most újra utánaolvastam, hogy leírhassam Nektek, mi történik majd a kisbabátokkal a születése során.

Ideális esetben a szülést a magzat indítja meg. Ennek kettős feltéltele van: szükséges, hogy már érett legyen a külvilágon való léthez, de koponyája még kiférjen a szülőcsatornán. A babák általában nagyon jól megérzik, mikor teljesülhet együtt a két feltétel. Ilyenkor elkezdenek egy kortizol nevű hormont termelni, amely beindítja a szülés folyamatát. Legelőször- még a szülés előtt- a baba fejjel lefelé fordul. Ezt követően idővel "leszáll az anya pocakja". A szüléskor a baba "magzathenger formába" csomagolja magát, azaz szorosan magához simítja karjait és lábait, a fejét kicsit előre hajtja. Ez a henger forma és a magzatmáz segítik őt abban, hogy átjuthasson a szülőcsatornán. A kis csöppség úgy forog, mint egy dugó az üvegben, így megtalálja a kijtáshoz szükséges utat. Koponyalemezei kutacsokkal, rugalmas kötőszövetes állománnyal illeszkednek egymáshoz, így szükség esetén szülés közben egymásra csúszhatnak anélkül, hogy a baba agyszövete károsodna. A gáthoz érve fontos, hogy az ellazult legyen, amelyet a szülés természetes ritmusának tiszteletben tartása is segíthet. A szülések nagy része zavartalanul, a belső, veleszületett tudás szerint zajlik. Az anya és magzata közti egymásra hangolódás már a szüléskor is megmutatkozik. Jó esetben a szakemberek kivárják, míg a lepény megszületik és a köldökzsinór lüktetése leáll, hiszen ez jelzi, hogy az újszülött készen áll a méhen kívüli életre. Ez a leválasztás sok esetben csak a szülés után 10 perccel, de akár másfél órával később lenne ideális. A leválasztás után elindul egy új élet önálló útja a nagyvilágban.

Látjátok Kismamák? A szülés folyamatában, amikor mi, nők, a világra segítjük gyermekünket, nem vagyunk egyedül a feladat nehézségeivel. Férjünk lelki támaszán kívül van valaki, aki fizikailag is átéli velünk ezt a folymatot, aki legalább annyit küzd, mint mi, akivel életünk első közös feladatát és szövetségét teljesítjük akkor, amikor világra hozzuk őt. Ugye, hogy a szülés az élet egyik legszebb ajándéka?

Gregorich Nóra
kommunikációs munkatárs
 

Ajánlott termékek

 
etetés cumisüvegből
Baby Bruin
40 pont
 
Cumisüveg mosókefe

500Ft

 
anyatejtároló, melegítő, turmix
Avent
80 pont
 
AVENT VIA  pohár 240ml

2.690Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
200 pont
 
BS papagály10536-6p_1

4.890Ft

 
fürdetés
Baby Bruin
200 pont
 
kádállvány

5.990Ft

 
babakelengye
Baby Bruin
40 pont
 
Fésű-kefe

570Ft

 
kombidressz
Scamp
40 pont
 
Kombidressz

980Ft

 
itatócsőr pótlásnak
MAM
0 pont
 
ivócsőr cumisüveghez, Trainerhez

1.500Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
80 pont
 
Előke

2.700Ft

 
takaró
Király G.
100 pont
 
Kocsitakaró

3.650Ft

 
babakocsi többfunkciós
Lorelli
3400 pont
 
Babakocsi
Babakocsi

79.990Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
40 pont
 
Előke

1.200Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
40 pont
 
Cumisüveg mosókefe

1.750FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás