A babakötvény és a START számla – a biztosított életkezdés záloga

 

A mai világban sajnálatos tény, de a takarékoskodás művészetnek számít. Nagyon keveseknek „adatik meg” például lehetőségként, hogy támogassák gyermeküket. Érdemes lenne viszont belegondolni, hogy ha babánk megszületésétől fogva takarékoskodunk, 18 éves korára akár egy jelentősebb összeggel is támogathatjuk felnőtt életének kezdetét. Az egyéni kezdeményezéseket a kormány különböző pénzügyi termékek formájában támogatja.

2006. január 1-jétől a magyar állam minden megszülető gyermek javára születésének évében az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást biztosít. Ez az úgynevezett babakötvény, amely a fiatal felnőttek majdani életkezdését hivatott megkönnyíteni. Babakötvényre jogosult minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermek, aki 18. életévének betöltése után meghatározott célokra, ám azokon belül szabadon használhatja fel az összegyűlt összeget.  Ha a szülők másképp nem rendelkeznek, a babakötvényeket Magyar Államkincstár állampapírba fekteti, viszont a gyermek szülei is kiválaszthatják azt a bankot, takarékszövetkezetet, vagy befektetési-, pénzügyi szolgáltatót, ahol a kincstár helyett kamatoztatni szeretnék gyermekük pénzét.

Sokan úgy gondolják - méghozzá tévesen -, hogy a babakötvény mindössze egy negyvenezer forintos, egyszeri állami támogatás, pedig ennél sokkal több is lehet, ha a szülők is hozzátesznek, és kisebb-nagyobb összegű befizetéseikkel gyarapítják azt.

A babakötvény nevű állami életkezdési támogatás összege a 2009-ben érvényben lévő szabályok alapján gyermekenként a következő összegekből áll össze:

1.    Alaptámogatás - csak a születést követően, egyszeri alkalommal jár. 2006-ban 40.000 Ft volt, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben pedig 42.500 Ft. Ezt a 42500 forintot egészíti ki a szülői befizetések után évente járó 10%-os 6 ezer forintos támogatás.
2.    Gyermekvédelmi támogatás - alacsonyabb családi jövedelem, átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermekek esetén jár. Az ő esetükben a gyermek hét, illetve 14 éves korában további támogatást kapnak, összesen 89200 forintot, a szülői befizetés után pedig dupla támogatást.
3.    Start-számla: amennyiben a szülő vezető pénzügyi szolgáltatót választ, vagy a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számlára fizet be, a befizetések után minden évben a befizetett összeg 10%-ának megfelelő - de legfeljebb évi 6.000 Ft - befizetések utáni állami támogatást kap. Start-betétszámla előnye, hogy egyéni befizetésre is van lehetőség, kamata mentes a kamatadó alól, kezelése pedig díjmentes. A Start számlára magánszemélyek, akár szülők, rokonok, ismerősök évente maximum 120 ezer forintot fizethetnek be. A számlán elhelyezett összegeket a bank - a mindenkori jegybanki alapkamathoz kötött - kiemelt kamattal kamatoztatja.

Érdemes tudni, hogy a Start-számlát a pénzügyi szolgáltató a jogszabályban meghatározott mértékig terjedő díjért vezeti. Ez jelenleg a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb évente 1%-a, amely csak a gyermek 18. születésnapjáig érvényes, annak betöltését követően a korlátozás megszűnik, így a díj akár nőhet is.

Ajánlom minden szülőnek, akik a gyermeküknek a legjobbat, a legnagyobb biztonságot szeretnék nyújtani, illetve a nagykorúvá váló fiatalokat szeretnének segíteni abban, hogy elkezdjék önálló életüket, látogassanak el a Babaház Webáruház partnereként számon tartott, a Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezethez ahol többet megtudhatnak a kedvező kondíciójú babakötvényről és a START számláról! A takarékszövetkezetnél befizetett összegek a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelően kamatoznak, így nem veszítenek értékükből, emellett egyáltalán nem számolnak fel semminemű számlavezetési költséget.

 

Ajánlott termékek

 
mellszívó
Lorelli
0 pont
 
Kézi mellszívó

4.350Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Tanita
80 pont
 
Csúszásgátló

1.670Ft

 
dekoráció
Fakopáncs
80 pont
 
Fa magasságmérő

1.610Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
80 pont
 
 Esővédő babakocsira

1.450Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
100 pont
 
Rágóka
Rágóka

2.290Ft

 
kabát, overál
Pirinyó
500 pont
 
Átalakítható bundazsák

8.780Ft

 
babajáték zenélő
Chicco
500 pont
 
Babakocsijáték

9.190Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Baba Star
40 pont
 
Plüss csörgő

1.100Ft

 
babakocsi többfunkciós
Baby Design
5000 pont
 
babakocsi

129.990Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
1000 pont
 
Bébiőr

19.500Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Ceba
200 pont
 
Pelenkázó lap széles maci felhőn

5.180Ft

 
ágynemű 2 részes
Tanita
80 pont
 
Matracvédő lepedő

2.290FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás