Babamasszázzsal is kifejezhetjük a szeretetünket, erősíthetjük a baba-szülő kötődést

Balázsné Németh Margit védőnővel először a hivatásáról beszélgettünk. Margit sokrétű szakember, babamasszázzsal is foglalkozik. Jelen cikkünkben ezt a beszélgetést osztjuk meg Önökkel.

 

 

- Mit jelent a babamasszázs?

- A babamasszázs valójában egy szeretetmasszázs. Nagyon fontos a kötődés szempontjából. A masszázs során a szülő és a baba közti kapcsolatot tesszük szorosabbá.

- Milyen korban ajánlott?

- 2 hónapos kortól szoktam javasolni 7 hónapos korig, de akár újszülött kortól is el lehet kezdeni.. A koraszülött babáknál ,ha van rá lehetőség ,már az inkubátorban masszírozhatja a szülő a gyermekét. A magzat már az anyaméhben is érzi, ha az anyuka simogatja a pocakját. Arra felé úszik amerre az anya kezét érzi. Nagyon fontos, hogy ezt a kapcsolatot folytassuk tovább születés után is.

- Ezért is van, hogy a kismamák ösztönösen is simogatják a hasukat?

- Igen. Ezzel is a szeretetüket fejezik ki a magzatuk iránt. Babamasszázskor is átadjuk a babánknak a szeretetünket, odafigyelünk rá, segítünk neki ha fogzik vagy ha fáj a hasa.

- Miért jó a babamasszázs?

- A masszázs erősíti az immunrendszert, sokkal nyugodtabban alszanak ezek a babák, ritkábban fordul elő náluk hasfájás, sokkal jobb az étvágyuk, segíti az anyatejes táplálást,támogatja a mozgásfejlődést, tehát nagyon sok jó hatással bír.

- Hogy képzeljünk el egy ilyen alkalmat?

- Ez egy 5-6 alkalmas foglalkozás, ami alatt az anyák, de ha szeretnék az apák is megtanulhatják a masszázst. Én egy játék babán mutatom be és tanítom a szülőknek a fogásokat.. Meg szoktam hirdetni, hogy mikor kezdődik a tanfolyam. Az érdeklődők telefonon vagy interneten keresztül jelentkezhetnek a foglalkozásra.. Első alkalommal felveszem az adatokat, és megbeszéljük hogy mindenkinek jó –e az időpont. Az érdeklődőknek el szoktam mondani, mit kell hozni. (Polifoam vagy vastag pléd, babamasszázs olaj, csereruha a babának, pelenka, játék, esetleg innivaló, ha nem szopizik a baba.). Jó, ha az anyukák kényelmes ruhában jönnek, olyanba , ami nem baj, ha olajos lesz, ha fel kell venni a babát. Jánosházán a körzetemben már nagyon régóta masszírozok, és látom, hogy a babák és az anyukák mennyire élvezik és szeretik ezeket az alkalmakat. Van, hogy ezek a foglalkozások átmennek baba-mama klubba, hisz babamasszázs keretében nem csak masszírozunk, hanem beszélgetünk. Beszélgetünk mindenről. A masszázs olajokról, az etetésről, arról, hogy miért sír a baba, hogyan kell öltöztetni, milyen a jó játék,tehát sok téma szóba kerül.

- Általában hogy reagálnak a babák a masszázsra?

- Ez változó. Vannak olyan gyerekek, akik kezdettől fogva élvezik. Vannak, akik picit sírósak. Akkor sem kell megijedni. Ilyenkor azt szoktam mondani a szülőnek, hogy vegye fel a babáját, sétáljon vele, nyugtassa meg, közben figyelje hogy masszírozunk.. Minden testrészen végigmegyünk és minden alkalommal ismételjük a fogásokat hogy rögzüljenek. A tanfolyam végére minden szülő megtanulja a testrészek masszírozását.

- Otthon hogy jó ezt alkalmazni?

- Legideálisabb akkor, amikor az anyuka is ráér, és a baba is nyugodt, béke van, és nyugalom . Érdemes naponta legalább egyszer alkalmazni. Legjobb este a fürdetés után, amikor amúgy is meztelen a baba. A hasfájás masszázst ajánlott reggel végezni, ezzel kezdeni a napot. Ez az egy masszázs, amit ruhán keresztül is lehet végezni. Ha reggel masszíroz az anya, akkor egymásra hangolódnak a babával,.Akut probléma esetén, ha olyat eszik a baba, amitől fáj a pocakja. enyhítheti a hasfájást vagy meg is szüntetheti azt.

- Ilyenkor jó, ha csend van, vagy ha halk zene szól?

- Változó. Aki masszíroz ,az egy bizonyos idő után rájön, hogy dúdolni szeretne, vagy inkább hallgatni egy kis relaxációs zenét. Masszírozás alatt az anya is lelassul, nyugodtabb lesz,átjárja a szeretet.

- Akik eljönnek a babamasszázsra, általában végigcsinálják-e a foglalkozásokat, alkalmazzák-e otthon? Mik a tapasztalatai?

-Elő szokott fordulni, hogy van olyan anyuka, aki szégyelli, hogy sír a gyermeke, és inkább nem jön többet. Nekik fel szoktam ajánlani, hogy otthon megtanítom a masszázsra ha szeretné. Akik eljárnak, azok nagyon jól szokták magukat érezni. Általában a tanfolyam végére egy kis közösség kovácsolódik össze. Beszélgetünk, elmondják egymásnak a problémáikat. Odahaza akinek van rá ideje az csinálni szokta amíg engedi a csecsemője.

- Kinek ajánlja különösen?

- Igazából mindenkinek. A babamasszázs az indiai, a svédmasszázs, a reflexológia és a jóga elemiből épül fel, ebből kifolyólag nagyon sok esetben tudjuk alkalmazni beteg gyerekeknél is.pl. renyhébb izomzatú vagy fokozott izomtónusú babáknál, látás és hallássérülteknél kiegészítő terápiás célból. Ilyenkor a hangsúlyt arra a masszázstípusra kell helyezni, amire a leginkább szüksége van a babának.

- Milyen módon vehetik fel Önnel az anyák a kapcsolatot?

- Meg van hirdetve, a Művelődési házban és a Babaházban. A szórólapon fel van tüntetve a telefonszámom. Celldömölkön szombatonként fél 11 órakor tartom a tanfolyamot.

- Felkereshetik Önt is az érdeklődő édesanyák?

-Igen. 4 óra után elérnek telefonon, vagy írhatnak emailt.

- Mennyibe kerülnek a foglalkozások?

- Egy alkalom 800 Ft, az 5 alkalmas tanfolyam 4000 Ft . Ez után a szülők otthon már rutinosan tudják alkalmazni a tanultakat.. Ha elkezdődik a tanfolyam ,akkor csak az első óra után lehet még becsatlakozni a csoporthoz, később már nem .Utána meg kell várni a következő tanfolyam kezdést.

Bízunk benne, hogy a fentieket olvasva többen is kedvet kaptak a babamasszázsra. Margit közvetlen természetének, tapasztalatainak és szakértelmének köszönhetően bátran fordulhat hozzá bárki, akinek kérdése van, vagy aki érdeklődik a foglalkozások iránt. Következő cikkünkben a védőnő a Csiribiri foglalkozásról mesél.

Balázsné Margit elérhetőségei:
telefonszám: 06-70-319-0272
email cím: margit1112@freemail.hu

 

Ajánlott termékek

 
takaró
Király G.
200 pont
 
Kocsitakaró

3.650Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
AVENT  cumisüveg 260ml

2.190Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
200 pont
 
BS zenélő pl.majom

3.390Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság

590Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Számlépcső

3.100Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
AVENT  cumisüveg 125ml

1.840Ft

 
rugdalózó
Gólyahír
200 pont
 
Rugi

4.780Ft

 
gyerekülés 0-25 kg
Espiro
1200 pont
 
Espiro Delta  Hearts 2017
Espiro Delta Carribean
Espiro Delta Denim 2017
Espiro Delta Olive 2017
Espiro Delta Onyx
Espiro Delta Stardust
Espiro Delta Sunset

43.990Ft

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.570Ft

 
babaágy,utazóágy
Symbaba
500 pont
 
Babaágy

16.890Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Scamp
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.300Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
100 pont
 
Rágóka
Rágóka

2.290FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás