Babaszoba

Kiságy
Milyen méretben és kivitelben készülnek a kiságyak?
Három méretben kaphatóak:
•    60×120 cm, ezek nem átalakíthatók gyermek heverővé
•    70×140 cm - létezik heverővé alakítható változat is
•    70×120cm (kombinált kiságy) - a gyermek növekedésével együtt változtatható funkciókat tölt be.

Kivitelezésükben mára már csak a képzelet szab határt, így az áruk is ennek megfelelően emelkedik.Mindegyik ágy készül fenyőből, bükkből, laminált bútorlapból. Alapfeltétel mindegyiknél a fekvőfelület magasságának állíthatósága. Létezik leengedhető oldalú, nem kell nagyot hajolni, létezik kivehető rácsú, így ha nagyobb már a gyermek, sérülés nélkül ki tud mászni az ágyból, létezik bölcsővel kombinált, ágyneműtartóval kiegészített változat is.

Mire figyeljünk a kiságyak esetén?
Lényeges szempont a kiságyak vásárlásánál, hogy az ágyrácsok távolsága 6cm-nél nagyobb ne legyen, mert a baba feje könnyen beszorulhat, illetve ha a bútor kerekeken áll, könnyen fékezhető legyen. Ha a fekvő felület nem rácsos, akkor ügyeljünk arra, hogy minél több szellőző lyuk legyen rajta. A fekvőfelület és az rácsok felső része közti távolság – szivaccsal együtt - 25 cm-nél ne legyen kevesebb, mert a baba kieshet belőle, ebből kifolyólag 5-6 cm-nél vastagabb matracot se tegyen bele!
Mind minden gyermekkel kapcsolatos bútor esetén, a kiságynál is fontosak a lekerekített szélek, sarkok. Általában matrac nélkül kaphatóak, azért, hogy mindenki saját maga választhassa ki az elképzelésének és a pénztárcájának legmegfelelőbbet.

 

Matrac
Milyen típusú matracok közül lehet választani?
Kétféle matrac típus létezik, egyik a hagyományos szivacsmatrac, valamint a már említett kókuszrostokból készült kókuszmatrac. Mindkettő pamutvászonnal bevont, mosható, átzuhanyozható, ideális vastagságuk 5-6 cm.

Mi a különbség a két fajta között?
A hagyományos matrac tökéletesen megfelel a célnak, figyeljünk viszont az ágy feklapjára, hisz ha ez nem merev, hanem rácsozott egy átlagosnál vékonyabb matrac könnyebben berogyhat a gyermek súlya alatt, amikor már fel tud állni.
A kókuszmatrac árban a hagyományos duplája, előnye viszont, hogy a kókuszrost rétegezett szerkezetének köszönhetően jobban szellőzővé teszi a szivacsot, így nem fülled be a baba alatt és elkerülhetők az esetlegese allergiás megbetegedések.

Mi a teendő a „kisebb balesetek” megelőzése érdekében?
Gyakran megesik, hogy a babáknak átnedvesedik a pelenkája, e kisebb balesetek elkerülése érdekében beszerezhetők úgynevezett matracvédő fóliák. Egyik fajtája hagyományos PVC fólia, a másik fajta gyermekkel érintkező felülete frottír, alsó része pedig kimondottan erre a célra készült fólia. Ez utóbbi biztosítja a babáknak a szellőzést, hisz átengedik a levegőt. Ezeket a fóliákat a felnőtt lepedőkhöz hasonló módon, a gumipántok segítségével lehet rögzíteni a matrachoz.

 

Ágyneműgarnitúra
Mi a különbség a bébi és a gyermek ágynemű között?
A paplan méretében tesznek különbséget a bébi (80x100cm) és a kisgyermek (90x135cm) garnitúrák között, de érdemesebb a nagyobb méretűt megvásárolni, mivel a bébi gyorsan nő. A garnitúrák 2-3-4 részből állnak, mivel 40 fokban moshatóak gépben is, így nem fontos ágynemű huzatot vásárolni hozzájuk, de persze kapható.

Mik az egyes garnitúrák elemei?
A két részes garnitúra paplanból és párnából tevődik össze,a 3 részes ágyneműgarnitúrát egy kispárna, egy paplan, és egy fejvédő alkotja. A 4 részeshez tartozik az előbb említetteken kívül egy baldachinfüggöny, amit a külön megvásárolható tartóvasra lehet felfűzni.

Milyen anyagból készült ágyneműk kaphatók?
Kétféle anyagból készülnek a gyermek ágyneműk, 100% pamutból, valamint pamut-poliészter keverékből. Ennek megfelelően alakul az áruk, a pamut a drágább, a PA-PE (pamut-poliészter) az olcsóbb kategóriába tartozik. A garnitúra negyedik elemeként szolgáló baldachinfüggöny ugyanebből az anyagokból készül, színe és mintája kapható az ágyneműkkel azonos kivitelben, valamint egy színben is.

 

Mellszívó
Mire szolgál a mellszívó?
A mellszívók a kismamák hatalmas segítsége, a mell tartalmának teljes kiürítésére szolgál, ezáltal több tej termelődik és elkerülhető a gyulladás is.

Milyen fajtái vannak, mik a különböző változatok előnye és hátránya?
A mellszívóknak két nagy csoportja van a kézi és az elektromos mellszívók. A kézi mellszívók is képesek elegendő nagyságú vákuumot képezni a tej lefejéséhez, vannak ezeknek egy és két kézzel használható modelljeik. Az elektromos változatok drágábbak, ám garantált szívóerővel bírnak.

Mely gyártók készítik a legbiztonságosabb és leghatékonyabb mellszívókat?
Kézi mellszívók:
•    Medela (mindkét kézre szükség van)
•    Medela Harmony (egy kezes mellszívó)
•    Avent Isis (egy kéz is elég, ám árban drágább)
•    Chicco (egykaros kivitelezés)
Elektromos mellszívó:
•    Avent
•    Medela
•    Chicco

Hogyan tudjuk megkönnyíteni a maradék tej lefejését?
A mellszívók használata előtt javasolt a mellek megmasszírozása, meleg vizes zuhany, meleg ruhával való borogatás, melyek értágító hatása segít a legjobb eredmény elérésében. Megvásárlásuk előtt pedig ajánlott a kórházi mellszívó kipróbálása, illetve megbízható helyről mellszívók bérlése a megfelelő típus kiválasztása érdekében.
Ha sok a tej érdemes tejtározó zacskókat vagy dobozokat beszerezni, melyekbe a sterilitás megőrzésével tárolhatjuk a lefejt anyatejet.

 

Légzésfigyelő
Milyen sajnálatos esemény elkerülésére hivatott a légzésfigyelő berendezés?
Bölcsőhalálnak hívják azt a jelenséget, amikor az 1 hónap és 1 év közötti kisbaba úgy hal meg, hogy az okot később a legrészletesebb vizsgálat sem tudja kimutatni. Egyszerűen nem vesz levegőt. A bölcsőhalál alvás közben történik - mely lehet nappali, vagy éjszakai - és az esetek többségében 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti, leggyakoribb 3-5 hónapos korban, de ritkán akár 12 hónap után is előfordul.

Melyek a legfontosabb óvintézkedések a bölcsőhalál megelőzésére?
Figyeljetek arra, hogy az egészséges babákat a hátukon vagy az oldalukon altassátok, ágyuk ne legyen süppedős, egyenetlen és ne legyenek körülötte párnák, paplan vagy szőrös játékok! Kerüljétek el, hogy a baba túlmelegedjen (a szobában, ahol alszik, ne legyen 18-20 Celsius foknál melegebb és ne használjatok túl meleg takarókat)! Ne dohányozzatok a terhesség alatt és később a babával egy légtérben! A bölcsőhalál megelőzésének alapja a szülők megfelelő felkészülése, az esetleges okok feltérképezése, de mivel ez a probléma sok esetben mindennemű előzmény nélkül következik be, így fektessetek különös hangsúlyt a technikai megelőzésre, és a légzésfigyelő készülékekre.

Miért hasznosak a légzésfigyelő készülékek?
Az ágyban elhelyezett érzékelő lapok segítenek még időben felhívni a szülők figyelmét gyermekük esetleges légzésproblémáira, és ezek ismeretében a megfelelő intézkedések megtételére. Ezen felül a légzésmegállás esetén jeleznek, így lehetőség van az azonnali beavatkozásra.

Milyen fajtái vannak a légzésfigyelőknek?
Vannak a különálló légzésfigyelők 2 vagy 3 érzékelő lappal, vannak a bébi őrrel kombinált típusok, ezek természetesen drágábbak, de ha nyugodtak szeretnénk lenni, érdemes beszerezni az utóbbi változatot.

 

Sterilizálás
Mi a sterilizálás lényege?
A baba környezetének tisztaságára különösen ügyelni kell, a különböző fertőzések elkerülése érdekében, fontos mindent sterilizálni, ami a baba szájába kerül.

Milyen sterilizálási módok közül lehet választani?
A régi időkből származik a kifőzés, melynek előnye, hogy olcsó, hátrányként számolhatunk viszont a cumi és a cumisüveg anyagának roncsolódásával (vízlerakódás, vízkő) és sok esetben használhatatlanná tételével.
Sterilizáló folyadék, vagy tabletta – a megfelelő hígítású vízbe kell beletenni a már elmosott eszközöket, illata kellemes, a kellékeket kivéve egyből használhatjuk őket.
Vannak mikrohullámú sterilizálók, melyek egyszerre több dolgot is képesek fertőtleníteni, amik aztán a tető felnyitásáig megőrzi sterilitásukat. Hátrányként csupán a mikrohullámú sütő meglétét tudnám említeni, ami a mai világban már csak néhány háztartásban számít hiánycikknek.
A legmagasabb kategóriába tartozó, ezáltal legdrágább eszközök közé sorolhatóak az elektromos árammal működő gőzsterilizálók, melyek előző társaikhoz hasonlóan egyszerre több kelléket is képesek fertőtleníteni.

Ajánlott termékek

 
babaágy,utazóágy
Symbaba
500 pont
 
Babaágy

16.890Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Canpol
40 pont
 
lekerekített olló

710Ft

 
etetőszék
Chippolino
800 pont
 
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Blue Mist 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Frappe 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Lemon 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Pink Mist 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Smoked Pearl 2018

23.990Ft

 
biztonság a lakásban
Tanita
100 pont
 
Matracvédő lepedő

1.850Ft

 
kórházi kelengye
Baby Bruin
80 pont
 
Melltartóbetét

650Ft

 
mellszívó
Lansinoh
400 pont
 
lansinoh-2 fázisú kézi mellszívó

12.990Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
 Esővédő babakocsira

2.660Ft

 
babakocsi többfunkciós
White Lux
5000 pont
 
white_lux_malachite
white_lux_dark_pink
white_lux_csokolade
white_lux_carbon
white_lux_kek
white_lux_lavender
white_lux_latte
white_lux_ezust

109.990Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
80 pont
 
Oball labda

2.090Ft

 
mellszívó
Avent
600 pont
 
Avent natural kézi mellszívó

14.990Ft

 
sterilizáló
Chicco
80 pont
 
Chicco  fertőtlenítő folyadék (1l)

1.410Ft

 
anyatejtároló, melegítő, turmix
Nip
80 pont
 

1.020FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás