Babaszoba

Kiságy
Milyen méretben és kivitelben készülnek a kiságyak?
Három méretben kaphatóak:
•    60×120 cm, ezek nem átalakíthatók gyermek heverővé
•    70×140 cm - létezik heverővé alakítható változat is
•    70×120cm (kombinált kiságy) - a gyermek növekedésével együtt változtatható funkciókat tölt be.

Kivitelezésükben mára már csak a képzelet szab határt, így az áruk is ennek megfelelően emelkedik.Mindegyik ágy készül fenyőből, bükkből, laminált bútorlapból. Alapfeltétel mindegyiknél a fekvőfelület magasságának állíthatósága. Létezik leengedhető oldalú, nem kell nagyot hajolni, létezik kivehető rácsú, így ha nagyobb már a gyermek, sérülés nélkül ki tud mászni az ágyból, létezik bölcsővel kombinált, ágyneműtartóval kiegészített változat is.

Mire figyeljünk a kiságyak esetén?
Lényeges szempont a kiságyak vásárlásánál, hogy az ágyrácsok távolsága 6cm-nél nagyobb ne legyen, mert a baba feje könnyen beszorulhat, illetve ha a bútor kerekeken áll, könnyen fékezhető legyen. Ha a fekvő felület nem rácsos, akkor ügyeljünk arra, hogy minél több szellőző lyuk legyen rajta. A fekvőfelület és az rácsok felső része közti távolság – szivaccsal együtt - 25 cm-nél ne legyen kevesebb, mert a baba kieshet belőle, ebből kifolyólag 5-6 cm-nél vastagabb matracot se tegyen bele!
Mind minden gyermekkel kapcsolatos bútor esetén, a kiságynál is fontosak a lekerekített szélek, sarkok. Általában matrac nélkül kaphatóak, azért, hogy mindenki saját maga választhassa ki az elképzelésének és a pénztárcájának legmegfelelőbbet.

 

Matrac
Milyen típusú matracok közül lehet választani?
Kétféle matrac típus létezik, egyik a hagyományos szivacsmatrac, valamint a már említett kókuszrostokból készült kókuszmatrac. Mindkettő pamutvászonnal bevont, mosható, átzuhanyozható, ideális vastagságuk 5-6 cm.

Mi a különbség a két fajta között?
A hagyományos matrac tökéletesen megfelel a célnak, figyeljünk viszont az ágy feklapjára, hisz ha ez nem merev, hanem rácsozott egy átlagosnál vékonyabb matrac könnyebben berogyhat a gyermek súlya alatt, amikor már fel tud állni.
A kókuszmatrac árban a hagyományos duplája, előnye viszont, hogy a kókuszrost rétegezett szerkezetének köszönhetően jobban szellőzővé teszi a szivacsot, így nem fülled be a baba alatt és elkerülhetők az esetlegese allergiás megbetegedések.

Mi a teendő a „kisebb balesetek” megelőzése érdekében?
Gyakran megesik, hogy a babáknak átnedvesedik a pelenkája, e kisebb balesetek elkerülése érdekében beszerezhetők úgynevezett matracvédő fóliák. Egyik fajtája hagyományos PVC fólia, a másik fajta gyermekkel érintkező felülete frottír, alsó része pedig kimondottan erre a célra készült fólia. Ez utóbbi biztosítja a babáknak a szellőzést, hisz átengedik a levegőt. Ezeket a fóliákat a felnőtt lepedőkhöz hasonló módon, a gumipántok segítségével lehet rögzíteni a matrachoz.

 

Ágyneműgarnitúra
Mi a különbség a bébi és a gyermek ágynemű között?
A paplan méretében tesznek különbséget a bébi (80x100cm) és a kisgyermek (90x135cm) garnitúrák között, de érdemesebb a nagyobb méretűt megvásárolni, mivel a bébi gyorsan nő. A garnitúrák 2-3-4 részből állnak, mivel 40 fokban moshatóak gépben is, így nem fontos ágynemű huzatot vásárolni hozzájuk, de persze kapható.

Mik az egyes garnitúrák elemei?
A két részes garnitúra paplanból és párnából tevődik össze,a 3 részes ágyneműgarnitúrát egy kispárna, egy paplan, és egy fejvédő alkotja. A 4 részeshez tartozik az előbb említetteken kívül egy baldachinfüggöny, amit a külön megvásárolható tartóvasra lehet felfűzni.

Milyen anyagból készült ágyneműk kaphatók?
Kétféle anyagból készülnek a gyermek ágyneműk, 100% pamutból, valamint pamut-poliészter keverékből. Ennek megfelelően alakul az áruk, a pamut a drágább, a PA-PE (pamut-poliészter) az olcsóbb kategóriába tartozik. A garnitúra negyedik elemeként szolgáló baldachinfüggöny ugyanebből az anyagokból készül, színe és mintája kapható az ágyneműkkel azonos kivitelben, valamint egy színben is.

 

Mellszívó
Mire szolgál a mellszívó?
A mellszívók a kismamák hatalmas segítsége, a mell tartalmának teljes kiürítésére szolgál, ezáltal több tej termelődik és elkerülhető a gyulladás is.

Milyen fajtái vannak, mik a különböző változatok előnye és hátránya?
A mellszívóknak két nagy csoportja van a kézi és az elektromos mellszívók. A kézi mellszívók is képesek elegendő nagyságú vákuumot képezni a tej lefejéséhez, vannak ezeknek egy és két kézzel használható modelljeik. Az elektromos változatok drágábbak, ám garantált szívóerővel bírnak.

Mely gyártók készítik a legbiztonságosabb és leghatékonyabb mellszívókat?
Kézi mellszívók:
•    Medela (mindkét kézre szükség van)
•    Medela Harmony (egy kezes mellszívó)
•    Avent Isis (egy kéz is elég, ám árban drágább)
•    Chicco (egykaros kivitelezés)
Elektromos mellszívó:
•    Avent
•    Medela
•    Chicco

Hogyan tudjuk megkönnyíteni a maradék tej lefejését?
A mellszívók használata előtt javasolt a mellek megmasszírozása, meleg vizes zuhany, meleg ruhával való borogatás, melyek értágító hatása segít a legjobb eredmény elérésében. Megvásárlásuk előtt pedig ajánlott a kórházi mellszívó kipróbálása, illetve megbízható helyről mellszívók bérlése a megfelelő típus kiválasztása érdekében.
Ha sok a tej érdemes tejtározó zacskókat vagy dobozokat beszerezni, melyekbe a sterilitás megőrzésével tárolhatjuk a lefejt anyatejet.

 

Légzésfigyelő
Milyen sajnálatos esemény elkerülésére hivatott a légzésfigyelő berendezés?
Bölcsőhalálnak hívják azt a jelenséget, amikor az 1 hónap és 1 év közötti kisbaba úgy hal meg, hogy az okot később a legrészletesebb vizsgálat sem tudja kimutatni. Egyszerűen nem vesz levegőt. A bölcsőhalál alvás közben történik - mely lehet nappali, vagy éjszakai - és az esetek többségében 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti, leggyakoribb 3-5 hónapos korban, de ritkán akár 12 hónap után is előfordul.

Melyek a legfontosabb óvintézkedések a bölcsőhalál megelőzésére?
Figyeljetek arra, hogy az egészséges babákat a hátukon vagy az oldalukon altassátok, ágyuk ne legyen süppedős, egyenetlen és ne legyenek körülötte párnák, paplan vagy szőrös játékok! Kerüljétek el, hogy a baba túlmelegedjen (a szobában, ahol alszik, ne legyen 18-20 Celsius foknál melegebb és ne használjatok túl meleg takarókat)! Ne dohányozzatok a terhesség alatt és később a babával egy légtérben! A bölcsőhalál megelőzésének alapja a szülők megfelelő felkészülése, az esetleges okok feltérképezése, de mivel ez a probléma sok esetben mindennemű előzmény nélkül következik be, így fektessetek különös hangsúlyt a technikai megelőzésre, és a légzésfigyelő készülékekre.

Miért hasznosak a légzésfigyelő készülékek?
Az ágyban elhelyezett érzékelő lapok segítenek még időben felhívni a szülők figyelmét gyermekük esetleges légzésproblémáira, és ezek ismeretében a megfelelő intézkedések megtételére. Ezen felül a légzésmegállás esetén jeleznek, így lehetőség van az azonnali beavatkozásra.

Milyen fajtái vannak a légzésfigyelőknek?
Vannak a különálló légzésfigyelők 2 vagy 3 érzékelő lappal, vannak a bébi őrrel kombinált típusok, ezek természetesen drágábbak, de ha nyugodtak szeretnénk lenni, érdemes beszerezni az utóbbi változatot.

 

Sterilizálás
Mi a sterilizálás lényege?
A baba környezetének tisztaságára különösen ügyelni kell, a különböző fertőzések elkerülése érdekében, fontos mindent sterilizálni, ami a baba szájába kerül.

Milyen sterilizálási módok közül lehet választani?
A régi időkből származik a kifőzés, melynek előnye, hogy olcsó, hátrányként számolhatunk viszont a cumi és a cumisüveg anyagának roncsolódásával (vízlerakódás, vízkő) és sok esetben használhatatlanná tételével.
Sterilizáló folyadék, vagy tabletta – a megfelelő hígítású vízbe kell beletenni a már elmosott eszközöket, illata kellemes, a kellékeket kivéve egyből használhatjuk őket.
Vannak mikrohullámú sterilizálók, melyek egyszerre több dolgot is képesek fertőtleníteni, amik aztán a tető felnyitásáig megőrzi sterilitásukat. Hátrányként csupán a mikrohullámú sütő meglétét tudnám említeni, ami a mai világban már csak néhány háztartásban számít hiánycikknek.
A legmagasabb kategóriába tartozó, ezáltal legdrágább eszközök közé sorolhatóak az elektromos árammal működő gőzsterilizálók, melyek előző társaikhoz hasonlóan egyszerre több kelléket is képesek fertőtleníteni.

Ajánlott termékek

 
rugdalózó
Király G.
200 pont
 
Rugi

5.460Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Arianna
100 pont
 
Orrszívó porszívó

1.600Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Canpol
100 pont
 
Babakocsi csörgő

2.300Ft

 
gyerekülés 0-25 kg
Espiro
1200 pont
 
Espiro Delta  Hearts 2017
Espiro Delta Carribean
Espiro Delta Denim 2017
Espiro Delta Olive 2017
Espiro Delta Onyx
Espiro Delta Stardust
Espiro Delta Sunset

43.990Ft

 
kismama fehérnemű
Dorina
200 pont
 
Szoptatós melltartó

4.650Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
80 pont
 
Pelenkázó lap

4.180Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Lorelli
600 pont
 
Biztonsági gyerekülés

35.990Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Tanita
80 pont
 
Csúszásgátló

1.670Ft

 
babatányér, babaétkészlet, alátét
Nuby
80 pont
 
Étkészlet

1.790Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
80 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

1.660Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
40 pont
 
Öltöztetős maci

1.190Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Canpol
0 pont
 
Csörgő

860FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás