A babaszobák „koronázatlan királya” - Bababútorok I.rész - Kiságyak

A babavárás időszaka nemcsak a lelki felkészüléssel, hanem többek között a születendő csöppség birodalmának megtervezésével, kialakításával és „megépítésével” telik. A babaszobák elengedhetetlen kellékei közé tartoznak a bababútorok, melyek beszerzése során többféle lehetőséget kell fontolóra vennünk. Ebben a cikkben a bababútorok leglényegesebb elemét, a kiságyat vizsgáljuk meg közelebbről, ez ugyanis az egyik legalapvetőbb bútor, melyben a babánkat biztonságban tudhatjuk.

Az egyre szélesedő választéknak köszönhetően számtalan lehetőség, fajta, forma, szín és méret közül választhatjuk ki a babánk és számunkra legmegfelelőbbet és nem utolsósorban a babaszobába leginkább illő babaágyat.

 

 

 

 

A kiságy kiválasztását megelőzi egy lényeges feladat: kiválasztani a babaágy helyét a szobában! Annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb helyre kerüljön a gyermek fekhelye, figyeljünk a következőkre:
•    Ne támasszuk a babaágyat a hideg falhoz, hisz könnyen megfázhat a kicsi! Ha nincs más választás, használjatok falvédőt!
•    Természetesen a túl meleg sem tesz jót, kerüljétek a fűtőtesteket!
•    Ne tegyétek a babaágyat ablak alá, hisz az első pontban említettekhez hasonlóan, könnyen megfá
zhat a bébi!

 
A vásárlás egyik legmeghatározóbb tényezője minden kétséggel a babaszoba, illetve amennyiben nincs lehetőség külön szobát kialakítani, abban az esetben a gyermek számára kialakított, rendelkezésre álló „tér” nagysága. Egy újszülött érkezésekor teljesen felesleges telezsúfolni a babaszobát, az első időkben ugyanis a kiságyon, a pelenkázó felületen és a gyermek ruháit tároló szekrényeken kívül nincs egyéb bababútorokra igény. Praktikus egy viszonylag kisebb ágyat venni, majd később ezt lecserélni, ám sokan választják a pelenkázó-résszel kombinált változatokat, melyekről a későbbiekben lesz szó részletesebben. A legelterjedtebb, úgymond szabványméretek a kiságyak esetében a 120x60cm, ez körülbelül két és fél éves korig jó, valamint a 70x140cm, ami akár 6-7 éves korig is elég. 

 
Ma már szigorú szabályok vonatkoznak a kiságyak, és a gyermekágyak lakossági használatára vonatkozóan, így ha megbízható forrásból vásároljuk meg a bútort, biztosak lehetünk benne, hogy megfelelnek a különböző szabványok normáinak. Komoly előírások vonatkoznak például a rácsok közti távolság nagyságára, a bútort védő festék, lakk vagy egyéb bevonatok összetevőire, a gyermekek ugyanis előszeretettel vesznek mindent a szájukhoz. Különböző variációkat találnak már ki a gyártók, melyekkel segíthetik a növekvő kicsik mozgását és biztosítanak minket biztonságukról, gondolok itt a kivehető rácsokra, vagy az egyik oldalon leereszthető oldalrácsozatra. A kivehető rácsot célszerű akkor használatba venni, ha a gyermek már képes felállni, ilyenkor ugyanis nem átmászni fog az ágy tetején, hanem a rácsok kivételével sokszor legnagyobb meglepetésünkre kimászik az ágyból.

 

Mint már fenn említettem a pelenkázó-asztallal kombinált kiságy megvásárlását érdemes átgondolni, annak ellenére ugyanis, hogy helytakarékos, előre megszabott helyhez köti a pelenkázás folyamatát. Mindenki saját maga dönti el, számára melyik praktikusabb – az egyszerű, kisebb rácsos kiságy, vagy a pelenkázó felülettel párosított gyermekágy, de mielőtt bármelyik mellett is leteszitek a voksotokat, gondoljátok át a következőket:
•    Mekkora hely van a kiságynak?
•    Hogyan rendeztétek el a szobát a kicsinek?
•    Hol tölti majd a baba a nap nagy részét?
•    Hol fürdetitek a kicsit? Hol fog gyakrabban történni a pelenkázás?

 

Miután megválaszoltátok ezeket a kérdéseket, lássuk mely tényezőket kell figyelembe venni a vásárlás során:
•    a kiságy anyaga - készülhet fából, vagy műanyagból, a lényeg, hogy stabil és biztonságos legyen.
•    a fekvőfelület magasságának állíthatósága – fontos, hogy általában minimum 2 vagy 3 pozícióba állítható legyen. Az első hónapokban a magas pozíció kényelmesebb az állandó hajolgatás elkerülése érdekében, ahogy a kisbaba cseperedik, elkezd forogni, akkor már biztonságosabb, ha lejjebb állítjuk a fekvőfelületet.
•    rácstávolság – EU előírás határozza meg a kiságy rácsai közti távolság minimális és maximális nagyságát. Amennyiben ugyanis túl szűkek a rések, könnyen beszorulhat a baba keze vagy lába, ha meg tágak, akkor a feje átfér úgy, hogy maga már nem tudja visszahúzni.
•    az ágybetét nagysága – előírás, hogy az ágybetét legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen.
•    a kiságy mérete – erről már volt szó a fentiekben, a fekvőfelületnek két mérete létezik (60×120cm, illetve 70×140cm)
•    a kiságy szállíthatósága
•    a matrac jellemzői – a matrac vastagsága ne legyen nagyobb 10 cm-nél, ha ennél magasabb és a gyermek már képes felállni, akkor könnyen kieshet az ágyból. Higiéniai szempontból lényeges, hogy a kiságy alja is rácsos legyen, így a matrac könnyebben tud szellőzni.

 

Ajánlott termékek

 
babaelőke
Baby Bruin
0 pont
 
Előke

640Ft

 
játszóállványok, babaszőnyeg
Baby Mix
400 pont
 
Játszóállvány

6.100Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Canpol
40 pont
 
Baba hajkefe és fésű

1.310Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

2.100Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
100 pont
 
Textilkönyv
Textilkönyv

2.600Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Lubifix
80 pont
 
Fürdetőszivacs

1.710Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Baby Bruin
100 pont
 
fellépő
fellépő

2.690Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Nuby
40 pont
 
Csörgők rágókák

960Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.880Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
100 pont
 
Rágóka

2.190Ft

 
pizsama
Gólyahír
100 pont
 
Pizsama

2.870Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Favonat

3.190FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás