Babával közlekedünk, utazunk

Babakocsi
Melyek a babakocsi vásárlás szempontjai?
A babakocsi kiválasztása az egyik legnehezebb feladat, vásárlásakor mérlegelnetek kell ugyanis a közlekedési szokásaitokat. Rengeteg nézőpontot kell figyelembe vennünk a leendő babakocsi vásárlása előtt. Ilyenek a baba születésének időpontja (téli vagy nyári a kicsi), a közlekedési szokások, a kocsi súlya, a kerekek száma, egyéb fizikai jellemzők és nem utolsósorban az ára. Fontos, hogy a babakocsi beférjen az autónk csomagtartójába, ezért vásárlás előtt ezt is ellenőrizzétek le! Természetesen a babakocsi megvásárlása során rengeteg érv és ellenérv száll csatába egymással, megoszlanak a vélemények a színekről, a formákról, a minőségről, a tudásról, ezért szánjatok rá elegendő időt, majd próbáljátok bizonyos kritériumok alapján csökkenteni a lehetőségeket!

Milyen nagy kategóriák közül választhattok szakboltunkban?
Ugyan a Babaház Webáruház honlapján 3 kategóriába soroltuk a babakocsikat (kétfunkciós lapra csukható, többfunkciós és sport babakocsik), de most csak az újszülöttek számára ajánlott típusokat elemezzük.

Mik az egyes típusok főbb tulajdonságai?
Tudnunk kell, hogy a babakocsik alapvető tulajdonságait a vázszerkezete határozza meg.

Ez alapján három féle típus létezik:

  1. A vázhoz rögzített fekvőfelületű, lapra csukható (tolókarja fix, illetve állítható) - Ezek tolási irányát az átfordítható tolókar segítségével változtathatjuk, összecsukása pedig csak a szövetanyaggal bevont fekvőfelülettel együtt lehetséges. Nem lehet olyan kicsire összecsukni, ezért főleg gyalogos közlekedésre ajánlott. Újszülött kortól használhatók, típustól függően vagy mózeskosárral, vagy hordozóval egészítették ki, melyek minden időben biztosítják a megfelelő védelmet babánk számára. Az ilyen típusú babakocsik fekvőfelületét 3-4 fokozatban lehet dönteni, így a már ülő gyermeknek is kényelmes utazást biztosít. A benne lévő öt pontos biztonsági öv megakadályozza, hogy gyermeke kiessen a kocsiból. Ennek ellenére ne engedje felállni a kocsiban és ne hagyja felügyelet nélkül! Felszereltségüket lábzsák, esővédő, szúnyogháló és pelenkázó táska egészítheti ki, 3 és 4 kerekű kivitelben egyaránt kapható. Anyaga lehet tömör műanyag, felfújható gumi, hagyományos, illetve bolygósítható. Ez utóbbi nagy előnye, hogy kis helyen is könnyedén megfordítható. A kerekek átmérője változó, 20-30cm. Mivel a babakocsik kerekeinek többsége közvetlenül a fém tengelyen forog, így karbantartás során ne olajozza, mert a használat során bekerülő por megül az olajban és kikoptatja a műanyagot. Inkább speciális kenést adó sprayvel kezelje!
  2. A vázhoz rögzített fekvőfelületű, esernyősen csukható - Ezeknél a babakocsiknál mindig fix a tolókar. A kiegészítő mózeskosár és babahordozó menetiránnyal szemben helyezhető el a vázon. Esernyős összecsukhatóságukból fakadóan kis helyen elfér az autóban. Kerekeik általában tömör műanyagból készülnek, 15-20 cmes átmérővel. A bolygókerekes megoldás az elterjedtebb, melyek természetesen fixálhatók és fékezhetők. Felszereltségük megegyezik az előző típusú babakocsival
  3. A vázra adapter segítségével felerősíthető fekvőfelületű - Az ilyen típusú babakocsik több részből állnak (váz, mózeskosár, hordozó, sportrész). A külön lévő vázszerkezetet egy adapter segítségével tudja az anyuka a kívánt funkcióra alakítani. Mivel minden része külön van, így az autóban könnyebb elhelyezni. Ezek a típusok 2 vagy 3 funkciósként is megtalálhatóak. Mivel a babakocsi váza és a fekvőfelületek külön vannak, így a tolás irányát az anyuka aszerint tudja módosítani, hogy látni szeretné-e gyermekét, vagy sem. Figyelem! Csak akkor változtassa a menetirányt, ha gyermeke nem fekszik a kocsiban, mert az balesetveszélyes! Ebben a kategóriában kétféle megoldást is alkalmaznak a sportrész állíthatóságára. Az egyik, a már említett 3-4 fokozatban dönthető típus, a másik pedig egy kagyló kialakítású sportrész, mely nem a hagyományos módon fektethető. A háttámla ülőfelülettel bezárt szöge nem változtatható, hanem az egész kagylóülés 3 pozícióba állítható. Felszereltségükbe ugyanúgy tartozhat esővédő, szúnyogháló, pelenkázó táska és lábzsák is (minden funkcióhoz külön lábzsák). Kerekük lehet tömör műanyag, felfújható gumi, hagyományos, illetve bolygósítható. Átmérőjük 20-30 cm között van. Az ilyen típusú babakocsiknál a csapágyas kerék is megtalálhatóak, ezek előnye ugyanis, hogy a zárt kerékagyba használat során nem kerülhet por, ezért kevésbé vannak kopásnak kitéve.

Ciki a kölcsön babakocsi?
A válasz egyértelműen: NEM! Felejtsétek el a hasonló kétségeket, hisz sok esetben egy igényes, folyamatos odafigyelést kapott, használt babakocsi versenybe szállhat az újjakkal. Ennek ellenére itt van néhány jó tanács, amelyet vegyetek figyelembe, mielőtt élnétek ezzel a jelentős költséget csökkentő megoldással!
Beszéljétek meg a kölcsönadóval, hogy mennyi időre kapjátok a babakocsit, van-e valami hibája, van-e rá még garancia, hisz ezek mind fontos információk a ti szempontodból! A különböző fizikai tulajdonságok megfigyelése során, az egyik legfontosabb a kerekek fékezhetősége, erre mindenképpen ügyeljetek!

 

Autósülés – A biztonságos utazás záloga
Miért van szükség autósülésre?
A hatályos KRESZ előírásai szerint általános szabály, hogy a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A gyermekülésekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek a technológia fejlődésével – a biztonságos közlekedés és a balesetek során bekövetkező sérülések csökkentése érdekében – folyamatosan változnak.

Mely jelzéssel ellátott autósülések használhatóak a forgalomban?
A gyermeküléseken elhelyezett jelek utalnak az előírásokra: a jól látható helyen, jól olvashatóan elhelyezett jelölésben szerepel egy kör, benne „E” betű, illetőleg a jóváhagyó országra utaló szám, ezek alatt pedig a jóváhagyási szám. 2009. január 1-től csak a 03, illetőleg a 04-es számsorral kezdődő jóváhagyási számmal jelzett autósülések használhatóak.

Hány kategóriákba sorolhatóak a biztonsági autósülések és melyik babának melyik ajánlott?
•    0+: születéstől kb. 13 kg-os baba esetén
•    1: 9-18 kg-os gyermek esetén
•    2: 15-25 kg-os gyermek esetén
•    3: 22-36 kg-os gyermek esetén
•    2/3: 15-36 kg-os gyermek esetén.

Melyek az autósülés kiválasztásának szempontjai?
A babakocsikhoz hasonlóan az autósülés kiválasztása is lényeges szempontok alapján kell, hogy történjen, hisz gyermekünk utazás közben van az egyik legnagyobb veszélyben. A megfelelő ülés kiválasztásának szempontjai a gyermek kora, tömege, magassága, a speciális igények és az egyéb funkció (lsd.: Isofix rendszer).

Mi a helyzet, ha légzsák van az autómban?
Légzsákkal felszerelt autók esetén: a 0 illetve a 0+-os kategóriákhoz tartozó autósülésekbe menetiránnyal, háttal kell a babát betenni. Ha a menetiránynak háttal fordított gyermekülést az anyósülésre helyezzük, győződjünk meg róla, hogy az utas oldali légzsák ki van kapcsolva, különben a balesetben kirobbanó légzsák könnyen halált is okozhat.

Melyek az autósülés beszerelésének főbb szempontjai?
A beszerelés egyik legfontosabb kelléke a magyar nyelvű útmutató, melyet lépésről lépére kell követni. Igyekezzünk az ülést hátra, mozdíthatatlanul beszerelni feszesre húzott övekkel. Egy biztonsági övvel csak egy autósülés köthető be, az ülés saját övét mindig a vállal egyvonalban, vagy alatta levő legközelebbi háttámla nyílásba kell szerelni. Fontos, hogy pontosan a gyerekhez állítsuk az övet, kétujjnyinál ne legyen nagyobb rés az öv és a gyerek teste között. Ha az ülés öve két ujjal összecsíptethető, túlságosan laza. Az övrendszert minden ruházathoz be kell állítani!

Mi az az Isofix rendszer és miért előnyös?
Az Isofix a legújabb, nemzetközileg standardizált autósülést rögzítő rendszer, segítségével az ülés az autó szerves részévé válik. 2006 óta minden új autónak biztosítania kell a lehetőséget az ISO FIX rendszernek, melynek előnyei a maximális biztonság, nem szükséges a biztonsági öv használata, praktikusság, egyszerűség, gyors behelyezés, a helytelen rögzítés minimális kockázata. A megoldás lényege, hogy a hátsó ülések háttámlája és az üléspárnája között a karosszérián, illetve az ülésvázon tartófülek vannak rögzítve, és a gyerekülést egyszerűen erre a tartófülekre kell feltolni.

Mi a helyzet a használt ülésekkel?
A másodkézből kapott ülésekkel már óvatosabban kell bánni, mint a használt babakocsikkal, hisz az esetükben nagyobb a veszély kockázata és jelentősége is. Több esetben vannak az üléseknek rejtett hibái, amit sokszor még a kölcsönadó sem tudhat, ezért azt javaslom, próbáljátok elkerülni a használt autósülések használatát!

 

Ajánlott termékek

 
babatányér, babaétkészlet, alátét
MAM
40 pont
 
Osztott tál

2.000Ft

 
rugdalózó
Gólyahír
200 pont
 
Rugi

4.780Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Baba Star
40 pont
 
Plüss csörgő

1.100Ft

 
kórházi kelengye
Lansinoh
80 pont
 
Melltartóbetét

1.690Ft

 
takaró
Király G.
200 pont
 
Welszoft bélelt takaró

3.650Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.690Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
100 pont
 
Játék piramis

2.290Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
80 pont
 
Számpárosító

1.570Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
Babakocsi esővédő

1.980Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Montesszori játék

2.980Ft

 
fürdetés
Philippo
100 pont
 
Formatervezett babakád

2.150Ft

 
babakelengye
Baby Bruin
40 pont
 
Fésű-kefe

570FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás