Balázsné Németh Margit védőnővel beszélgettünk

Szombat késő délelőtt siettem a Kemenesaljai Művelődési Központba, hogy Balázsné Németh Margit védőnővel beszélgessek. Korábban nem találkoztunk, de nagyon sokat hallottam róla. Mikor megérkeztem, épp véget ért az aznapi babamasszázs foglalkozás. Feltöltődött szülők -nem kis meglepetésemre apukák is- és elégedett arcocskájú babák köszöntek el tőle. Volt, aki búcsúzkodás közben még feltett neki pár kérdést, aztán elégedetten távozott a teremből. Ebből is látszott, hogy jó kis csapat ez, a szülők mernek kérdezni, ő pedig szívesen segít ha tud. Mikor elcsendesült minden, és beszélgetni kezdtünk, először a védőnőségről kérdeztem.

- Arra kérem, hogy először meséljen önmagáról.

-Celldömölkön élek. A férjemmel 31 éve vagyunk házasok. Két felnőtt lányom van és 2 aranyos unokám. 1984-ben végeztem Budapesten, az OTKI Egészségügyi Főiskolán Az idén 30éve dolgozom Jánosházán körzeti védőnőként. .Kivéve 1 évet, amikor a celldömölki családsegítő szolgálatnál próbáltam ki magam. Itt nagyon jó munkatársaim voltak és sokat tanultam tőlük a családsegítésről és a szociális munkáról, de rájöttem, hogy azt a munkát nem nekem találták ki. Visszamentem Jánosházára és azóta is ott dolgozom. Aki ismeri Jánosházát az tudja, hogy nem tartozik a legkönnyebb védőnői körzetek közé, de én szeretek ott dolgozni.

Jánosházán ketten vagyunk védőnők. Körzetemhez Jánosháza egy része, 3 külközség, 1 általános iskola, és az óvoda fele/ 2 csoport/ tartozik A védőnői tanácsadónk szép,, tágas, jól felszerelt. Lehetőség van arra, hogy a munkánkat maximálisan el tudjuk végezni. Ehhez minden segítséget megkapunk a munkáltatónktól is. A kötelező családlátogatások, fogadóórák, tanácsadások, iskolai és óvodai szűréseken kívül, még nagyon sok minden mást is csinálok a munkaidőmben. Óvodai és iskolai egészségnevelés, egészségnapok és vetélkedők szervezése, anyatejes világnapi rendezvények,pl. „Séta a szoptatásért”, különböző klubfoglalkozások,tanfolyamok, szakkörök tartása. Van amit a kolléganőmmel közösen, van amit egyedül tartok. 2013 októberétől pedig Csiribiri tornát vezetek Jánosházán és Celldömölkön. Azt gondolom, hogy ennél jobb foglalkozást nem választhattam volna magamnak.

- Miért választotta ezt a hivatást?

-A szombathelyi Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskolába jártam.,ebből következett, hogy egészségügyi vonalon szerettem volna továbbtanulni. Először orvosi egyetemre is gondoltam,de túl hosszúnak tartottam az egyetemi éveket, ezért választottam inkább a főiskolát, és mivel szerettem a gyerekeket azért gondoltam, hogy felvételizek védőnőnek. Szerencsére felvettek és így lettem védőnő.

- Mit gondol, mennyire befolyásolja a védőnők munkáját az, hogy az anyukák egyre tájékozottabbak, egyre több információ zúdul rájuk a médiából, főként az internetről?

- Azt gondolom, hogy nekünk, védőnőknek is haladnunk kell a korral. Én is erre törekszem. Rendszeresen járok továbbképzésekre,az interneten sok mindennek utána olvasok,de szakfolyóiratokat , szakkönyveket is szoktam olvasni, hogy ne maradjak le semmiről. A védőnőnek nem az a dolga , hogy versenyezzen a médiával, hanem az, hogy segítse a szülőket a sok-sok tapasztalatával. Ha elmegyek egy anyukához és olyat kérdez, amiről még nem hallottam, akkor nem szégyellem azt mondom, hogy utána fogok nézni. De pl. én is tanultam már nagymamától.

- És nem hátrány ez, hogy az anyukák sok esetben mindent összeolvasnak, és sokszor nem is azt szűrik le az információkból, amit kellene?

-Ezért is vagyunk mi, hogy rendet tegyünk az anyukák fejében ha igényt tartanak rá. Az én körzetemben azt hiszem a legtöbb családdal vagyok olyan kapcsolatban, hogy azt is elmondják, ha esetleg valami butaságot csinálnak. Ilyenkor elmondom, hogy én hogy csinálnám és miért,majd megbeszéljük, és megpróbáljuk javítani. Alapelvem: Minden szülő saját magának neveli a gyermekét, a tanácsaimmal csak segíteni szeretnék nekik. Az ő döntésük,hogy élnek ezzel a lehetőséggel vagy sem.

- Milyen volt védőnőnek lenni régen és ma?

- Az új protokoll szerint nagyon sok helyen bejelentkeznek a védőnők a családokhoz. Ez nagyobb városokban jobban elterjedt, mint vidéken, de már itt is egyre több család igényli. Bevallom őszintén én jobban szeretek meglepetésszerűen látogatni. Kivétel azok a családok ahol dolgoznak a szülők , mert ott én is fel szoktam őket hívni vagy üzenetet hagyok, hogy hívjanak időpont egyeztetés miatt. Persze alkalmazkodom akkor is, ha látom, hogy zavarok, de egy-két helyre jobb, ha meglepetésszerűen megyek, mert akkor megláthatom az esetleges problémákat vagy felfedezhetem az intő jeleket és hamarabb tudok segíteni illetve intézkedni. Régen sokkal jobban elismerték a védőnők munkáját. A családlátogatások képezték a munkánk nagy részét. Most rengeteg az adminisztráció és sajnos kevesebb idő jut a családokra.

- Milyen ügyekben kereshetik még fel Önt a körzetébe tartozók?

-A védőnők hivatalosan a várandóság kezdetétől egészen 18 éves korig gondoznak, de a felnőtt lakossággal is van kapcsolatunk. Ez is mutatja mennyire sokrétű munkát végzünk. Párat felsorolok :szűrővizsgálatok szervezése, ezzel kapcsolatos tanácsadás, házasság előtti tanácsadás , nőgyógyászati problémákkal, fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésekkel, fogyókúrázás miatt,, krízis helyzet miatti segítő beszélgetések, családtámogatásokkal kapcsolatos kérdések, bababörze, vércukor vagy vérnyomás mérés és még lehetne sorolni.

- Akkor elég sokrétű ez a szakma.

Igen valóban az. Kevés ilyen sokrétű szakma van, mint a miénk. Ez az a szakma, amit nagyon jól lehet csinálni, ha valaki szeretné jól csinálni. Nagyon jó érzés, ha a családok úgy néznek a védőnőjükre, hogy na, ő valóban védőnő. Azt gondolom, ha egy védőnőt szeretnek akkor az nagyon sok mindenben előnyt jelent a város vagy a falu életében is. A családok szívesebben mennek az általa szervezett rendezvényekre, szűrésekre, esetleg még véradásra is ,hisz kapcsolatunk van a vöröskereszttel is..

Beszélgetésünk második és harmadik felében a babamasszázsról és a Csiribiri foglalkozásról beszélgettem Balázsné Németh Margit védőnővel. Sok érdekeset mesélt! Ha kíváncsi rá, olvassa el következő két cikkünket is!

Ajánlott termékek

 
gyerekülés 9-25 kg
Be Safe
1700 pont
 
Biztonsági autósülés

51.820Ft

 
babacsörgő, babarágóka
MAM
80 pont
 
Rágóka

1.700Ft

 
etetőszék
Chippolino
400 pont
 
Fix etetőszék

13.990Ft

 
biztonság az autóban és az utcán
AeroSleep
0 pont
 
Ülésvédő

5.420Ft

 
szoptatási higénia
Medela
100 pont
 
Tölcsér

3.650Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Arianna
100 pont
 
Orrszívó porszívó

1.600Ft

 
szoptatási higénia
Avent
100 pont
 
AVENT  bimbóvédö

2.190Ft

 
dekoráció
Saraburi
40 pont
 
Falidekor

660Ft

 
babacsörgő, babarágóka
MAM
40 pont
 
Rágóka

1.280Ft

 
kabát, overál
Pirinyó
500 pont
 
Átalakítható bundazsák

8.780Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.720Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
100 pont
 
Pelenkázó lap

3.480FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás