Celldömölk a hétköznapokban- ahogy az édesanyák látják

A kutatás negyedik szegmenseként a helyi édesanyákat a közlekedési szokásaikról, Celldömölk város közlekedési lehetőségeiről kérdeztük. Valamint lehetőségük nyílt kifejteni a Celldömölk városról alkotott benyomásukat, véleményüket.

A válaszadók 75%-a, azaz 33 fő nyilatkozott úgy, hogy családjuk 1 személygépkocsival rendelkezik. 4 háztartás van, ahol egyetlen autó sem található, és 7 család rendelkezik 2 személyautóval. A megkérdezettek szintén 75%-a rendelkezik jogosítvánnyal. 8 édesanyának nincs jogosítványa, 3 válaszadó rendelkezik ugyan jogosítvánnyal, de nem vezet. Ezek alapján 33 anya indulhat szükség esetén autóval útnak, 11 fő pedig a család segítségére vagy a tömegközlekedés nyújtotta lehetőségek igénybevételére szorul, amikor útra kel. Közülük legtöbben a családon belüli segítséget veszik igénybe, hiszen 41 anya megoldja, hogy autóval juthassanak el a Celldömölkön kívül eső célállomásukra, míg csak 3 fő nyilatkozott úgy, hogy vonattal közlekednek.

Celldömölk kisvárosi mivoltából adódik, hogy a városon belül a legtöbbek gyalog, kerékpárral, vagy gyalog-babakocsival közlekedik. Csupán 20, 5%-uk ül autóba, ha gyermekével Celldömölkön belül indul útnak. Az otthonuk és a munkahelyük között ingázó nők negyede vesz igénybe tömegközlekedési eszközt, háromnegyedük gépkocsival jár dolgozni. A helyi járatos buszközlekedés elenyésző jelenlétét tükrözi, hogy a megkérdezettek nagy része nem rendelkezik róla információval. Akik használják, úgy vélik, ritkán közlekednek a buszok. A helyi tömegközlekedéssel kapcsolatban elégedettségre utaló válasz nem érkezett.

A városból kivezető tömegközlekedési lehetőségekről 43 anya alkotott véleményt. Legtöbbjük elégedett a városon áthaladó vonatközlekedéssel, vagy összességében jónak tartja a celldömölki tömegközlekedést. A válaszadók másik nagy táborát azok alkotják, akiknek nincs kialakult véleményük a tömegközlekedéssel kapcsolatban, mert mindig autóval közlekedik. Celldömölk és a környező települések közti buszos közlekedésről jóval negatívabb véleményt fogalmaztak meg.

Az édesanyák szempontjából meghatározó elem a babakocsival való közlekedés. Hiszen a kisgyermekes anyák nagyon sok esetben indulnak útnak mindennapos ügyeik elintézésére, boltba, az idősebb gyermekek óvodába- iskolába kísérésre babakocsis gyermekükkel. A babakocsis közlekedésről 40 édesanya alkotott véleményt. Közülük 24 fő véli úgy, hogy habár jóidő esetén könnyedén közlekednek babakocsival, rossz időben és télen a járdák minősége és a nem megfelelő hóeltakarítás miatt nehéz babakocsival útra kelni. 4 válaszadó szerint ez egyik évszakban sem okoz problémát. A többiek rég nem használtak babakocsit, ezért nincs véleményük az aktuális körülményekről.

Celldömölköt a válaszadók 15, 9%-a kifejezetten otthonos, hangulatos kisvárosnak tartja, szeret itt élni. 33 fő, azaz a megkérdezettek 75%-a szerint Celldömölk élhető és szimpatikus hely, de nem a lehetőségek tárháza. Az anyák 9, 1%-a nyilatkozott úgy, hogy a várost egyre inkább élhetetlennek látja, ahol nincsenek meg a boldoguláshoz szükséges feltételek. A kérdőív utolsó pontjában az anyáknak lehetősége nyílt kifejteni, hogy szerintük milyen feltételek megvalósulása tehetné vonzóbbá Celldömölköt a fiatal párok és gyermekeik számára. Az általuk leírt válaszokat összesítve az alábbi eredmény született:

A legfontosabbnak a munkahelyek teremtését gondolják. Erre mind általánosságban, mind kifejezetten a kisgyermekes anyákra nézve szükség volna. Szinte minden válaszadónak eszébe jutott ez a tényező.  A szülők nagy részében fogalmazódott meg a szakközépiskola fejlesztésének, több szakirány elindításának szükségessége. Ez nem csak a fiatalok későbbi itt maradásához szükséges, hanem ahhoz is, hogy tanulmányaik idejére ne kelljen ingázóvá vagy kollégistává válniuk. A kisgyermekes szülők fontosnak tartanák egy nagy, zárt játszótér kialakítását a városban. Véleményük szerint ez egyszerre sok gyermeknek adhatna játékra való lehetőséget, biztonságos lenne, és a gyermekes családok kikapcsolódási helyszínéül szolgálna. A közösséget teremtő programok bővítését is fontosnak tartanák. Ezen belül a szülők a fiatalok számára létrejövő programok bővítését emelték ki. Néhányan kiemelték az utak, járdák felújítását. Szóba került, hogy a városban legyenek elérhetők a kormányhivatalok, közhasznú intézmények egyes részei (pl. MÁK) . Volt, aki azt fogalmazta meg, hogy a város aknázza ki jobban a turisztikai lehetőségeit

                                                                                                                   Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
etetés cumisüvegből
Baby Bruin
40 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

660Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
 Esővédő babakocsira

2.660Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
MAM
40 pont
 
Fogkefe

800Ft

 
szoptatási higénia
Medela
100 pont
 
Hidrogén párna

3.740Ft

 
takaró
Scamp
200 pont
 
Kocsitakaró
Kocsitakaró
Kocsitakaró
Kocsitakaró

2.990Ft

 
babaevőeszköz
MAM
40 pont
 
Evőeszközkészlet

1.660Ft

 
hálózsák, pólya
Király G.
200 pont
 
Kókuszpólya

3.640Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
80 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

1.450Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
1100 pont
 
Baby Design Play utazó járóka - 03 blue 2018
Baby Design Play utazó járóka - 07 Grey 2018

19.990Ft

 
szoptatási higénia
Avent
100 pont
 
AVENT  bimbóvédö

2.190Ft

 
babaevőeszköz
Canpol
40 pont
 
Evőeszköz

900Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
100 pont
 
Játék C-karikán Shimmy Shakers Zsiráf

2.190FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás