Celldömölk a hétköznapokban- ahogy az édesanyák látják

A kutatás negyedik szegmenseként a helyi édesanyákat a közlekedési szokásaikról, Celldömölk város közlekedési lehetőségeiről kérdeztük. Valamint lehetőségük nyílt kifejteni a Celldömölk városról alkotott benyomásukat, véleményüket.

A válaszadók 75%-a, azaz 33 fő nyilatkozott úgy, hogy családjuk 1 személygépkocsival rendelkezik. 4 háztartás van, ahol egyetlen autó sem található, és 7 család rendelkezik 2 személyautóval. A megkérdezettek szintén 75%-a rendelkezik jogosítvánnyal. 8 édesanyának nincs jogosítványa, 3 válaszadó rendelkezik ugyan jogosítvánnyal, de nem vezet. Ezek alapján 33 anya indulhat szükség esetén autóval útnak, 11 fő pedig a család segítségére vagy a tömegközlekedés nyújtotta lehetőségek igénybevételére szorul, amikor útra kel. Közülük legtöbben a családon belüli segítséget veszik igénybe, hiszen 41 anya megoldja, hogy autóval juthassanak el a Celldömölkön kívül eső célállomásukra, míg csak 3 fő nyilatkozott úgy, hogy vonattal közlekednek.

Celldömölk kisvárosi mivoltából adódik, hogy a városon belül a legtöbbek gyalog, kerékpárral, vagy gyalog-babakocsival közlekedik. Csupán 20, 5%-uk ül autóba, ha gyermekével Celldömölkön belül indul útnak. Az otthonuk és a munkahelyük között ingázó nők negyede vesz igénybe tömegközlekedési eszközt, háromnegyedük gépkocsival jár dolgozni. A helyi járatos buszközlekedés elenyésző jelenlétét tükrözi, hogy a megkérdezettek nagy része nem rendelkezik róla információval. Akik használják, úgy vélik, ritkán közlekednek a buszok. A helyi tömegközlekedéssel kapcsolatban elégedettségre utaló válasz nem érkezett.

A városból kivezető tömegközlekedési lehetőségekről 43 anya alkotott véleményt. Legtöbbjük elégedett a városon áthaladó vonatközlekedéssel, vagy összességében jónak tartja a celldömölki tömegközlekedést. A válaszadók másik nagy táborát azok alkotják, akiknek nincs kialakult véleményük a tömegközlekedéssel kapcsolatban, mert mindig autóval közlekedik. Celldömölk és a környező települések közti buszos közlekedésről jóval negatívabb véleményt fogalmaztak meg.

Az édesanyák szempontjából meghatározó elem a babakocsival való közlekedés. Hiszen a kisgyermekes anyák nagyon sok esetben indulnak útnak mindennapos ügyeik elintézésére, boltba, az idősebb gyermekek óvodába- iskolába kísérésre babakocsis gyermekükkel. A babakocsis közlekedésről 40 édesanya alkotott véleményt. Közülük 24 fő véli úgy, hogy habár jóidő esetén könnyedén közlekednek babakocsival, rossz időben és télen a járdák minősége és a nem megfelelő hóeltakarítás miatt nehéz babakocsival útra kelni. 4 válaszadó szerint ez egyik évszakban sem okoz problémát. A többiek rég nem használtak babakocsit, ezért nincs véleményük az aktuális körülményekről.

Celldömölköt a válaszadók 15, 9%-a kifejezetten otthonos, hangulatos kisvárosnak tartja, szeret itt élni. 33 fő, azaz a megkérdezettek 75%-a szerint Celldömölk élhető és szimpatikus hely, de nem a lehetőségek tárháza. Az anyák 9, 1%-a nyilatkozott úgy, hogy a várost egyre inkább élhetetlennek látja, ahol nincsenek meg a boldoguláshoz szükséges feltételek. A kérdőív utolsó pontjában az anyáknak lehetősége nyílt kifejteni, hogy szerintük milyen feltételek megvalósulása tehetné vonzóbbá Celldömölköt a fiatal párok és gyermekeik számára. Az általuk leírt válaszokat összesítve az alábbi eredmény született:

A legfontosabbnak a munkahelyek teremtését gondolják. Erre mind általánosságban, mind kifejezetten a kisgyermekes anyákra nézve szükség volna. Szinte minden válaszadónak eszébe jutott ez a tényező.  A szülők nagy részében fogalmazódott meg a szakközépiskola fejlesztésének, több szakirány elindításának szükségessége. Ez nem csak a fiatalok későbbi itt maradásához szükséges, hanem ahhoz is, hogy tanulmányaik idejére ne kelljen ingázóvá vagy kollégistává válniuk. A kisgyermekes szülők fontosnak tartanák egy nagy, zárt játszótér kialakítását a városban. Véleményük szerint ez egyszerre sok gyermeknek adhatna játékra való lehetőséget, biztonságos lenne, és a gyermekes családok kikapcsolódási helyszínéül szolgálna. A közösséget teremtő programok bővítését is fontosnak tartanák. Ezen belül a szülők a fiatalok számára létrejövő programok bővítését emelték ki. Néhányan kiemelték az utak, járdák felújítását. Szóba került, hogy a városban legyenek elérhetők a kormányhivatalok, közhasznú intézmények egyes részei (pl. MÁK) . Volt, aki azt fogalmazta meg, hogy a város aknázza ki jobban a turisztikai lehetőségeit

                                                                                                                   Gregorich Nóra

Ajánlott termékek

 
cumisüveg és kellékei
MAM
40 pont
 
Fül

1.100Ft

 
ágynemű 2 részes
Tanita
80 pont
 
Matracvédő lepedő

2.290Ft

 
pelenka
Temmel
0 pont
 
Textil pelenka

380Ft

 
biztonsági eszközök
Momert
900 pont
 
Digitális mérleg

17.260Ft

 
babakocsi többfunkciós
White Lux
5000 pont
 
white_lux_malachite
white_lux_dark_pink
white_lux_csokolade
white_lux_carbon
white_lux_kek
white_lux_lavender
white_lux_latte
white_lux_ezust

109.990Ft

 
etetőszék
Chippolino
800 pont
 
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Blue Mist 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Frappe 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Lemon 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Pink Mist 2018
Chipolino Presto multifunkciós etetőszék - Smoked Pearl 2018

23.990Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

2.100Ft

 
hálózsák, pólya
Baby Bruin
100 pont
 
Pólyabetét

1.700Ft

 
biztonság az autóban és az utcán
AeroSleep
0 pont
 
Ülésvédő

5.420Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
40 pont
 
Cumisüveg fül

1.100Ft

 
gyerekülés 9-36 kg
Lorelli
700 pont
 
Lorelli Omega SPSGrey
Lorelli Omega SPS Red&Black
Lorelli Omega SPS Black

23.990Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Scamp
100 pont
 
Kapucnis fürdőlepedő

2.180FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás