Hogyan lehetek Nevelőszülő?

Beszélgettünk Móritzné Prisznyák Jutkával, aki a vas megyei Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgató helyettese.

    Milyen feladatokat lát el a szakszolgálat?

Intézményünk a gyermekvédelmi szakellátásban működő intézmény, fenntartója a megyei önkormányzat. Szakszolgáltatási feladatokat végzünk, illetve otthont nyújtunk családjukból kiemelt gyermekek számára, oly módon, hogy befogadó gyermekotthont és nevelőszülői hálózatot működtetünk.
A feladataink közül a legfontosabbakat emelném ki: szakértői vizsgálatokat végzünk és javaslatot teszünk arra, hogy a családjukból valamilyen okból kiemelt gyerekek a számukra legmegfelelőbb gondozási helyre – gyermekotthonba- nevelőszülőhöz -  kerüljenek.


Hivatásos gyámunk ellátja azon gyermekek gyámságát, akik esetében azt
a nevelőszülő nem vállalja, vagy a gyermekotthon vezető nem vállalhatja. Elvégezzük az örökbe fogadni szándékozók alkalmassági vizsgálatát, nyilvántartjuk a megyében örökbe fogadni szándékozókat és az örökbe adható gyerekeket. Feladatunk az örökbefogadás előkészítése és lebonyolítása. A befogadó gyermekotthonban azokról a gyermekekről gondoskodunk, akik a gyámhatóság esetleg a rendőrség azonnali intézkedésével kerülnek ki családjukból, valamilyen probléma miatt. Ők ideiglenesen – általában 30 napig vannak nálunk, amíg a végleges elhelyezésükről a hatóság döntést hoz. A nevelőszülői hálózatban olyan gyermekek és fiatalok élnek, akik számára a nevelőcsaládot hosszabb távú elhelyezésként jelöli ki a gyámhivatal. Jelenleg 53 nevelő családunk van, hagyományos és hivatásos nevelőszülők. Sajnos komoly probléma, hogy családjaink száma évek óta folyamatosan csökken.

    A nem hivatásos nevelőszülők élete mennyivel másabb, mint a hivatásosaké?

A leglényegesebb különbség, hogy a hivatásosok egy speciális foglalkoztatási jogviszonyban állnak az intézménnyel, tehát mi vagyunk a munkáltatóik. Ők főállásban erre teszik fel az életüket. Jelenleg heten vannak a megyében. A hagyományos nevelőszülők többségében alkalmazásban állnak különböző munkahelyeken és saját gyermek hiányában, vagy sajátjuk mellett vállalják a nevelésbe kerülő gyermekekről való gondoskodást.

     Van-e különbség az örökbefogadás és a nevelőszülőség között?

Az örökbefogadás és a nevelőszülői munka között nagyon lényeges a különbség. A nevelőszülői család egy otthont pótló gondoskodás, ami átmeneti időre szól. Amennyibe a vér szerinti szülők körülményeiket rendezni tudják, a gyermekek visszakerülhetnek a saját családjukba. S addig is még a nevelő családban élnek folyamatosan kapcsolatot tartanak szüleikkel.
Az örökbefogadáskor ezzel szemben a családba kerülő gyerekek az örökbefogadók vér szerinti gyermekévé válnak.  A vér szerinti szülő felügyeleti joga pedig megszűnik.

    Televízióban és különböző fórumokon hallani lehet, hogy nevelőszülők jelentkezését várják. Milyen követelményeknek kell megfelelni-e annak, aki ezt a munkát   szeretné végezni?

Elsősorban egy alkalmassági vizsgálaton kell részt venni. Ez egy környezettanulmány készítéséből és pszichológiai vizsgálatból áll. Illetve háziorvosi és jövedelemigazolást kell csatolni a résztvevőknek. A vizsgálatok elvégzését követően a résztvevők, és a munkatársak közösen döntenek arról, hogy a jelentkezőket alkalmasnak tartják-e a nevelőszülői feladatok elvégzésére. Amennyiben kedvező döntés születik a résztvevők akkor jelentkeznek egy 60 órás előkészítő tanfolyamra. A tanfolyam első 28 órája döntés előkészítő tanfolyam, ahol szembesülnek a résztvevők azzal, hogy mire is vállalkoznak, ha ezt a munkát választják.  Lehetőségük van még egyszer végiggondolni, hogy valóban erre gondoltak-e, ezt képzelték-e el. A döntést a képzést vezető szakemberek segítségével hozzák meg. Ezt követően még egy 32 órás tanfolyamon kell részt venni.  Ahol konkrét ismereteket kapnak arról, milyen feladataik és kötelezettségeik vannak. Megtanulják, hogy kell együttműködni a működtetővel vagy is az intézményünkkel.

    A TEGYESZ dolgozói segítséget nyújtanak a nevelőszülőknek. Miben és hogyan segítik a nevelőszülők munkáját?

Az intézmény nevelőszülői tanácsadói, dolgoznak  együtt a nevelőszülőkkel, folyamatosan látogatják  a családokat. Jogszabály előírja, hogy 3 hetente felkeressék  a családokat és érdeklődjenek a gyermekek gondozásáról és neveléséről. Feladatkörükbe tartozik, hogy a gyermekek oktatási intézményeit felkeressék és nyomon kövessék haladásukat, fejlődésüket. Fontos az ő munkájuk, hiszen sok segítséget tudnak nyújtani a családoknak, ha valamilyen különleges ellátásra van szüksége a gyermeknek. Pl: arra gondolok, hogy pszichológus szakember segítségét kell igénybe venni, vagy egyéb külső támogatásra szorul a család.
Az ő munkájuk elsődlegesen a segítségnyújtáson alapul, de természetesen bele tartozik az is, hogy ellenőrzik a nevelőszülők gondozási, nevelési tevékenységét azt, hogy a gyermekek akiket a nevelőcsaládnál elhelyeztünk megkapják-e azt a segítséget és támogatást amire szükségük van. Az intézmény folyósít a gyermekek ellátására pénzösszeget, melyet a nevelőszülő köteles a gyermekre fordítani.

    Szó esett az anyagiakról, mekkora és milyen juttatásokban részesülnek a nevelőszülők?

A gyermekek ellátására nevelési díjat és ellátmányt folyósítunk, illetve a nevelőszülői díjat, amely pedig a nevelőszülők tiszteletdíja. A konkrét összeg normál gyermek esetében 42.750 Ft. Amennyiben a gyermek valamilyen fogyatékosságban szenved, vagy beteg akkor emelt ellátásokat folyósítunk. Ennek az összege havonta 49.880ft.
A nevelőszülőnek elszámolási kötelezettsége van az intézmény felé az elöbb említett összegekről. Ezen kívül a nevelőszülők tiszteletdíja gyermekenként 15.000 Ft/hó.
Ez a munkájukért járó juttatás, amely nem elszámolás köteles és adómentes. A gyermekek után járó családi pótlékot is igényelheti a nevelőszülő, melyet teljes egészében felhasználhat a gyermek ellátására.

    Hol és milyen módon lehet érdeklődni, jelentkezni erre a munkára?

Elsődlegesen telefonon 94/514-590-es telefonszámon, vagy e-mailben vasitegyesz@mail.datanet.hu de szívesen vesszük a levélben való jelentkezést is, melyet a TEGYESZ Szombathely Vörösmarti u.11.címre, lehet  küldeni.
Nagyon várjuk az érdeklődők jelentkezését!  A hálózatból életkoruk miatt kikerülő családokat nem tudjuk pótolni és emiatt folyamatosan csökken a nevelőszülők  létszáma. Jelenleg nagyon-nagy szükségünk lenne gondozási helyekre, családokra, mivel megyénkben a gyermekotthonok teljes létszámmal működnek, és lassan komoly problémát fog jelenteni, hogy a vérszerinti családokból kikerülő gyermekeket nem tudjuk megfelelően elhelyezni.
Sok szeretettel várjuk mindazok jelentkezését a szakszolgálatnál, akik kedvet éreznek-e nemes feladat elvégzéséhez.

 
 
-    Nagyon köszönjük  Móritzné Prisznyák Jutkának a kielégítő válaszokat, és a Babaház csapata szeretné felkérni, hogy szakértőként a továbbiakban felmerülő kérdésekre és témasorozatunkra legyen kedves válaszolni. Kívánok Önnek és kollégáinak, a továbbiakban jó munkát !

 

Ajánlott termékek

 
anyatejtároló, melegítő, turmix
Nip
80 pont
 

1.020Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
200 pont
 
BS zenélő pl.majom

3.390Ft

 
kórházi kelengye
AeroSleep
40 pont
 
Eldobható bugyi

810Ft

 
kézségfejlesztők
Baby Mix
80 pont
 
Torony építő
Torony építő

2.650Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
100 pont
 
Játék piramis

2.290Ft

 
gyerekülés 0-13 kg
Baby Design
300 pont
 
Autós hordozó
Autós hordozó
Autós hordozó
Autós hordozó
Autós hordozó
Autós hordozó
Autós hordozó

19.990Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Eton Mimo E21

46.800Ft

 
dekoráció
Saraburi
40 pont
 
Falidekor

1.120Ft

 
cumi pótlásnak
MAM
0 pont
 
Mam cumisüveg szívóka

850Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
40 pont
 
Montesszori

950Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Clevamama
200 pont
 
fürdőlepedő

6.100Ft

 
hálózsák, pólya
Gólyahír
300 pont
 
Bélelt hálózsák

5.950FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás