Kalandozás esőben, napsütésben kisgyermekkel

A szülők sokszor úgy érzik, hogy egy kisbabával nem tudnak semmit csinálni, nem mehetnek sehová. Pedig mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra, új élményekre. A kisgyermeknek minden új és érdekes, a közös kikapcsolódás minden pillanata egy szép élmény. Amikor a gyermek már önállóan tud járni, folyamatosan mozgásban van, új és még újabb kihívások után kutat. Növekvő mozgásigényével pedig nő a játéktere is. Nem kell költséges dolgokra gondolni akkor, ha gyermekünket élményekkel akarjuk gazdagítani és mindemellett a család minden tagja jól érzi magát. Íme, néhány ötlet nyári túrákhoz, kikapcsolódáshoz útravalóul:

Mozogjunk!
Az egészséges életmóddal már egészen kisgyermekkorban meg kell ismertetni gyermekünket. Éljünk példamutatóan! A közös séta, futkározás, labdázás, biciklizés anya mögött ülve vidám percekkel ajándékozza meg a gyermeket és a szülőt egyaránt. Közös séta során játszhatjuk a „Repülj angyalka” játékot: A gyermek a két felnőtt között sétál kézen fogva, majd együtt kiáltják: „ Repül a… , repül az… Ádám!” Közben egyszerre emelik fel a gyermeket és előre lendítik.

Erdőben, réten, tóparton

A szép napos idő arra csábít bennünket, hogy sétálni vagy éppen felfedező körútra menjünk. A tipegők is szívesen egyensúlyoznak a fák törzsein, majd nagy élvezettel ugranak le a biztonságos kezek közé.

Célzottan fejleszthetjük a gyermekek tapintó érzékét, ha lehetőséget adunk nekik minél többféle anyag megismerésére, felfedezésére. A kislábak legtöbbször zokni, szandálba vannak bújtatva. Jó időben, nyáron mászkáljunk mezítláb, kavicson, a frissen lenyírt füvön.

Lenyűgöző játék lehet még nagyobbaknak is, ha különböző anyagokból alakítunk ki egy utat. Ez lehet homok, kavics, föld, szalma stb. Különleges érzés mezítláb, csukott szemmel végigmenni a csiklandozó úton.

 

Menjünk a parkba!

A babák szeretik nézni a körülöttük lévő embereket, arcokat és az őket körülvevő világot. Számukra minden új és érdekes, a különleges hangok, az új emberek látványa mind hozzájárul fejlődésükhöz. A gyermekek mindig szívesen töltik kint szabadidejüket. A szabadba található tárgyakkal szívesen ismerkednek, játszanak, legyen az egy bot, kavics, falevél. Mutasson a gyermeknek madarakat, katicát, csigát, hangyát stb. A parkban rengeteg termést gyűjthetünk (makkot, tobozt, falevelet, köveket), amelyek a gyermek kicsi kincsei lesznek. Ezekből készíthetünk termésképeket, mandalát.

 

Víz, víz, tiszta víz

Ha a forró nyári napokon úgy döntünk, hogy pancsolunk, kezdjük a napot rögtön felkelés után egy játékkal: Milyen az idő? Kérdezzük gyermekünket, majd meséljük neki a vidám felhőgyerekekről, a bújócskázó napsugarakról, és a hancúrozó vízi tündérekről.

A homokozóban való játék fejleszti a gyermek finommotorikáját. A homokkal játszhatunk szárazon, vizesen, átpergethetünk ujjaink között, eláshatjuk lábunkat, majd a kisgyermeket megkérjük, keresse meg. A letaposott homokban tenyér, láb és tárgy lenyomatot készíthetünk. Építsünk várat, ássunk alagutat, készítsünk szerpentint a kisautóknak, labdáknak.

Esőben is vidáman

A gumicsizma és az esőkabát elengedhetetlen kelléke az esős időnek. Rossz időben is menjünk ki levegőzni, hiszen a kicsik nagyon élvezik a pocsolyázást. Az aszfaltos terület ilyenkor alkalmasabb a játékra, hisz ott nincs sár. Kapjuk meg színes esernyőnket és kezdődhet a játék. A gyermek már a furcsa szerkezetet is nagy érdeklődéssel nézi, pörgessük meg feje fölött. Álljuk az eresz alá és hallgassuk, hogyan kopognak az eső cseppek. (Énekeljük el az Eresz alatt fecske fia című éneket.) Próbáljuk meg átugrani a pocsolyákat, majd hagyjuk, hogy gyermekünk vidáman toppanjon bele. Úsztassunk faleveleket, dobjunk kavicsot a vízbe, vagy kavargassuk bottal. Erre az alkalomra készíthetünk egy papírcsónakot is.

Élvezzünk ki minden percét a nyárnak, a szabadságnak. Teljenek ezek a napok kicsit másképpen szabadabban, vidámabban, felhőtlenül. Örüljünk egymásnak, beszélgessünk, énekeljünk, nevessünk, játsszunk együtt!

Szép nyarat, felejthetetlen perceket kívánok!

Fálmon Erika

szociálpedagógus

Ajánlott termékek

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság fiókzár

520Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
40 pont
 
Etető cumi

1.690Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Scamp
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.300Ft

 
játszóállványok, babaszőnyeg
Baby Mix
400 pont
 
Játszóállvány

6.100Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Canpol
100 pont
 
Babakocsi csörgő

2.300Ft

 
babacsörgő, babarágóka
MAM
40 pont
 
Rágóka

1.280Ft

 
etetőszék
Lorelli
500 pont
 
Fix etetőszék
Fix etetőszék
Fix etetőszék
Fix etetőszék

10.990Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
0 pont
 
Előke

650Ft

 
biztonsági eszközök
Momert
800 pont
 
Digitális mérleg

16.250Ft

 
anyatejtároló, melegítő, turmix
Avent
80 pont
 
AVENT VIA pohár 180ml

2.600Ft

 
cumisüveg és kellékei
MAM
40 pont
 
Fül

1.040Ft

 
etetés cumisüvegből
Nuk
80 pont
 
Cumisüveg

1.850FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás