Készüljünk együtt gyermekeinkkel az Ünnepre!

A karácsony az egyik legfontosabb, legmeghittebb ünnepünk, melyhez nemcsak Jézus születése kapcsolódik, hanem a napforduló is. Az év leghosszabb éjszakájához és az adventi időszakhoz rengeteg hagyomány kötődik, bár a mai ember számára kevés szokás maradt ezekből.A kereszténység legnagyobb ünnepén a szülő feladata, hogy igazi értékeket adjon gyermekeinek, olyanokat, amelyekre felnőtt korban is szívesen emlékszik vissza. A gyermekünk azt őrzi meg az ünnepből, amit mi évről-évre teremtettünk számára. Minden karácsony az előkészületeivel és az összes munkájával lehetőséget nyújt ahhoz, hogy újra gondoljuk, megteremtsük önmagunkban és gyermekünk számára a csodát és alkalom arra, hogy még közelebb kerüljünk egymáshoz.

Természetes dolog kisgyermekes szülőként lelkesen készülődni a karácsonyra, hisz ilyenkor úgy érezzük, hogy a kicsinek nagyon fontos az ünnep és a vele járó rengeteg meglepetés. Az ünnep hangulata egészen más gyermekkel, mint korábban, gyermek nélkül. Az ajándékok beszerzésén túl talán még fontosabb, hogy szívünkben és otthonunkban varázslatos hangulatot teremtsünk.

Az advent időszaka lehetőséget ad felkészülni a nagy ünnepre. A gyerekek számára a karácsonyváró időszak kellemesebben és gyorsabban telik karácsonyi mesékkel. Egy szép képeskönyv segítségével meséljük el esténként a betlehemi történetet. Ilyenkor a halk zene, a gyertya és a karácsonyi illatok még meghittebbé teszik a hangulatot. A várakozás időszakában készíthetünk karácsonyi üdvözlő lapokat, adventi naptárat, kisebb meglepetéseket. Közös sütésből se hagyjuk ki a gyermekeket, a karácsonyi aprósütemények, édességek készítésében, kekszek díszítésében nyugodtan segédkezhetnek. Elsétálhatunk egy karácsonyi piacra, vagy menjünk kirándulni, szánkózni.

A karácsony estéje több szervezést kíván tőlünk. Míg az egyik szülő a fát díszíti, addig a másik a kicsivel induljon el karácsonyi sétára. Ilyenkor megnézhetjük melyik házba jött meg a Jézuska, hol ragyog már a feldíszített karácsonyfa. Betérhetünk egy templomba, hisz ott is vár ránk a feldíszített karácsonyfa, a betlehemi jászolban mosolygó Jézuska, a tömjén- és fenyőillat.

Szenteste alkalmával a kisgyermeket rengeteg kellemes inger éri és ezek foglalkoztatják őt leginkább. Szánjunk elegendő időt arra, hogy meghallgassa a lágy karácsonyi dallamokat és a csengettyűszót, megcsodálhassa a csillogó díszeket, a gyertya fényét, megérezze a finom fahéjas illatokat, megérinthesse a pihe-puha bársonyos ünnepi ruhákat, a zizegő csomagolópapírt és a szúrós tűleveleket.

A fél-egy év körüli gyermeket leginkább a csomagolópapír vagy az ajándék doboza foglalja le, ezért érdemes színes, zörgős papírba csomagolni a kicsi ajándékát. Engedjük, hogy a gyermek maga bontsa ki az ajándékét, hisz a bontogatás egy játék számára, aztán hagyjuk játszani, tépkedni. A papíron keresgethetünk ismerős mintákat, párokat. A textilcsomagolást a baba nyugodtan rágcsálhatja és még környezetbarát megoldás is.

A gyerekek szeretik a rendszerességet, bármiről legyen is szó: meséről, mondókáról, játékról vagy ünnepről. A karácsony állandó kellékei: a mézeskalács, a gyertya, a csillagszóró, a karácsonyfa. Szívesen látják évről-évre a kedvenc díszeket, szokásokat. Ezektől az apróságoktól lesz igazán ünnep az ünnep. Igyekezzünk kialakítani olyan hagyományokat, melyeket minden évben elővehetünk, s melyekre később gyermekünk szívesen emlékszik vissza; a legnagyobb ajándék, amit adhatunk neki, az maga az ünneplés. Nyújtsuk meg a karácsonyi időszakot sokáig, hisz talán ezeknek az estéknek a hangulatára fognak idős korukra emlékezni.

Flámon Erika

szociálpedagógus

 

Ajánlott termékek

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
40 pont
 
Fürdőlepedő

1.500Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Scamp
100 pont
 
Kapucnis fürdőlepedő

2.180Ft

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.490Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
80 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

1.360Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
MAM
40 pont
 
baba fogkefe

800Ft

 
gyerekülés 0-25 kg
Espiro
1200 pont
 
Espiro Delta  Hearts 2017
Espiro Delta Carribean
Espiro Delta Denim 2017
Espiro Delta Olive 2017
Espiro Delta Onyx
Espiro Delta Stardust
Espiro Delta Sunset

43.990Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.370Ft

 
biztonsági eszközök
Momert
800 pont
 
Digitális mérleg

16.250Ft

 
sterilizáló
Chicco
80 pont
 
Chicco  fertőtlenítő folyadék (1l)

1.410Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
0 pont
 
Előke

650Ft

 
etetőszék
Lorelli
500 pont
 
Fix etetőszék
Fix etetőszék
Fix etetőszék
Fix etetőszék

10.990Ft

 
kórházi kelengye
Baby Bruin
80 pont
 
Melltartóbetét

650FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás