Készüljünk együtt gyermekeinkkel az Ünnepre!

A karácsony az egyik legfontosabb, legmeghittebb ünnepünk, melyhez nemcsak Jézus születése kapcsolódik, hanem a napforduló is. Az év leghosszabb éjszakájához és az adventi időszakhoz rengeteg hagyomány kötődik, bár a mai ember számára kevés szokás maradt ezekből.A kereszténység legnagyobb ünnepén a szülő feladata, hogy igazi értékeket adjon gyermekeinek, olyanokat, amelyekre felnőtt korban is szívesen emlékszik vissza. A gyermekünk azt őrzi meg az ünnepből, amit mi évről-évre teremtettünk számára. Minden karácsony az előkészületeivel és az összes munkájával lehetőséget nyújt ahhoz, hogy újra gondoljuk, megteremtsük önmagunkban és gyermekünk számára a csodát és alkalom arra, hogy még közelebb kerüljünk egymáshoz.

Természetes dolog kisgyermekes szülőként lelkesen készülődni a karácsonyra, hisz ilyenkor úgy érezzük, hogy a kicsinek nagyon fontos az ünnep és a vele járó rengeteg meglepetés. Az ünnep hangulata egészen más gyermekkel, mint korábban, gyermek nélkül. Az ajándékok beszerzésén túl talán még fontosabb, hogy szívünkben és otthonunkban varázslatos hangulatot teremtsünk.

Az advent időszaka lehetőséget ad felkészülni a nagy ünnepre. A gyerekek számára a karácsonyváró időszak kellemesebben és gyorsabban telik karácsonyi mesékkel. Egy szép képeskönyv segítségével meséljük el esténként a betlehemi történetet. Ilyenkor a halk zene, a gyertya és a karácsonyi illatok még meghittebbé teszik a hangulatot. A várakozás időszakában készíthetünk karácsonyi üdvözlő lapokat, adventi naptárat, kisebb meglepetéseket. Közös sütésből se hagyjuk ki a gyermekeket, a karácsonyi aprósütemények, édességek készítésében, kekszek díszítésében nyugodtan segédkezhetnek. Elsétálhatunk egy karácsonyi piacra, vagy menjünk kirándulni, szánkózni.

A karácsony estéje több szervezést kíván tőlünk. Míg az egyik szülő a fát díszíti, addig a másik a kicsivel induljon el karácsonyi sétára. Ilyenkor megnézhetjük melyik házba jött meg a Jézuska, hol ragyog már a feldíszített karácsonyfa. Betérhetünk egy templomba, hisz ott is vár ránk a feldíszített karácsonyfa, a betlehemi jászolban mosolygó Jézuska, a tömjén- és fenyőillat.

Szenteste alkalmával a kisgyermeket rengeteg kellemes inger éri és ezek foglalkoztatják őt leginkább. Szánjunk elegendő időt arra, hogy meghallgassa a lágy karácsonyi dallamokat és a csengettyűszót, megcsodálhassa a csillogó díszeket, a gyertya fényét, megérezze a finom fahéjas illatokat, megérinthesse a pihe-puha bársonyos ünnepi ruhákat, a zizegő csomagolópapírt és a szúrós tűleveleket.

A fél-egy év körüli gyermeket leginkább a csomagolópapír vagy az ajándék doboza foglalja le, ezért érdemes színes, zörgős papírba csomagolni a kicsi ajándékát. Engedjük, hogy a gyermek maga bontsa ki az ajándékét, hisz a bontogatás egy játék számára, aztán hagyjuk játszani, tépkedni. A papíron keresgethetünk ismerős mintákat, párokat. A textilcsomagolást a baba nyugodtan rágcsálhatja és még környezetbarát megoldás is.

A gyerekek szeretik a rendszerességet, bármiről legyen is szó: meséről, mondókáról, játékról vagy ünnepről. A karácsony állandó kellékei: a mézeskalács, a gyertya, a csillagszóró, a karácsonyfa. Szívesen látják évről-évre a kedvenc díszeket, szokásokat. Ezektől az apróságoktól lesz igazán ünnep az ünnep. Igyekezzünk kialakítani olyan hagyományokat, melyeket minden évben elővehetünk, s melyekre később gyermekünk szívesen emlékszik vissza; a legnagyobb ajándék, amit adhatunk neki, az maga az ünneplés. Nyújtsuk meg a karácsonyi időszakot sokáig, hisz talán ezeknek az estéknek a hangulatára fognak idős korukra emlékezni.

Flámon Erika

szociálpedagógus

 

Ajánlott termékek

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
200 pont
 
BS papagály10536-6p_1

4.890Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
80 pont
 
Számpárosító

1.570Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
1000 pont
 
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - beige 09
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - blue 03
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - grey 07
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - pink 08
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - turquoise 05

18.990Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
100 pont
 
Játék C-karikán Shimmy Shakers Zsiráf

2.190Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Canpol
0 pont
 
Csörgő

860Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság

590Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Kétfunkciós babakocsi

46.800Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Baby Bruin
100 pont
 
fellépő
fellépő

2.690Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
40 pont
 
Etető cumi

1.720Ft

 
gyerekülés 0-25 kg
Chippolino
700 pont
 
Safeguard - Beige Daisy Bears
Safeguard -Blue&Grey
Safeguard - Grey
Safeguard autósülés 0-25kg - Green-Beige
 Safeguard - Pink Kitty
Safeguard autósülés 0-25kg - Beige

22.990Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
1200 pont
 
légzésfigyelő

45.990Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
300 pont
 
BS Fun Pad 9183

5.990FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás