Mamatens - mert a szülési fájdalmak enyhíthetők!

 

A SZÜLÉSI FÁJDALMAK KEZELÉSE MAMATENS KÉSZÜLÉKKEL

 

Először ismerkedjünk meg a TENS – elmélettel. A TENS egy mozaikszó, a transcutaneous electrical nerve stimulation kifejezés rövidítése. Ez bőrön keresztül történő idegi ingerlést jelent. Az elektromosságot még nem ismerték, de már végeztek elektroterápiás kezeléseket. A római császárság idejében Claudius császár uralkodása alatt a fürdőmedencébe bénult gyermekek mellé elektromos halakat helyeztek, és ezek áramütésétől várták a bénulások oldódását, javulását. A kezelésekhez háromféle halat, elektromos harcsát, zsibbasztó ráját és elektromos angolnát használtak. Az elektromos kezelések modernkori változatát Melzack és Wall orvostudósok dolgozták ki a hatvanas évek elején. A fájdalomérzés az agyban tudatosul. Az agyba érkező fájdalomingereket az idegvégződések az idegpályákon keresztül juttatják el, nagyon bonyolult áttételeken keresztül. Melzack és Wall megállapították, hogy a gerincvelő hátsó szarvában elhelyezkedő vastag idegrostok egy 144 Hz-es frekvenciájú hullámmal a bőrön keresztül nagyon jól ingerelhetők. Ezek az idegrostok fogadják a perifériákról érkező fájdalomingereket, így ezeknek a feladata, hogy ezt megszűrve az ingert az agyba továbbítsák. A külső ingerlés hatására az említett idegrostok egy "telítettségi" állapotba kerülnek, tehát nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket. Mintegy bezárják előttük a kaput, s így az agyba juthat el a fájdalominger. Ezáltal megszűnik a fájdalomérzet.

   Ma az az elfogadott álláspont, hogy az egyén fájdalomtűrő képessége attól függ, mennyi az endorfin termelése. Ez a hormon a szervezet saját fájdalomcsillapítója. Nemcsak fájdalmat csillapít, de jutalmaz is. (Ennek is köszönhető, hogy a szülés a fájdalom ellenére boldogságot okoz). A TENS kedvező hatása -legalábbis részben- az agyban történő endorfin felszabadulásának stimulálása révén jön létre. A fájdalomcsillapítók gyakori alkalmazása gátolja a szervezet endorfintermelő képességét. Szemben a TENS készülékek hatásával, amely kifejezetten elősegíti a az endorfin termelődést.

   A szülés folyamata -akárhogy is nézzük- fájdalommal jár mind a kismama, mind a kisbaba számára. Kinek kevésbé fájdalmas, kinek őrülten fáj, ahogy minden szülés más és más. Az alább ismertetsére kerülő készülék abban segíti a szülő nőt, hogy meglehetősen csillapíthassa a szülés során fellépő fájdalmakat, és később a "nagy nap" felidézése csak szép emlékeket hozzon elő.

   A MAMATENS készülék használata: Ez egy olyan TENS készülék, amit kifejezetten a szülési fájdalmak kezelésére fejlesztettek ki. Maga a szerkezet könnyű, lehet vele mozogni, ami a vajúdás időszaka alatt fontos szempont. Tartozik hozzá egy övcsipesz és egy könnyen oldódó nyakpánt. Ezek is a mobilitás biztonságát szolgálják. A működtetés megkezdése előtt négy elektródát kell elhelyezni a hátra. Sohasem a hasra! Az első elektródapár a melltartóvonal alá, a második közvetlenül a fenék fölé kell, hogy kerüljön a gerincoszlop két oldalára. Ezek azok a pontok, ahol a méh felől érkező érző idegpályák belépnek a gerinccsatornába. A mamatens használata könnyen elsajátítható. Lehetővé teszi, hogy a szülő kismama maga irányíthassa a fájdalomérzet függvényében a fájdalomcsillapítást. Három program biztosítja a lehetőséget, hogy a fájdalom típusának megfelelően váltogatható legyen az üzemmód, az intenzitási szint. Az „A” program a méhszáj tágulásának kezdetekor nyújthat segítséget. Serkenti az endorfinok felszabadulását, enyhén nyugtató hatású. Az „A1” üzemmód a fájások között, az „A2” üzemmód pedig a fájások során nyújt segítséget. A vajúdó nő egy gombnyomással váltogathat az üzemmódok között. Az elektromos impulzusok erősségét is lehet változtatni, hiszen a készüléknek 15 intenzitási szintje van. A fájások erősödésével az „A, A1, A2” programok már nem nyújtanak elegendő segítséget, ezért ekkor a programválasztó gomb segítségével válthatunk a következő, azaz a „B” fokozatra. Hogy mikor következik el ez a pont, az mindenkinél egyéni. Ebben a programban két üzemmód van: fájások között „B1”, fájások során a „B2” állás használata javasolt. Ha jön a fájás, csak egy gombot kell megnyomnunk, máris a „B2” fokozaton működik tovább a készülék. Itt az előzőektől kissé eltérő jellegű stimulációval találkozhat az anya, azaz enyhén bizsergő érzés fogja el. Közvetlenül a kitolási szakaszt megelőzően annyira megerősödhetnek a fájások, hogy a mama úgy érezheti, hogy már a „B” program használata is kevés. Ekkor lehet váltani a harmadik, azaz a "C"  programfázisra. A „C1” üzemmódban beállított kellemes intenzitás szint a „C2” üzemmódban addig emelkedik, amíg a gombot lenyomva tartjuk.

   Az elektródák felhelyezése: Mint korábban már említettük, a működtetés megkezdése előtt négy elektródát kell elhelyezni a hátra. Sohasem a hasra! Az első elektródapárt a melltartóvonal alá, a másodikat közvetlenül a popsi fölé tegyük a gerincoszlop két oldalára. Ezek azok a pontok, ahol a méh felől érkező érző idegpályák belépnek a gerinccsatornába. Felhelyezés előtt érdemes előbb nedves, majd száraz ruhával megtisztítani a bőrt, mivel az elhalt hámsejtek befolyásolhatják az eredményességét.

   A készülék nem használható:

  • a terhesség első 26 hetében
  • a hason a terhesség és a szülés teljes időtartama alatt
  • ha beépített szívritmus szabályozód (peacemaker-ed) van
  • ha szívritmus problémád van/volt
  • ha akkut lázas problémád van
  • ha fertőző betegségben vagy daganatos megbetegedésben szenvedsz
  • vezetés, biciklizés, vagy más gép működtetése közben
  • ha epilepsziában szenvedsz, be kell szerezni a kezelőorvos teljes körű jóváhagyását, mielőtt használni kezdenéd a készüléket

   Bízunk benne, hogy a fentiekben ismertetett módszer felkeltette az érdeklődésedet! További információkért nyugodtan forduljatok hozzánk! A celldömölki Babaház rendelkezik bérelhető Mamatens készülékkel, így ha emellett döntesz, keress bennünket a kölcsönzés ügyében! Azokat pedig, akik használták a készüléket, arra bíztatjuk, hogy a hozzászólás rovatban osszák meg várandós anyukákkal a műszerrel kapcsolatos tapasztalataikat! Hiszen a személyes élmények leírása megkönnyítheti a kismamák döntését!

Ajánlott termékek

 
babacsörgő, babarágóka
Nicitoy
100 pont
 
Baba szundikendő

2.630Ft

 
etetőszék
Lorelli
800 pont
 
Lorelli Primo multifunkciós etetőszék - Green Cute Bear
Lorelli Primo multifunkciós etetőszék - Beige Za Za
Lorelli Primo multifunkciós etetőszék - Beige Za Za
orelli Primo multifunkciós etetőszék - Yellow Cute Owls

21.990Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Canpol
40 pont
 
Baba hajkefe és fésű

1.310Ft

 
mellszívó
Avent
600 pont
 
Avent natural kézi mellszívó

14.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
40 pont
 
Rágóka

1.190Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
Babakocsi esővédő

1.980Ft

 
itatócsőr pótlásnak
MAM
0 pont
 
ivócsőr cumisüveghez, Trainerhez

1.500Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
 Esővédő babakocsira

2.660Ft

 
kórházi kelengye
Baby Bruin
80 pont
 
Melltartóbetét

650Ft

 
etetőszék
Lorelli
300 pont
 

12.990Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Favonat

3.190Ft

 
ágynemű 4 részes
Tanita
500 pont
 
Ágynemű garnitúra

12.000FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás