Mi történik velünk a kórházban? - 4. találkozó

 

Mi történik velem és újszülött gyermekemmel a kórházban?

-avagy egy fontos kérdés, amire minden kismama választ szeretne kapni-

 

   2012. október 11-én került sor a 4. találkozóra, melyen ismét szép számmal részt vettek várandósok és férjeik. A téma adott volt és sok „titkot” rejt magában. Jelesül: GYERMEKÁGYASAN- AZ ELSŐ 5 NAP: szülés után a kórházban, gyermekágyi örömök, és nehézségek.

A rejtélyeket, a tényeket és tévhiteket Hajba Éva, vezető újszülött gondozónő törte meg, felfedte és megvilágította a leendő édesanyáknak, az újszülött- édesanya- újszülöttgondozónő hármas együttműködésének lehetőségeit és fontosságát. A szülés utáni közvetlen történésekről, az újszülött elsődleges és másodlagos ellátásáról, valamint az apák szerepének fontosságáról tett említést.

A felmerülő kérdések minden, a celldömölki kórházában szülő édesanyát érintenek, hiszen a helyi adottságoknak és a szakmai protokollnak megfelelően kell az újszülöttes kolléganőknek eljárni, de- természetesen- mégis középpontba helyezve az újonnan született családot.

   Ezen a találkozón is szó esett az első mellretételről, különböző szoptatási technikákról, a fejés fontosságáról és technikájáról, az éjszakai szoptatásról, az anyatejtermelést fokozó szerekről és módszerekről, a félelmekről, a nehézségekről és ezek megoldásairól.

A legtöbbeket izgató kérdés a szoptatás-fejés kérdése volt, melyre pontról pontra választ kaptak az anyák, gyakorlati bemutatóval egybekötve. Persze ez a gyakorlati útmutatás csak szimulációs volt, de az eszközök, amelyek könnyebbé teszik majd a nappalokat-éjszakákat, azok kézzelfogható valóságok voltak. Némethné Bodnár Zsuzsa, a Babaház tulajdonosának köszönhetően az eszközöket, melyeket majd használni fognak az édesanyák (bérlik vagy megvásárolják), ki lehetett próbálni, meg lehetett fogni, tehát közelről is volt alkalmuk megnézni, majd eszmét cserélni a hallottakról, látottakról. A kórházi tartózkodás alatti gyakorlati bemutatót pedig mindenki a maga gyermekével sajátíthatja el a szülése utáni 4. napon, az újszülött osztályon egy kolléganő segítségével.

Összességében elmondhatjuk, elmondhatom, hogy ez az összejövetel is értékes időtöltés volt, mert megtudtuk, ki mit is gondol a kórházi tartózkodás idejéről, tartalmáról. Mi történik azokban a napokban, amit kórházban kell tölteni, lesz-e idő lelkileg, testileg felkészülni az otthoni teendőkre. Amíg azonban a kórházban van az anya, van lehetősége, sőt szükséges is kérdezni, tanácsokat kérni! Megbeszéltük, mit kell a baba hazavitelére behozni a kórházba, miben vigyék majd első utazására az újdonsült családtagot. Mire kell figyelni majd otthon, mikor kell haladéktalanul segítséget kérni, és mikor kell feltétlen orvoshoz fordulni.

Persze a szoptatás témája ezzel nem zárult le, hiszen központi kérdés a baba testi táplálása, mely a szoptatás alkalmával egyben lelki táplálás is! Ez egy -remélhetőleg- hosszú folyamat, amely a kórházban indul, otthon folytatódik, és sok-sok tényezőtől függően akár hosszú hónapokig, esetleg évekig is eltarthat.

Ajánlott termékek

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Angelcare
300 pont
 
pelenkatároló

5.340Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonsági sarokvédő

570Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
80 pont
 
Zenélő játék

2.610Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Tanita
80 pont
 
Csúszásgátló

1.670Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Lorelli
600 pont
 
Biztonsági autósülés

18.990Ft

 
gyerekülés 9-36 kg
Lorelli
600 pont
 

15.990Ft

 
fürdetés
Baby Bruin
200 pont
 
kádállvány

5.990Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.370Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.880Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Montesszori játék

2.980Ft

 
hálózsák, pólya
Király G.
200 pont
 
Kókuszpólya
Kókuszpólya

3.640Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Számlépcső

3.100FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás