Mi zajlik egy kismama lelkében?

Az anyává válás lélektani történései

Andrek Andrea a Kismamák nagykönyvében ír arról, hogy mi történik a nő lelkében a terhessége során.  Az ő gondolatait osztjuk most meg veletek! A várandósgág ugyanis nem csak testi, hanem ugyanúgy lelki folyamat is.  A várandósság tág értelemben már akkor elkezdődik, amikor megfogan a kisbaba mint gondolat. Azt, hogy valaki hogy tervezi a jövőt és hogy éli meg várnadósságát, hány gyermeket tervez, nagyban befolyásolja a családjából hozott minta is.

A fogantatás után a  terhesség lélektani történései szorosan kapcsolódnak a testi változásokhoz. A várandós nő hatalmas hormonális és élettani változáson megy keresztül, amely tökéletesen működő részfolyamatokból áll. A terhesség kezdetén a nők imunrendszere pont annyira gyengül le, hogy beágyazódhasson a félig idegen embrió. Az, hogy ekkor a kismamák egy része pont a hamar romlandó, veszélyt jelentő ételeket utasítják el, nem véletlen. Az élet így alkotta meg.

A várandósság ideje lélektani szempontból úgynevezett normatív krízis. A krízis szó itt nem bír negatív jelentéssel, összesen annyit tesz, mint alapvető átalakulás. A tetsi változások lélektani feldolgozása és elfogadása önmagában is komoly lelki munka, amit a mi kultúránk szépségideálja akaratunk ellenére  is nehezít. A várandós nő pszichés struktúra változásaihoz tehát hozzájárulnak a homronális, fiziológiai és test formai változások is.

Az első trimeszter lélektani feladata a baba elfogadása, az „egyek vagyunk” érzés kialakulása. tetsi szinten is hasonló változások történnek. Fejlődésnek indul a várnads nő saját anyaságával kapcsolatos belső mentális képe,  egyre aktívabbak az anyai érzések. A nők nagy része innentől kezdve párjára mint a saját maga és közös gyermekük védelmezőjére gondol, tőle várja a gondoskodást. Megváltozik a nők szexuális élethez való hozzáállása is. Sok esetben a nemi vágy a terhesség elején nőhet, majd a vége felé az átlagosnál kisebb lehet. Ez mind természetes folyamat.  Annak a velejárója, hogy a kismama másképp tekint önmagára.

Következő cikkünkben a terhesség 2. és 3. trimeszterekor észlelhető lélektani változásokról olvashattok. A kismamáknak örömteli várakozást és jó egészséget kívánunk!

Ajánlott termékek

 
biztonság a lakásban
Tanita
100 pont
 
Matracvédő lepedő

1.850Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
1000 pont
 
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - beige 09
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - blue 03
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - grey 07
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - pink 08
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - turquoise 05

18.990Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

2.100Ft

 
babakocsi többfunkciós
Baby Design
5000 pont
 
babakocsi

129.990Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.990Ft

 
cumi pótlásnak
MAM
0 pont
 
MAM cumisüveg szívóka 6+

850Ft

 
mellszívó
Avent
2000 pont
 
Avent natural elektromos mellszívó

39.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
MAM
40 pont
 
Rágóka

1.400Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Babynova
40 pont
 
Biztonsági babaolló

940Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság fiókzár

520Ft

 
gyerekülés 0-25 kg
Lorelli
800 pont
 
Lorelli Sigma autósülés 0-25kg -Gray

23.990Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Cumisüveg

2.490FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás