Mi zajlik egy kismama lelkében?

Az anyává válás lélektani történései

Andrek Andrea a Kismamák nagykönyvében ír arról, hogy mi történik a nő lelkében a terhessége során.  Az ő gondolatait osztjuk most meg veletek! A várandósgág ugyanis nem csak testi, hanem ugyanúgy lelki folyamat is.  A várandósság tág értelemben már akkor elkezdődik, amikor megfogan a kisbaba mint gondolat. Azt, hogy valaki hogy tervezi a jövőt és hogy éli meg várnadósságát, hány gyermeket tervez, nagyban befolyásolja a családjából hozott minta is.

A fogantatás után a  terhesség lélektani történései szorosan kapcsolódnak a testi változásokhoz. A várandós nő hatalmas hormonális és élettani változáson megy keresztül, amely tökéletesen működő részfolyamatokból áll. A terhesség kezdetén a nők imunrendszere pont annyira gyengül le, hogy beágyazódhasson a félig idegen embrió. Az, hogy ekkor a kismamák egy része pont a hamar romlandó, veszélyt jelentő ételeket utasítják el, nem véletlen. Az élet így alkotta meg.

A várandósság ideje lélektani szempontból úgynevezett normatív krízis. A krízis szó itt nem bír negatív jelentéssel, összesen annyit tesz, mint alapvető átalakulás. A tetsi változások lélektani feldolgozása és elfogadása önmagában is komoly lelki munka, amit a mi kultúránk szépségideálja akaratunk ellenére  is nehezít. A várandós nő pszichés struktúra változásaihoz tehát hozzájárulnak a homronális, fiziológiai és test formai változások is.

Az első trimeszter lélektani feladata a baba elfogadása, az „egyek vagyunk” érzés kialakulása. tetsi szinten is hasonló változások történnek. Fejlődésnek indul a várnads nő saját anyaságával kapcsolatos belső mentális képe,  egyre aktívabbak az anyai érzések. A nők nagy része innentől kezdve párjára mint a saját maga és közös gyermekük védelmezőjére gondol, tőle várja a gondoskodást. Megváltozik a nők szexuális élethez való hozzáállása is. Sok esetben a nemi vágy a terhesség elején nőhet, majd a vége felé az átlagosnál kisebb lehet. Ez mind természetes folyamat.  Annak a velejárója, hogy a kismama másképp tekint önmagára.

Következő cikkünkben a terhesség 2. és 3. trimeszterekor észlelhető lélektani változásokról olvashattok. A kismamáknak örömteli várakozást és jó egészséget kívánunk!

Ajánlott termékek

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
100 pont
 
Fürdőlepedő

2.600Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Tanita
80 pont
 
Csúszásgátló

1.670Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Arianna
100 pont
 
Orrszívó porszívó

1.600Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Nuk
40 pont
 
Cumilánc

1.190Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

2.100Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
40 pont
 
Előke

1.200Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
100 pont
 
Pelenkázó lap

3.480Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
200 pont
 
Pelenkázó lap puha

5.180Ft

 
fürdetés
Safety
100 pont
 
Vízhőmérő

1.360Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Lorelli
600 pont
 
Biztonsági autósülés

18.990Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
100 pont
 
Játék piramis

2.290Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.720FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás