Mi zajlik egy kismama lelkében? II.

Az anyává válás lélektani történései  II.

Előző cikkünkben Andrek Andrea írását ismertettük meg veletek. Most a téma folytatásaként olvassátok el, mit gondol a szakértő hölgy a terhesség 2. és 3. trimeszterének a női lelket értintő változásairól.

A 2. trimeszterben az anya fokozatosan befele fordul, a külviláég ingerei egyre kevésbé érdeklik. Helyette a benne folyó eseményekre figyel.  A pocak növekedése egyértelművé teszi, hogy egy önálló kis élőlényt hordoz a szíve alatt. A magzattal való kapcsolat a vele való kommunikáció és magzati mozgások által egyre intenzívebb lesz, a kismamában létrejön egy ún. „egy önálló lény van bennem” érzés. A várandósság 2. időszakát a gyakori érzelmi ingadozások sem kerülik el. Ezek a furcsa tünetek pont ahhoz kellenek, hogy a nő ráhangolódhasson a rá váró változásra, örömökre,nehézségekre.

A 3. tirmeszterlegfontosabb történései a gyermek tetsi szintű elengedéséhez kötődnek, tehát a szülés köré szerveződnek. Nem könnyű elfogadni, hogy a baba elhagyja az édesaynja testét. De ez nem jelent végleges elszakadást. Hiszen a lelki kapocs még inkább felerősödik, valamint  aszoptatás által a testi kötődés is rendszeres és erős maradhat. Az utolsó időszakban megnő az anyák biztonságra és védettségre való igénye.

Az anya és magzata között kezdetektől fogva kölcsönös kommunikáció működik. A fiziológiai csatornán, azaz a a vérkeringésből a méhlepényen át a magzatba jutó táplálék és információt horodzó kémiai anyagokon keresztül is kommunikál az anya a magzattal. A viselkedéses csatorna azokat a tevékenységeket foglalja magába, amelyek az anya környezetéhez és mindennapjaihoz tartoznak. pl. az anya mozgása, pihenése, beszéde. Az intuitív csatorna arról a mély lelki egymásra hagngolódásáról árulkodik, ami az anya és magzata között alakul ki a terhesség során. Ez segít a baba megszületése után abban, hogy az anya érezze a baba jelzéseinek okát. A kommunikációs csatornák ismerete tehát bizonyítja, hogy az anya várandósság alatti lelki állapota szorosan összefügg a magzata fejlődésével, lelki egészségével.

Az anyává válás egy 9 hónapig tartó, a természet által jól felépített folyamat. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a nőből anya, és a férfiból apa váljék.

 

Ajánlott termékek

 
biztonság az autóban és az utcán
Reer
100 pont
 
Babafigyelő tükör autóba

1.600Ft

 
babaevőeszköz
MAM
40 pont
 
Evőeszközkészlet

1.540Ft

 
babakocsi kellékei
Tanita
100 pont
 
 Esővédő babakocsira

2.290Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.880Ft

 
kórházi kelengye
Baby Bruin
80 pont
 
Melltartóbetét

650Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
200 pont
 
Pelenkázó lap széles vaj narancs

5.180Ft

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.490Ft

 
babatányér, babaétkészlet, alátét
Nuby
80 pont
 
Étkészlet

1.790Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Lorelli
600 pont
 
Biztonsági gyerekülés

35.990Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
0 pont
 
Előke

650Ft

 
anyatejtároló, melegítő, turmix
Avent
80 pont
 
AVENT VIA  pohár 240ml

2.690Ft

 
takaró
Király G.
200 pont
 
Welszoft bélelt takaró

3.650FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás