Szeretlek Nyuszi, de nem házi kedvencként. Avagy, miért fogyasszunk nyúlhúst?

   Sokaknak morbidnak  és idegennek tűnhet a nyúl elfogyasztása, pedig rendkívül egészséges ételeket lehet belőle készíteni, ennek ellenére sajnos jelentősen háttérbe szorítja az átlagos, megszokott húsfogyasztás, mint a sertés, marha és a baromfi húsfélék. Hogy miért népszerűtlen hazánkban, azt nem tudni pontosan, véleményem szerint leginkább a sztereotípiák miatt (húsvéti nyuszi, milyen aranyos jószág, megjegyzem a kiscsibe és a kisliba is rendkívül bájos).
A magyar háztartásokban ritkán kerül a vasárnapi asztalra nyúlhús, hiába, senki sem próféta saját hazájában: más nemzetek előszeretettel fogyasztják a magyarországi üzemekben feldolgozott nyúlhúst (Magyarország az egyik legnagyobb nyúlfeldolgozó exportőr Európában), a kiváló biológiai értéke és ízletessége miatt. Míg a nagy nyúlfogyasztó nemzetek, például Málta, Olaszország, Franciaország, Svájc, Spanyolország évente egy főre esően 5 és 10 kg közötti mennyiségű nyúlhúst fogyasztanak, addig egy magyar csupán 10 dkg-ot évente.
   Pedig a nyúlhús értékesebb szervezetünk számára, mint gondolnánk. Most megmutatom, miért is:
A nyúlhúsnak a fehérjetartalma a legkiemelkedőbb talán, hiszen 100 g nyúlhúsban 15-20 grammnyi fehérje lakozik, melyet a szerveztünk kiválóan képes hasznosítani. A kedvező fehérjetartalom és könnyű emészthetőség miatt a fejlődő gyermekek szervezetének hasznos lehet, nem hiábavaló, hogy a nyúlhús az első húsfélék között szerepel, amit a növekedő gyermekünknek adhatunk már kisgyermekkorban, és a bébiételeket kínáló üzemek repertoárjában is gyakori a nyúlhúsos bébipép.
A zsírtartalma is kedvező, hiszen 100 g nyúlhús 8-10 g zsírt tartalmaz, így egyenértékű a bőrét lefejtett csirkehús zsírtartalmával. Ennek köszönhetően beilleszthető koleszterinszegény és diétás étrendbe a fogyni vágyók örömére. Nem beszélve arról, hogy szénhidráttartalma, energiatartalma jóval a sertés és a marha hús mögött áll.
Alacsony nátriumtartalmának köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők is fogyaszthatják a nyúlhúst kedvükre. Ellenben vas-, foszfor- és szeléntartalma, B vitamin-tartalma és esszenciális aminosav-tartalma, kiemelkedő. A nyúlmáj gazdag A-vitaminban, ami szemünk világának kedvez, hiszen a szürkületben való látást segíti.
   Aki kedvet kapott a nyúlhús kipróbálásához, annak leginkább a beszerzése okozhat kisebb-nagyobb nehézséget. A nagyobb hiper- és szupermarketek kínálják a húspultoknál nyúlhúst, azonban a fogyasztói ár nem a legkedvezőbb. Érdemes érdeklődni nyúltartó őstermelőknél, ahol kedvezőbb áron juthatunk a nyúlhúshoz, és az állattartás pozitívabb körülményei (leginkább a takarmányozás kedvezőbb) révén jóval ízletesebb húst kaphatunk. Idegenkedésre semmi ok, hiszen a nyúlhús íze leginkább a csirkéhez hasonlítható, a csirke pedig a legnépszerűbb húsfajták közé tartozik. Elkészítésében sincs semmi nehézség, hasonlóan a csirkéhez, kreatívan a fogások elkészítése gyerekjáték és a fogások sokféleségében a határ a csillagos ég.

Ajánlott termékek

 
babatányér, babaétkészlet, alátét
MAM
40 pont
 
Tányér

2.250Ft

 
biztonság az autóban és az utcán
AeroSleep
0 pont
 
Ülésvédő

5.420Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
200 pont
 
BS papagály10536-6p_1

4.890Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
600 pont
 
Oball jászóhíd 81536-6

7.990Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
40 pont
 
Előke

1.200Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Kétfunkciós babakocsi

46.800Ft

 
pelenkázó lap
Temmel
100 pont
 
Pelenkázó lap

3.480Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
80 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

1.450Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
100 pont
 
Játék C-karikán Shimmy Shakers Zsiráf

2.190Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Be Safe
1700 pont
 
Biztonsági autósülés

51.820Ft

 
fürdetés
Philippo
100 pont
 
Formatervezett babakád

2.150Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Nuk
80 pont
 
babakefe fésűvel

1.590FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás