Szeretlek Nyuszi, de nem házi kedvencként. Avagy, miért fogyasszunk nyúlhúst?

   Sokaknak morbidnak  és idegennek tűnhet a nyúl elfogyasztása, pedig rendkívül egészséges ételeket lehet belőle készíteni, ennek ellenére sajnos jelentősen háttérbe szorítja az átlagos, megszokott húsfogyasztás, mint a sertés, marha és a baromfi húsfélék. Hogy miért népszerűtlen hazánkban, azt nem tudni pontosan, véleményem szerint leginkább a sztereotípiák miatt (húsvéti nyuszi, milyen aranyos jószág, megjegyzem a kiscsibe és a kisliba is rendkívül bájos).
A magyar háztartásokban ritkán kerül a vasárnapi asztalra nyúlhús, hiába, senki sem próféta saját hazájában: más nemzetek előszeretettel fogyasztják a magyarországi üzemekben feldolgozott nyúlhúst (Magyarország az egyik legnagyobb nyúlfeldolgozó exportőr Európában), a kiváló biológiai értéke és ízletessége miatt. Míg a nagy nyúlfogyasztó nemzetek, például Málta, Olaszország, Franciaország, Svájc, Spanyolország évente egy főre esően 5 és 10 kg közötti mennyiségű nyúlhúst fogyasztanak, addig egy magyar csupán 10 dkg-ot évente.
   Pedig a nyúlhús értékesebb szervezetünk számára, mint gondolnánk. Most megmutatom, miért is:
A nyúlhúsnak a fehérjetartalma a legkiemelkedőbb talán, hiszen 100 g nyúlhúsban 15-20 grammnyi fehérje lakozik, melyet a szerveztünk kiválóan képes hasznosítani. A kedvező fehérjetartalom és könnyű emészthetőség miatt a fejlődő gyermekek szervezetének hasznos lehet, nem hiábavaló, hogy a nyúlhús az első húsfélék között szerepel, amit a növekedő gyermekünknek adhatunk már kisgyermekkorban, és a bébiételeket kínáló üzemek repertoárjában is gyakori a nyúlhúsos bébipép.
A zsírtartalma is kedvező, hiszen 100 g nyúlhús 8-10 g zsírt tartalmaz, így egyenértékű a bőrét lefejtett csirkehús zsírtartalmával. Ennek köszönhetően beilleszthető koleszterinszegény és diétás étrendbe a fogyni vágyók örömére. Nem beszélve arról, hogy szénhidráttartalma, energiatartalma jóval a sertés és a marha hús mögött áll.
Alacsony nátriumtartalmának köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők is fogyaszthatják a nyúlhúst kedvükre. Ellenben vas-, foszfor- és szeléntartalma, B vitamin-tartalma és esszenciális aminosav-tartalma, kiemelkedő. A nyúlmáj gazdag A-vitaminban, ami szemünk világának kedvez, hiszen a szürkületben való látást segíti.
   Aki kedvet kapott a nyúlhús kipróbálásához, annak leginkább a beszerzése okozhat kisebb-nagyobb nehézséget. A nagyobb hiper- és szupermarketek kínálják a húspultoknál nyúlhúst, azonban a fogyasztói ár nem a legkedvezőbb. Érdemes érdeklődni nyúltartó őstermelőknél, ahol kedvezőbb áron juthatunk a nyúlhúshoz, és az állattartás pozitívabb körülményei (leginkább a takarmányozás kedvezőbb) révén jóval ízletesebb húst kaphatunk. Idegenkedésre semmi ok, hiszen a nyúlhús íze leginkább a csirkéhez hasonlítható, a csirke pedig a legnépszerűbb húsfajták közé tartozik. Elkészítésében sincs semmi nehézség, hasonlóan a csirkéhez, kreatívan a fogások elkészítése gyerekjáték és a fogások sokféleségében a határ a csillagos ég.

Ajánlott termékek

 
gyerekülés 9-36 kg
Lorelli
600 pont
 
Autós biztonsági gyerekülés

15.990Ft

 
babakocsi többfunkciós
Baby Design
4600 pont
 
Babakocsi

119.990Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Montesszori játék

2.980Ft

 
kombidressz
Scamp
40 pont
 
Kombidressz

980Ft

 
kabát, overál
Pirinyó
500 pont
 
Átalakítható bundazsák

8.780Ft

 
kórházi kelengye
Chicco
100 pont
 
Szülés utáni betét

2.390Ft

 
babakocsi többfunkciós
Lorelli
3400 pont
 
Babakocsi
Babakocsi

79.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Chicco
200 pont
 
Plüss babatelefon

3.490Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Baby Design
0 pont
 
biztonsági gyerekülés

29.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Canpol
100 pont
 
Babakocsi csörgő

2.300Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

1.960Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Tanita
80 pont
 
Csúszásgátló

1.670FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás