Szeretlek Nyuszi, de nem házi kedvencként. Avagy, miért fogyasszunk nyúlhúst?

   Sokaknak morbidnak  és idegennek tűnhet a nyúl elfogyasztása, pedig rendkívül egészséges ételeket lehet belőle készíteni, ennek ellenére sajnos jelentősen háttérbe szorítja az átlagos, megszokott húsfogyasztás, mint a sertés, marha és a baromfi húsfélék. Hogy miért népszerűtlen hazánkban, azt nem tudni pontosan, véleményem szerint leginkább a sztereotípiák miatt (húsvéti nyuszi, milyen aranyos jószág, megjegyzem a kiscsibe és a kisliba is rendkívül bájos).
A magyar háztartásokban ritkán kerül a vasárnapi asztalra nyúlhús, hiába, senki sem próféta saját hazájában: más nemzetek előszeretettel fogyasztják a magyarországi üzemekben feldolgozott nyúlhúst (Magyarország az egyik legnagyobb nyúlfeldolgozó exportőr Európában), a kiváló biológiai értéke és ízletessége miatt. Míg a nagy nyúlfogyasztó nemzetek, például Málta, Olaszország, Franciaország, Svájc, Spanyolország évente egy főre esően 5 és 10 kg közötti mennyiségű nyúlhúst fogyasztanak, addig egy magyar csupán 10 dkg-ot évente.
   Pedig a nyúlhús értékesebb szervezetünk számára, mint gondolnánk. Most megmutatom, miért is:
A nyúlhúsnak a fehérjetartalma a legkiemelkedőbb talán, hiszen 100 g nyúlhúsban 15-20 grammnyi fehérje lakozik, melyet a szerveztünk kiválóan képes hasznosítani. A kedvező fehérjetartalom és könnyű emészthetőség miatt a fejlődő gyermekek szervezetének hasznos lehet, nem hiábavaló, hogy a nyúlhús az első húsfélék között szerepel, amit a növekedő gyermekünknek adhatunk már kisgyermekkorban, és a bébiételeket kínáló üzemek repertoárjában is gyakori a nyúlhúsos bébipép.
A zsírtartalma is kedvező, hiszen 100 g nyúlhús 8-10 g zsírt tartalmaz, így egyenértékű a bőrét lefejtett csirkehús zsírtartalmával. Ennek köszönhetően beilleszthető koleszterinszegény és diétás étrendbe a fogyni vágyók örömére. Nem beszélve arról, hogy szénhidráttartalma, energiatartalma jóval a sertés és a marha hús mögött áll.
Alacsony nátriumtartalmának köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők is fogyaszthatják a nyúlhúst kedvükre. Ellenben vas-, foszfor- és szeléntartalma, B vitamin-tartalma és esszenciális aminosav-tartalma, kiemelkedő. A nyúlmáj gazdag A-vitaminban, ami szemünk világának kedvez, hiszen a szürkületben való látást segíti.
   Aki kedvet kapott a nyúlhús kipróbálásához, annak leginkább a beszerzése okozhat kisebb-nagyobb nehézséget. A nagyobb hiper- és szupermarketek kínálják a húspultoknál nyúlhúst, azonban a fogyasztói ár nem a legkedvezőbb. Érdemes érdeklődni nyúltartó őstermelőknél, ahol kedvezőbb áron juthatunk a nyúlhúshoz, és az állattartás pozitívabb körülményei (leginkább a takarmányozás kedvezőbb) révén jóval ízletesebb húst kaphatunk. Idegenkedésre semmi ok, hiszen a nyúlhús íze leginkább a csirkéhez hasonlítható, a csirke pedig a legnépszerűbb húsfajták közé tartozik. Elkészítésében sincs semmi nehézség, hasonlóan a csirkéhez, kreatívan a fogások elkészítése gyerekjáték és a fogások sokféleségében a határ a csillagos ég.

Ajánlott termékek

 
babacsörgő, babarágóka
Baby Mix
80 pont
 
Plüss labda

2.610Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
700 pont
 
légzésfigyelő

25.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
MAM
40 pont
 
Rágóka

1.400Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Nuk
80 pont
 
babakefe fésűvel

1.690Ft

 
etetőszék
Lorelli
700 pont
 

21.990Ft

 
babaevőeszköz
Canpol
0 pont
 
Evőeszközök

390Ft

 
fürdetés
Philippo
100 pont
 
Formatervezett kád

2.940Ft

 
hálózsák, pólya
Király G.
200 pont
 
Kókuszpólya

3.640Ft

 
fürdetési kiegészítők, babahigiénia
Baby Bruin
0 pont
 
Körömápolás

560Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
100 pont
 
Számlépcső

3.100Ft

 
takaró
Király G.
200 pont
 
Welszoft bélelt takaró

3.650Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Kétfunkciós babakocsi

46.800FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás