Szex a szülés előtt és után


A szex a szerelem kiteljesedése, a gyermek pedig ennek a szerelemnek a gyümölcse. Sok párban felmerül azonban a kérdés, hogy szerethetik-e egymást ugyanúgy ebben a „más” állapotban. A válasz igen, csak fokozott odafigyeléssel.

Mivel a várandósság teljes mértékben felborítja a kismama hormonháztartását, befolyásolja élettani folyamatait, nem ritka, hogy megváltozik – általában csökken - a szexuális étvágya is. Ez egy természetes folyamat, amit minden férfinek meg kell értenie, hisz a nők szervezete ilyenkor közös magzatukat védi. Minden további nélkül élhetnek szexuális életet, egy felelősséggel gondolkodó pár számára ugyanis nincs lehetetlen, normális esetben mindenki megtalálja az ártalmatlan, mégis örömet szerző pózokat. A testi együttlét mellett pedig számos egyéb mód van arra, hogy kinyilvánítsák egymás iránti szerelmüket és beteljesítsék vágyaikat.

Most pedig beszéljünk konkrétan a szexről. Mint már említettem, a nemi élet a terhesség alatt is megengedett, ugyanúgy megerősítheti a párkapcsolatot, mint a gyermekáldás előtti időszakban. Nem árt tudni azonban, hogy mivel a szex „megmozgatja” a kismama testét, előfordulhatnak utána kisebb-nagyobb méhösszehúzódások, vagy akár minimális mennyiségű vérzés is. Vannak azonban olyan fenyegető esetek, mint például a méhlepény rendellenes helyen való tapadása, vérzés, alhasi görcsök, amikor a nőgyógyász eltiltja az anyukát a szexuális élettől.

Mindkét félnek tudnia kell, hogy a nemi élet beteljesülése megváltozik a terhesség alatt. Mivel a progeszteron nevű hormon gátolja az oxytocin kiáramlást, a várandósság alatt álló nők nagy részének nincs orgazmusa. Természetesen ezt egyéne válogatja, hisz az orgazmus-kézség csökkenése lélektani - mint például a magzat féltése - és testi okokra egyaránt visszavezethető.

A szülés utáni időszakban gyakran előfordul, hogy a szülők a korábbinál ritkábban élnek szexuális életet, esetleg ideiglenesen fel is függesztik azt. Bármennyire is természetes a jelenség, érdemes odafigyelni, mi és miért is történik valójában. A szülés utáni 6 hét a gyermekágy időszaka, mely alatt nem javasolt, egyenesen tilos szexuális életet folytatni, hisz nagyobb a fertőzés veszélye - mind természetes szülés, mind császármetszés esetén. Emellett higiénés szempontból sem ideális, sok esetben altesti fájdalmat okozhat a kismamának. Mivel a szoptatás alatti időszakra is hormonálisan hat a nemi együttlét, a szex méhösszehúzódásokat okoz, és megindul a tejelválasztás. Bár ezen időszak alatt a teherbeesés lehetősége is minimális, mégis ajánlott egyéb módon is biztosítani a védettséget, például spirállal - amely egy méhen belül elhelyezkedő fogamzásgátló eszköz -, vagy szoptatás alatt is szedhető gyógyszerekkel.

A testi változások mellett sok pár esetén megjelenik a vágy csökkenése, ami mindkét fél esetén főleg lelki eredetű. A nők bűntudatot érezhetnek nemi vágyaik miatt, mert úgy érzik, hogy a gyermek megszületése után kizárólag anyai érzelmeket szabad táplálniuk és csak a gyermekükkel foglalkozniuk.Emellett akármilyen hihetetlen, a férfiak is lehetnek visszahúzódók. A szülés után ugyanis kénytelenek másként is viszonyulni a párjukhoz, ami kihat a szexuális életükre is. Akiben eddig csak a szeretni és kívánni való nőt látták, most csak az anyát képesek felfedezni. Véleményem szerint ilyenkor tanácsos lenne megteremteni az intim környezetet, kettesben beszélgetni és egy röpke órára félretenni a szülői szerepeket, hiszen ők is csak emberek.

 

Ajánlott termékek

 
mellszívó
Lansinoh
1900 pont
 
lansinoh-2-az-1-ben-elektromos-dupla-mellszivo

45.990Ft

 
babakocsi többfunkciós
Baby Design
5000 pont
 
babakocsi

129.990Ft

 
kismama fehérnemű
Dorina
200 pont
 
Szoptatós melltartó

4.650Ft

 
fürdetés
Philippo
100 pont
 
Formatervezett kád

2.940Ft

 
etetés cumisüvegből
MAM
80 pont
 
Cumisüveg
Cumisüveg
Cumisüveg

1.750Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
700 pont
 
légzésfigyelő

25.990Ft

 
babakocsi többfunkciós
Danny
6000 pont
 
Danny red
Danny basic comfort virágos
Danny basic comfort szürke
Danny basic comfort kék

149.990Ft

 
itatócsőr pótlásnak
MAM
0 pont
 
ivócsőr cumisüveghez, Trainerhez

1.500Ft

 
biztonság a lakásban
Canpol
0 pont
 
Biztonság

860Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.990Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
80 pont
 
Számpárosító

1.570Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
80 pont
 
Oball labda

2.090FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás