Szex a szülés előtt és után


A szex a szerelem kiteljesedése, a gyermek pedig ennek a szerelemnek a gyümölcse. Sok párban felmerül azonban a kérdés, hogy szerethetik-e egymást ugyanúgy ebben a „más” állapotban. A válasz igen, csak fokozott odafigyeléssel.

Mivel a várandósság teljes mértékben felborítja a kismama hormonháztartását, befolyásolja élettani folyamatait, nem ritka, hogy megváltozik – általában csökken - a szexuális étvágya is. Ez egy természetes folyamat, amit minden férfinek meg kell értenie, hisz a nők szervezete ilyenkor közös magzatukat védi. Minden további nélkül élhetnek szexuális életet, egy felelősséggel gondolkodó pár számára ugyanis nincs lehetetlen, normális esetben mindenki megtalálja az ártalmatlan, mégis örömet szerző pózokat. A testi együttlét mellett pedig számos egyéb mód van arra, hogy kinyilvánítsák egymás iránti szerelmüket és beteljesítsék vágyaikat.

Most pedig beszéljünk konkrétan a szexről. Mint már említettem, a nemi élet a terhesség alatt is megengedett, ugyanúgy megerősítheti a párkapcsolatot, mint a gyermekáldás előtti időszakban. Nem árt tudni azonban, hogy mivel a szex „megmozgatja” a kismama testét, előfordulhatnak utána kisebb-nagyobb méhösszehúzódások, vagy akár minimális mennyiségű vérzés is. Vannak azonban olyan fenyegető esetek, mint például a méhlepény rendellenes helyen való tapadása, vérzés, alhasi görcsök, amikor a nőgyógyász eltiltja az anyukát a szexuális élettől.

Mindkét félnek tudnia kell, hogy a nemi élet beteljesülése megváltozik a terhesség alatt. Mivel a progeszteron nevű hormon gátolja az oxytocin kiáramlást, a várandósság alatt álló nők nagy részének nincs orgazmusa. Természetesen ezt egyéne válogatja, hisz az orgazmus-kézség csökkenése lélektani - mint például a magzat féltése - és testi okokra egyaránt visszavezethető.

A szülés utáni időszakban gyakran előfordul, hogy a szülők a korábbinál ritkábban élnek szexuális életet, esetleg ideiglenesen fel is függesztik azt. Bármennyire is természetes a jelenség, érdemes odafigyelni, mi és miért is történik valójában. A szülés utáni 6 hét a gyermekágy időszaka, mely alatt nem javasolt, egyenesen tilos szexuális életet folytatni, hisz nagyobb a fertőzés veszélye - mind természetes szülés, mind császármetszés esetén. Emellett higiénés szempontból sem ideális, sok esetben altesti fájdalmat okozhat a kismamának. Mivel a szoptatás alatti időszakra is hormonálisan hat a nemi együttlét, a szex méhösszehúzódásokat okoz, és megindul a tejelválasztás. Bár ezen időszak alatt a teherbeesés lehetősége is minimális, mégis ajánlott egyéb módon is biztosítani a védettséget, például spirállal - amely egy méhen belül elhelyezkedő fogamzásgátló eszköz -, vagy szoptatás alatt is szedhető gyógyszerekkel.

A testi változások mellett sok pár esetén megjelenik a vágy csökkenése, ami mindkét fél esetén főleg lelki eredetű. A nők bűntudatot érezhetnek nemi vágyaik miatt, mert úgy érzik, hogy a gyermek megszületése után kizárólag anyai érzelmeket szabad táplálniuk és csak a gyermekükkel foglalkozniuk.Emellett akármilyen hihetetlen, a férfiak is lehetnek visszahúzódók. A szülés után ugyanis kénytelenek másként is viszonyulni a párjukhoz, ami kihat a szexuális életükre is. Akiben eddig csak a szeretni és kívánni való nőt látták, most csak az anyát képesek felfedezni. Véleményem szerint ilyenkor tanácsos lenne megteremteni az intim környezetet, kettesben beszélgetni és egy röpke órára félretenni a szülői szerepeket, hiszen ők is csak emberek.

 

Ajánlott termékek

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.490Ft

 
ágynemű 2 részes
Tanita
80 pont
 
Matracvédő lepedő

2.290Ft

 
biztonság a lakásban
Babynova
0 pont
 
Biztonsági ajtóstop

370Ft

 
fürdetés
Canpol
0 pont
 
Vízhőmérő

530Ft

 
gyerekülés 9-25 kg
Lorelli
600 pont
 
Biztonsági autósülés

18.990Ft

 
kenguru, háti hordozó
Caboo
1000 pont
 
Babahordozó
Babahordozó

24.900Ft

 
fürdetés
Stár
100 pont
 
Nagy babakád

3.100Ft

 
kismama fehérnemű
Chicco
200 pont
 
Alakformálás

6.570Ft

 
dekoráció
Saraburi
40 pont
 
Falidekor

660Ft

 
etetés cumisüvegből
Avent
80 pont
 
Etető cumi

1.720Ft

 
babaelőke
Canpol
40 pont
 
Előke
Előke
Előke
Előke

650Ft

 
fürdetés
Philippo
100 pont
 
Formatervezett kád

2.940FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás