Támadnak a szúnyogok

Idén nagy bánatunkra elég korán elkezdődött a szúnyoginvázió. Ehhez hozzájárulhatott a mögöttünk álló enyhe tél is. Szülőként a szúnyogok jelentős száma és aktivitása nagy fejtörést okoz, hiszen szeretnénk megvédeni gyermekeinket a szúnyogok rettenetesen viszkető, égő, fájó csípéseitől. Estefele, mire együtt van a család, mire várhatna ránk a játszótér, az udvari móka, zümmögő szúnyogok hangjára leszünk figyelmesek, és pár percen belül a bőrünkön is érezzük, milyen álnokok is ezek a teremtések. Összeszedtük az ellenük használható praktikák sorát.

Mit tehetünk ez ellen?

 1. Mikor a szabadba készülünk, vegyük latba, hogy eső után, bokrok közelében, és különösen estefele a legaktívabbak a szúnyogok.
 2. Ne csak a lakás nyílászáróira, hanem szabadtéren a gyermekünk babakocsijára is tegyünk szúnyoghálót, vagy egy sűrűszálú függönydarabot.
 3. Odabent és odakint egyaránt hasznosak a citrom/eukaliptusz/szegfűszeg/borsmenta/rozmaring illatú illóolajok. Használatukkor arra figyeljünk, hogy a szúnyogoknak legyen kellemetlen, de a mi orrunkat ne bántsa az illat.
 4. Használhatunk az iménti illatokat tartalmazó gyertyákat, mécseseket is.
 5. Ha egy tálkába almaecetet öntünk, az magához vonzza a vérszívókat, és segít az elpusztításukban.
 6. A füstölőt szintén nem kedvelik a szúnyogok, akár egy szabadtéri asztalra elhelyezett füstölő, akár egy szúnyogirtós fáklya nagy segítségünkre lehet.
 7. Az imént felsorolt praktikák használata során ügyeljünk gyermekünk védelmére! Vigyázzunk rá, hogy a gyerekek ne menjenek az égő gyertyák közelébe, ne nyúljanak bele és ne kóstolják meg az almaecetből/ illóolajokból álló szúnyogirtó anyagot.
 8. A testünket közvetlenül is védhetjük a szúnyogok támadása ellen.  A legegyszerűbb, ha halvány színekbe öltözünk. A rikító színek, és a túl sötét öltözet magához vonzza a szúnyogokat. Figyeljünk rá, hogy a gyerekeket is halványszínű ruhába bújtassuk!
 9. Ha nincs őrült kánikula, akkor érdemes nagyon vékony, légáteresztő hosszú ujjú ruhát adni a gyermekünkre, kisbabánkra.
 10. Végső esetben használjunk szúnyogirtó sprayt/krémet/pumpás aeroszolt.  Válasszuk azt a típust, ami a ruha befújása esetén is megvéd a támadásoktól, hogy a bőrre minél kevesebb szúnyogirtót használjunk. Az arc és a kézfej védelmére pedig minél kíméletesebb összetételű riasztót fújjunk.

Mit tegyünk, ha mégis megcsípik gyermekünket a szúnyogok?

 1. A gyermekek bőre rendkívül érzékeny. Vannak, akiknél egy egyszerű szúnyogcsípés is vörös, kemény, forró tapintású duzzanatot okoz. Az arcot ért csípésektől akár a szem is bedagadhat. Más esetben pedig a csípés helyének közelében allergiás kiütések jelenhetnek meg.  Ha úgy ítéljük meg, hogy a gyermek ennyire rosszul reagál a csípésekre, vigyük őt orvoshoz!
 2. Ha nem ennyire vészes a helyzet, akkor próbálkozzunk egyszerű praktikákkal.
 3. Kenjünk hűsítő gélt a csípések helyére.  Ezeket gyógyszertárban könnyű szerrel beszerezhetjük.
 4. Tegyünk jeges borogatást a csípésekre, ezzel hűsíthetjük a kellemetlen érzést.
 5. Dörzsöljük be petrezselyemlevéllel a csípés helyét.
 6. Az aloe vera növény leveléből préselt nedűvel kenegessük az égő, viszkető felületet. Ha nincs aloe veránk, akkor vásárolhatunk aloe vera krémet is.

Érdekességek:

 1. Nem ismert okokból kifolyólag a szúnyogok leginkább a gyerekek, férfiak, 0-s vércsoportú emberek és a kövér személyek „vérét szívják.”
 2. Telihold idején a szúnyogok akár 500X aktívabbak, mint más időszakokban.
 3. A szúnyogcsípések a női szúnyogok számlájára írhatók, hiszen a szúnyogcsípés nem más, mint a női szúnyogok harapása.

Reméljük, hogy a fentiek ismeretében minden kedves olvasónknak sikerül felvenni a kesztyűt az ádáz szúnyogokkal szemben!

 

 

Ajánlott termékek

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
100 pont
 
Bs Oball játék helikopter O-copter kék 3 hó+
Bs Oball játék helikopter O-copter piros 3 hó+

2.490Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Kétfunkciós babakocsi

46.800Ft

 
biztonság az autóban és az utcán
AeroSleep
0 pont
 
Ülésvédő

5.420Ft

 
babaelőke
Baby Bruin
80 pont
 
Előke

2.700Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
700 pont
 
Baby Design Play Blue utazójáróka

19.990Ft

 
itatópohár
MAM
80 pont
 
Ivópohár

1.990Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Baby Bruin
100 pont
 
fellépő
fellépő

2.690Ft

 
fürdetés
Baby Bruin
200 pont
 
kádállvány

5.990Ft

 
gyerekülés 9-36 kg
Lorelli
700 pont
 
Lorelli Omega SPSGrey
Lorelli Omega SPS Red&Black
Lorelli Omega SPS Black

23.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
MAM
40 pont
 
Rágóka

1.400Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Chicco
200 pont
 
Plüss babatelefon

3.490Ft

 
játszó és éjszakai cumi
Avent
100 pont
 
Játszócumi

2.200FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás