Vizsgálatok a várandósság idején

 

Szűrővizsgálatok a várandósság idején

Védőnőnktől bejelentkezésünk után kapjuk meg az első szükséges szűrővizsgálatokra szóló beutalónkat. Utána minden vérvételre és vizsgálatra a kezelőorvos ad beutalót. Normál, egészséges terhesség esetén a következő vizsgálatok történnek:

Az első vérvételi szűrésen vércsoport és Rh faktor meghatározás történik, valamint vérkép vizsgálat. Megtörténik a vérbaj szűrése is./LUESZ/. Ha a várandós környezetében állatok / macska, kutya, madár / vannak akkor toxoplazma szűrésre is van lehetőség. Időpontot a vérvételre nem kell kérni.Minden ingyenes vérvétel a celldömölki vérellátó állomáson történik: hétfő és szerdai napokon 8-11 óra között.Leletkiadás: Kismamáknak minden hétköznap ugyan itt 8-14-ig.

Belgyógyászati és EKG vizsgálat. A várandós háziorvosa végzi a vizsgálatot. Amennyiben a háziorvos nem rendelkezik belgyógyász képesítéssel, akkor a kórház szakrendelésére kell időpontot kérni. Ez történjen meg minél előbb, ugyanis elég hosszú a várólista!

 

A fogászati szűrővizsgálat szintén fontos. A várandóság idején gyakori probléma lehet a fogszuvasodás és az ínybetegség előfordulása. A vizsgálathoz fogorvosunktól kell időpontot kérni!

Az ultrahangszűrésre a várandósság betöltött 12. hete után kerül sor. Ez a vizsgálat a kórház szülészetén működő ultrahangos helyiségében történik. Az első szűrés hüvelyi úton zajlik és nem okoz semmiféle kellemetlenséget. A vizsgálat segítségével meghatározható a pontos terhességi kor, mérik az ülőmagasságot / CRL/, vizsgálják a tarkóredő vastagságát, a gerinc, koponya, gyomor és hólyagtelítődést, a méhlepény elhelyezkedést, és a szívműködést.

Várandóságunk 12. hetében végeztethetünk genetikai úgynevezett kombinált vérvételi tesztet. Ez nem kötelező vizsgálat, ezért fizetni kell érte. Ezt a tesztet  nevezik Down-kór szűrésnek is.

16. héten kerül sor a szérum AFP vizsgálatra. Ez az alfafetoprotein nevű fehérje mérését jelenti az anyai vérben. Az AFP-t a magzat termeli. Jelenléte kis mennyiségben normális, nagyobb mennyiségben fejlődési rendellenességre utalhat. Magasabb az érték ikerterhesség esetén is. 16. héten veszik le a vért hepatitis/ fertőző májgyulladás/ szűrésére is.

19-20. héten ismét ultrahang vizsgálat történik. Ez már hasi UH.  Mért adatok: BPD /falcsontok közötti távolság/ OFD, /Homlokcsont- tarkócsont közti távolság, HC /fejkörfogat, AC /törzskörfogat,/ FEM / combcsont hossza/ HUM / felkarcsont hossza/, Ellenőrzik a gerinc, a koponya állapotát, a gyomor és hólyagtelítődést, a méhlepényt, a szívműködést, és a magzatvíz mennyiségét.
24. héten is kerülhet sor vérvizsgálatra, amennyiben ezt az orvos szükségesnek tartja.

26. hét után has térfogat és fundus magasság mérés, valamint magzati szívhanghallgatás történik.

27-28. héten következik a TORCH szűrés. Erre hétfői és szerdai napon kerülhet sor. Ez különböző fertőző betegségek (toxoplasma, rubeola, cytomegalovírus, herpes,) kimutatására alkalmazott, vérből végzett szűrés.
A vércukor-terhelés vizsgálata is ugyanezen időpontokban lehetséges, szintén a vérellátóban. Reggel éhgyomorra történik az első vérvétel, majd a patikában előre megvásárolt 75 gramm glukózt vízben feloldva elfogyasztani, ezután 1 illetve 2 óra elteltével újra vérvétel történik.

32. héten lesz az utolsó vérvizsgálat. A terhesség vége felé a nőgyógyász elrendelhet még vizsgálatokat. Ultrahangszűrést a magzat súlya és a méhlepény érettsége miatt, vagy flowmetriát /méh és a magzat véráramlásának viszonyát kimutató vizsgálatot/ végeznek.

36. hét után hetente végeznek NST vizsgálatra kell járni. Itt a baba szívhangjait, mozgását és a méhösszehúzódásokat figyelik.

Amennyiben a várandós életkora, vagy családi körülményei szükségessé teszik, genetikai tanácsadásra irányítják. A tanácsadás szerdai napokon 13 órától a Megyei kórház gyermekambulanciáján van.

Tájékoztató beszélgetésen felvilágosítják a kismamát a gyermekvállalás esetleges kockázatairól, vagy a genetikai szűrővizsgálatok elérhetőségéről. A nőgyógyásszal a 28. hétig 4 hetente, ezt követően 2 hetente, majd a 36. héttől hetente találkozzunk. Minden orvosi vizsgálat előtt szükség van vizelet, testsúly, és vérnyomásmérésre, melyet a védőnő végez el.

 

Hozzászólások

teszt

teszt

Ajánlott termékek

 
járóka, utazójáróka
Lorelli
600 pont
 
Lorelli Play utazó járóka - 2017 Pink Kitty

15.990Ft

 
járóka, utazójáróka
Baby Design
1000 pont
 
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - beige 09
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - blue 03
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - grey 07
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - pink 08
Baby Design Joy utazó járóka 2017 - turquoise 05

18.990Ft

 
babacsörgő, babarágóka
Bright Starts
100 pont
 
Rágóka

2.190Ft

 
mellszívó
MAM
600 pont
 
Mellszívó

15.990Ft

 
biztonság a fürdőszobában
Lubifix
80 pont
 
Fürdetőszivacs

1.710Ft

 
babakocsi többfunkciós
Lorelli
3400 pont
 
Babakocsi
Babakocsi

79.990Ft

 
mellszívó
Lorelli
0 pont
 
Kézi mellszívó

4.520Ft

 
babakocsi kétfunkciós
Eton
1400 pont
 
Eton Mimo padlizsán mintás

46.800Ft

 
gyerekülés 9-36 kg
Chippolino
1800 pont
 
Chipolino Nomad Isofix autósülés 9-36kg - Blue Indigo 2018
Chipolino Nomad Isofix autósülés 9-36kg - Frappe 2018
Chipolino Nomad Isofix autósülés 9-36kg - Smoked Pearl 2018
Chipolino Nomad Isofix autósülés 9-36kg - Very Berry 2018

59.990Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
200 pont
 
BS papagály10536-6p_1

4.890Ft

 
etetőszék
Chippolino
300 pont
 
Chipolino Maggy fix etetőszék - Hot pink 2018
Chipolino Maggy fix etetőszék - Lemon 2018
Chipolino Maggy fix etetőszék - Smoked Pearl 2018

14.990Ft

 
kézségfejlesztők
Bright Starts
200 pont
 
Plüss elefánt C karikán

3.390FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás