Vizsgálatok a várandósság idején

 

Szűrővizsgálatok a várandósság idején

Védőnőnktől bejelentkezésünk után kapjuk meg az első szükséges szűrővizsgálatokra szóló beutalónkat. Utána minden vérvételre és vizsgálatra a kezelőorvos ad beutalót. Normál, egészséges terhesség esetén a következő vizsgálatok történnek:

Az első vérvételi szűrésen vércsoport és Rh faktor meghatározás történik, valamint vérkép vizsgálat. Megtörténik a vérbaj szűrése is./LUESZ/. Ha a várandós környezetében állatok / macska, kutya, madár / vannak akkor toxoplazma szűrésre is van lehetőség. Időpontot a vérvételre nem kell kérni.Minden ingyenes vérvétel a celldömölki vérellátó állomáson történik: hétfő és szerdai napokon 8-11 óra között.Leletkiadás: Kismamáknak minden hétköznap ugyan itt 8-14-ig.

Belgyógyászati és EKG vizsgálat. A várandós háziorvosa végzi a vizsgálatot. Amennyiben a háziorvos nem rendelkezik belgyógyász képesítéssel, akkor a kórház szakrendelésére kell időpontot kérni. Ez történjen meg minél előbb, ugyanis elég hosszú a várólista!

 

A fogászati szűrővizsgálat szintén fontos. A várandóság idején gyakori probléma lehet a fogszuvasodás és az ínybetegség előfordulása. A vizsgálathoz fogorvosunktól kell időpontot kérni!

Az ultrahangszűrésre a várandósság betöltött 12. hete után kerül sor. Ez a vizsgálat a kórház szülészetén működő ultrahangos helyiségében történik. Az első szűrés hüvelyi úton zajlik és nem okoz semmiféle kellemetlenséget. A vizsgálat segítségével meghatározható a pontos terhességi kor, mérik az ülőmagasságot / CRL/, vizsgálják a tarkóredő vastagságát, a gerinc, koponya, gyomor és hólyagtelítődést, a méhlepény elhelyezkedést, és a szívműködést.

Várandóságunk 12. hetében végeztethetünk genetikai úgynevezett kombinált vérvételi tesztet. Ez nem kötelező vizsgálat, ezért fizetni kell érte. Ezt a tesztet  nevezik Down-kór szűrésnek is.

16. héten kerül sor a szérum AFP vizsgálatra. Ez az alfafetoprotein nevű fehérje mérését jelenti az anyai vérben. Az AFP-t a magzat termeli. Jelenléte kis mennyiségben normális, nagyobb mennyiségben fejlődési rendellenességre utalhat. Magasabb az érték ikerterhesség esetén is. 16. héten veszik le a vért hepatitis/ fertőző májgyulladás/ szűrésére is.

19-20. héten ismét ultrahang vizsgálat történik. Ez már hasi UH.  Mért adatok: BPD /falcsontok közötti távolság/ OFD, /Homlokcsont- tarkócsont közti távolság, HC /fejkörfogat, AC /törzskörfogat,/ FEM / combcsont hossza/ HUM / felkarcsont hossza/, Ellenőrzik a gerinc, a koponya állapotát, a gyomor és hólyagtelítődést, a méhlepényt, a szívműködést, és a magzatvíz mennyiségét.
24. héten is kerülhet sor vérvizsgálatra, amennyiben ezt az orvos szükségesnek tartja.

26. hét után has térfogat és fundus magasság mérés, valamint magzati szívhanghallgatás történik.

27-28. héten következik a TORCH szűrés. Erre hétfői és szerdai napon kerülhet sor. Ez különböző fertőző betegségek (toxoplasma, rubeola, cytomegalovírus, herpes,) kimutatására alkalmazott, vérből végzett szűrés.
A vércukor-terhelés vizsgálata is ugyanezen időpontokban lehetséges, szintén a vérellátóban. Reggel éhgyomorra történik az első vérvétel, majd a patikában előre megvásárolt 75 gramm glukózt vízben feloldva elfogyasztani, ezután 1 illetve 2 óra elteltével újra vérvétel történik.

32. héten lesz az utolsó vérvizsgálat. A terhesség vége felé a nőgyógyász elrendelhet még vizsgálatokat. Ultrahangszűrést a magzat súlya és a méhlepény érettsége miatt, vagy flowmetriát /méh és a magzat véráramlásának viszonyát kimutató vizsgálatot/ végeznek.

36. hét után hetente végeznek NST vizsgálatra kell járni. Itt a baba szívhangjait, mozgását és a méhösszehúzódásokat figyelik.

Amennyiben a várandós életkora, vagy családi körülményei szükségessé teszik, genetikai tanácsadásra irányítják. A tanácsadás szerdai napokon 13 órától a Megyei kórház gyermekambulanciáján van.

Tájékoztató beszélgetésen felvilágosítják a kismamát a gyermekvállalás esetleges kockázatairól, vagy a genetikai szűrővizsgálatok elérhetőségéről. A nőgyógyásszal a 28. hétig 4 hetente, ezt követően 2 hetente, majd a 36. héttől hetente találkozzunk. Minden orvosi vizsgálat előtt szükség van vizelet, testsúly, és vérnyomásmérésre, melyet a védőnő végez el.

 

Hozzászólások

teszt

teszt

Ajánlott termékek

 
fürdőlepedő, kifogó
Tanita
40 pont
 
Fürdőlepedő

1.500Ft

 
hálózsák, pólya
Gólyahír
300 pont
 
Bélelt hálózsák

5.950Ft

 
pizsama
Gólyahír
100 pont
 
Pizsama

2.870Ft

 
etetés cumisüvegből
Nuk
80 pont
 
Cumisüveg

1.850Ft

 
biztonság a lakásban
Baby Bruin
40 pont
 
Biztonság

590Ft

 
fürdőlepedő, kifogó
Clevamama
200 pont
 
fürdőlepedő

6.100Ft

 
kenguru, háti hordozó
Caboo
1000 pont
 
Babahordozó
Babahordozó

24.900Ft

 
bababútorok és kiegészítői
Temmel
200 pont
 
  Pelenkázó lap széles vaj betűs

5.180Ft

 
fajátékok
Fakopáncs
80 pont
 
Számpárosító

1.570Ft

 
hálózsák, pólya
Baby Bruin
100 pont
 
Pólyabetét

1.700Ft

 
biztonsági eszközök
Angelcare
1200 pont
 
légzésfigyelő

45.990Ft

 
babajáték zenélő
Chicco
600 pont
 
Járástanulást segítő játék

15.980FtWebdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás