Gyermek é-trend, receptek

Kedves Látogató!

 

Üdvözöllek a honlapon!

Szeifrid Lilla élelmiszermérnök hallgató vagyok a Budapesti Corvinus Egyetemen. Már régóta foglalkoztat az élelmiszer, amit nap, mint nap magunkhoz veszünk. Vajon milyen veszélyek leselkednek ránk a táplálkozás során? Vajon mit tartalmazhat az élelmiszer? Milyen hatással lehetnek az összetevők az emberre? És miben különbözzön mindez, ha egy nő anyává szeretne válni és felnevelné a kisgyermekét. Bizonyára már tervezed a pároddal a babát, esetleg már kismama vagy, aki vár a magzatjára, netán boldog édesanya vagy, akinek már megszületett a várva várt gyermeke.
Ez a rovat érted/nektek született meg, hogy a táplálkozás minőségében adhassak nektek jó tanácsokat, ötleteket, mind a várandósságra való felkészülés idején, kismamaként, a szoptatás idején és a baba táplálásában.
Az emberek rendkívül fontosnak tartják a pénzért megvett tulajdonukat, amiért nem sajnálnak sem időt, sem pénzt. Az autójukba is a legjobb minőségű üzemanyagot töltik, a legszebb ruhákat és bútorokat vásárolják meg, hogy csinossá váljon az életük.
A konyhájuktól sem sajnálják a pénzt, a bútorra, a háztartási gépekre. Már-már úgy sejlik, hogy a mai ember többre becsüli a tulajdon tárgyait, mint a saját életét, testét, egészségét, jövendő magzatját.
Töltsük meg a konyhánkat a legjobb minőségű tartalommal! Vegyük észre, hogy az egészség a legfontosabb kincsünk, őrizzük meg!
Hiszen: Ételünk az életünk. Vagy: Életünk az ételünk? Szól a közmondás. És valóban így van! Az étkezés rendkívül befolyásolja az egészségünket, közérzetünket, aktivitásunkat. Az egyik legfontosabb szükségletünk az evés, tegyük örömtelivé, egészségessé!
Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban különböző témákat boncolgatunk majd, ami az élelmiszerekkel kapcsolatos, ami hasznos a kismamának, kisbabának, és még a pénztárcát is kíméli. Milyen élelmiszerben van értékes tápanyag, a vásárlásnál mit érdemes szem előtt tartani? Mit kell kerülni, mit érdemes gyarapítani az étrendünkben, annak érdekében, hogy makkegészségesek legyünk, illetve legyen a kisbabánk, és ne csak babakorban, hanem egy életen át?
Ebben nyújtok Neked szaktudást, remélem, találsz számodra hasznos információkat!
Köszönöm, hogy idelátogattál, és térj vissza minél gyakrabban! Ígérem, érdemes és érdekes lesz!
Szeifrid Lilla
É-trend tanácsadó

Gyermek é-trend, receptek

   Sokaknak morbidnak  és idegennek tűnhet a nyúl elfogyasztása, pedig rendkívül egészséges ételeket lehet belőle készíteni, ennek ellenére sajnos jelentősen háttérbe szorítja az átlagos, megszokott húsfogyasztás, mint a sertés, marha és a baromfi húsfélék. Hogy miért népszerűtlen hazánkban, azt nem tudni pontosan, véleményem szerint leginkább a sztereotípiák miatt (húsvéti nyuszi...
A húsvét elmaradhatatlan szimbolikus finomságai: húsvéti tojás, húsvéti sonka A keresztény vallás a másik legnagyobb ünnepe a karácsony mellett a húsvét, melynek időpontjáról a nicei zsinaton (325.) döntöttek: a tavaszi napéjegyenlőséget követő első teliholdas éjszaka utáni legelső vasárnapra esik a húsvét ünnepe, évről évre. Az ünnep elnevezése a nagyböjti időszak végét jelenti, hiszen...
A medvehagymához tavasz idején könnyen hozzáférhetünk, ugyanis a piacokon és az élelmiszerüzletek zöldségrészlegein biztosan megtaláljuk. Magunk is beszerezhetjük az értékes növényt, ám legyünk körültekintők a gyűjtése közben (lásd: előző cikk) könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével. Természetesen, mint minden zöldséget, gyümölcsöt, úgy a medvehagymát is frissen és nyersen fogyasztva...
      Manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvendő medvehagyma remek választás a tavasz idején, hiszen temérdek pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Ízletes, ezáltal könnyedén étrendbe illeszthető, kicsiknek és nagyoknak, felnőtteknek egyaránt. Ez alkalommal a medvehagyma szervezetre gyakorolt jótékony hatását ismerhetjük meg.    Tavasszal, a téli álomból...
Az előző cikkemben a homoktövis és csipkebogyó jótékony hatását hangsúlyoztam. Ez alkalommal pedig kutakodtam néhány étel és ital után, melybe e két növény termését csempészve és elfogyasztva ízletesebbé és egészségesebbé tehetjük családunk étrendjét, erősíthetjük immunrendszerét, és ellenálló képességét. A csipkebogyó és homoktövis felhasználása széleskörű és régi hagyományokra tekint vissza:...
Előző cikkünkben a csipkebogyó jótékony hatásairól szóltunk. Most a  nagyszerű duó másik tagját, a homoktövist mutatjuk be Nektek. Tibetben már évezredek óta alkalmazott, hazánkban még nem túl közismert homoktövis növény termése még gazdagabb C-vitaminban (akár 400-600 mg C-vitamin lelhető fel 100 grammnyi termésben), és szerencsére egyre ismertebbé válik. Ugyanúgy vonatkozik a hideg eljárás...
Az igazi fogcsikorgató hideg tél még hozzánk is elérkezhet, így nem árt figyelmet szentelni annak, hogyan kerüljük el a megfázást, a hiányzást az óvodából, iskolából, munkahelyről. Természetesen a réteges öltözködés segíthet a megelőzésben, de érdemes lehet felvértezni a családunkat az esetleges immunrendszer legyengülésétől más módon is. A közkedvelt és széles körben előnyben részesített...
                A karácsony ünnepének,  manapság nélkülözhetetlen jelképe a karácsonyi bejgli diós, illetve mákos változata.  Azonban ez nem mindig volt így: Magyarországon az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált népszerű karácsonyi ünnepi eledellé, melyet az osztrákok tettek népszerűvé hazánkban. A bejgli...
Itt az ősz, itt a sütőtökszezon! Sok gyermek és szülő örömére beköszöntött az ősz, vele együtt a sok színes falevél.  A narancssárga és sárga színekben pompázó sütőtök is lassan megérik. A gyermekek kedvükre készíthetnek belőle töklámpást, vagy más figurákat és a gasztronómiában is előkelő helyet foglalnak el a sütőtökből készült ételek. Földünk szinte minden részén termeszthető ez a...
Fűszerek és pozitív hatásaik, melyeket babánk és a család is szívesen fogyaszt   Előző cikkünkben a fűszerekről és fogyasztásukról esett szó. Lássuk, melyek azok a fűszerek, amelyeket fogyasztva a család egészsége is javul, az ételeink pedig nem csak számunkra, de a kisgyermekeink számára is ízletesek lesznek. Petrezselyem zöldje:          ...
A fűszerek szerepe a kicsik étrendjében   A fűszerek többnyire növényi eredetűek, élelmiszerek és folyadékok ízesítői, melyeket azért használunk, hogy ezek élvezeti értéke magasabb legyenek, valamint hatóanyagai miatt is kedveljük: különleges ízt, színt, illatot, tartósító anyagot kölcsönöz az elkészített ételnek és italnak. Az ételek fűszerezése lehet erős és enyhe is, ízlés szerint. A...
Hogy vigyünk be folyadékot a baba szervezetébe egyéves kor után?  Előző témánkat folytatva következzen most a kicsit nagyobb babák folyadékpótlásának kérdése. Az eddigi elvek most is érvényesek: a folyadékbevitelt illetően az anya tartasa szem előtt, hogy a legfontosabb és mindig elsőbbséget élvező eleme mindig a víz legyen, még akkor is, ha a nagyobb csöppségek már ihatnak mást is a...
A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás az egyik legfontosabb a baba szervezetének a fejlődésben, a növekedésben, és az egészség megtartásában. Az anya fokozottan figyeljen a folyadékbevitelre a nyári rekkenő hőségben, vagy amikor betegség lép fel a gyermek életében, például hasmenés, magas lázzal.  Az idő múlásával folyton változik a szakirodalom arról, hogy mit ihat a baba és mit nem. A...
Már csak néhány gyümölcs maradt ki a sorból, amit másfél éves korig nem tehet az anya a gyermeke tányérjára. Viszont, amint eljött az idő, nyugodtan kihúzhatjuk a tiltólistáról ezeket a gyümölcsöket: ribizli, eper, áfonya, málna, som, feketeribizli, szeder, feketeszeder, szamóca, egres. Különösen az eper másfél éves korig azért kerülendő, mert allergizáló tulajdonsággal bír. Felnőtt korban sem...
Az első születésnap elérkezésével is bővül az elfogyasztható étkek listája. A zöldségek közül már paprikát, retket is fogyaszthatják a babák, és uborkát már nyersen vagy akár savanyítva is. Fokhagymát nyersen is fogyaszthatja a baba egy évesen. Gyümölcsök körében újdonság a narancs, mandarin, citrom, grapefruit. Gyógynövényekből készített teák fogyasztása is megengedett ebben a korban. A tojásnak...
Előző cikkünk folytatásaként további recepteket osztunk meg az anyákkal. Lehet, hogy babátok kedvenc ételei válnak az alábbi ötletekből. Turmix a legkisebbek számára: A tikkasztó hőségben a babák is ihatnak a számukra megfelelően elkészített alapanyagokból turmixot. Hozzávalók: bármilyen idénygyümölcs a baba korának megfelelően (barack, meggy, banán, vagy akár együtt mind), anyatej, natúr...
 E korban is egyre újabb „területekre” érkeztünk a babaételek világában, ismét gazdagabb, színesebb lesz az étkek listája, a hozzátáplálás szerepét lassan átveszi a könnyű vegyes étrend kategóriája. Az egészség természetesen továbbra is kulcsfogalom nálunk. Az aranyszabályok most is érvényesek, akárcsak eddig: az anya csak minimálisan sózzon és fűszerezzen, cukrozni szinte tilos, a friss...
Kedves Anyák! Ígéretünkhöz híven újabb recepteket osztunk meg veletek! Most már a hozzátáplálás kellős közepén járunk. Az alábbi ételeket 8 hónapos koruktól készíthetitek el babáitoknak. Lehet, hogy valamelyik a kedvencük lesz :)! Jó főzőcskézést kívánunk! Lássuk a lehetőségeket: Kifőzött tészta túróval, sajttal: Hozzávalók: 2 marék tojásmentes durumtészta, 2 evőkanál túró, félkemény trappista...
Receptek 8 hónapos kisbabáknak Ismét tágabbra nyílik a gasztronómia világa a 8 hónapos baba életében, egyre finomabb és változatosabb étkeket kaphatnak a pocakokba a hozzátáplálás segítségével.  Az újdonság ebben az időszakban a marha és a sertéshús, ezen kívül ezek máját is adhatjuk a babának, ám csak hetente egyszer. Az édesvízi halakból iskínálhatja az anya a babát, de vigyázni kell a...
Legutóbbi étek- és étrend cikkünk közzétételekor maradtak még nagyszerű receptek a 7 hónapos babák számára. A hozzátáplálás időszaka számos lehetőséget hordoz magában. Ínycsiklandó ételek receptjeit adjuk most közzé: Banános-barackos édesség: Hozzávalók: egy apróbb banán, egy őszibarack Hámozzuk meg az őszibarackot és a banánt. Egyszerűen turmixoljuk össze és máris kész a finom uzsonna. Az...
Babaétrend: receptek 7 hónapos kisbabáknak Az új ételek világában egy hónap elteltével is gazdagodhat gyermekünk étrendje. Egyre több ízzel, gyümölccsel, zöldséggel ismerkedhet meg. Most már bátran adhatunk a babának csirke és pulykahúst, ezzel dúsítva a főzelékeket, ami által a fehérjepótlás is megtörténik.  A gyümölcsök köre is bővül: banán, szőlő (héj és mag nélkül), narancs (a...
Babaétrend: receptek 6 hónapos babáknak Hat hónapos kor előtt csak indokolt esetben ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást. Ha babánk már érdeklődik az ennivalók után, ha tudja, hogy a kanállal mit is kell kezdeni, ha még mindig éhes az állandóan növelt tejadag után is, elérkezett az idő. Nem minden baba érett 6 hónapos korában arra, hogy új ízeket ismerhessen meg, ez minden babánál más és más. Ha...
A babaétkezés elveiről     Nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a babákat, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak megfelelő mennyiségű anyatejhez jutni. Ez sokszor nem az anya hibája. Ezek a babák tápszer segítségével cseperednek fel, vagy édesanyjuk más szoptató anyától anyatejhez juthat (természetesen szigorú szakember ellenőrzése mellett) a megfelelő fejlődés reményében. Olyan...
Babaételek: házi készítésű vagy boltban kapható? Ha már eljött a hozzátplálás ideje, amikor  nem csak anyatejjel etethetjük gyermekünket, akkor színes a paletta, számos alapanyag áll rendelkezésünkre, hogy a kicsi pocakja tele legyen. Felmerülhet a kérdés, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat? Egyáltalán saját készítésű ételt adjunk a babánknak, vagy jó lesz az is, amit a boltban a...
Féléves korától mit ehet a gyermekem az anyatejen kívül? A baba - természetesen egyéntől függően - 6-7 hónapos kor környékén már „nem elégszik meg” az anyatejjel, hiszen míg mennyiségileg elég lenne ugyan, minőségben már többet kíván a szervezete. Eljött a hozzátáplálás ideje, amikor különböző gyümölcsöket, zöldségeket adunk a babának, hogy elegendő tápérték jusson a szervezetének a megfelelő...
Feltétek a főzelékek komplettálásához   Az alábbi recepteket egy védőnő ismerősömtől kaptam annak idején. Mint minden helyi anyának, nekem is átadta a Védőnői Szolgálat által összeállított püréreceptek listáját. A babák főzelékéhez ugyanis 6- 7 hónaos koruktól állati eredetű feltéteket is adunk hús és belsőségek formájában. A hús nemcsak fehérjében gazdag, de a természetes vas szállítója...
Szoptató édesanyák! Mit nem szabad fogyasztani?    Sokakban felmerülhet a fenti kérdés, hiszen a szoptató kismama étrendje befolyásoló hatással bír az anyatej minőségére, a tejelválasztásra. A baba hangulatára is hatással van az anya táplálkozása, és nem utolsó sorban a helyes étrend segíti a terhesség alatt felkúszott kilók leküzdését is.    A szoptatás alatti étkezés...
Megérkezett a baba, de mit egyen? Szerencsésen megélve a várandósság szép és nehéz időszakait, eljött a pillanat, megszületett a várva várt gyermek. Ilyenkor nagy krízisen megy keresztül a család, az apa, az anya, a baba is. Most már családként „működnek” tovább, nem csak egy pár, férj és feleség. Az nő álljon helyt nőként, feleségként, de mindenekelőtt anyaként, ez nehéz feladatnak bizonyulhat...
  Méz, méz, termett méz     A téli hidegekben jól esik a fotelba kuporodva elfogyasztani egy bögre forró teát. Vajon ki milyen édesítőszert használ? Ki barna cukrot, ki fehéret, ki édesítő pöttyöt, ki pedig mézet.  Teát készíteni  mézzel a legegészségesebb, el is árulom, hogy miért.     A méz, elsősorban a méhek tápláléka, de az idő előre haladtával...
  Fehérjeforrások, csak természetesen! Várandós időszakban is fontos a különböző tápanyagok szervezetbe való bevitele: úgy mint a fehérje, szénhidrát, és zsír. Ezek nélkül a magzat képtelen egészségesen fejlődni, és az édesanya sem képes kihordani a gyermekét. Fontos az élelmiszerek tápértéke, vagyis, hogy amit elfogyasztunk, az valóban értékes legyen a szervezetünk számára, és könnyen...
  Ásványi anyagok fontossága „pocakosan”        A vitaminok mellett nem szabad kifelejtenünk az ásványi anyagok fontosságát sem, melyek ugyanolyan lényeges szerepet töltenek be a magzat fejlődésében és kihordásában a várandósság ideje alatt! Nem csak említésre méltóak, hanem nagyon fontosak! Az ásványi anyagok szervezetünknek gyakorlatilag 4-5 %-át teszik ki,...
   „Itt van az ősz, itt van újra,s szép, mint mindig, énnekem…” Jut eszünkbe Petőfi verse az őszi időkben. A természet sok csodákat rejt számunkra, rengeteg gyümölcs kínálja magát a fákról, s bokrokról. Itt a szőlőszüretelés ideje,és potyog a di...
Terhesség idején a legfontosabb, hogy minél egészségesebb életmódot éljünk, vigyázva a szívünk alatt hordott pocaklakónkra.  Ebben az időszakban különös figyelemmel kell kísérnünk, hogy mi kerüljön az étkezőasztalunkra, étkezésünk minős...
Miért is van szükség a sok-sok gyümölcsre és zöldségre? Mindenhonnan ezt halljuk, hogy ezeket fogyasztva könnyebben történik a fogantatás, és mindenekelőtt egészséges és hosszú élet elé nézhetünk. Most tudjuk meg, hogy miért! Érdemes a terhess...
Hogyan készülhetek a fogantatásra? Az elhatározás adott, gyermeket szeretnének. Az elhatározás szívet remegtető, a kérdés viszont nagy: hogyan készülhetek fel erre a  feladatra? Ugyanis az előkészületek rettentő fontosak, mind lelkileg, mind testileg, legfőképp a leendő édesanya...
Kedves Látogató! Üdvözöllek a honlapon! Szeifrid Lilla élelmiszermérnök hallgató vagyok a Budapesti Corvinus Egyetemen. Már régóta foglalkoztat az élelmiszer, amit nap, mint nap magunkhoz veszünk. Vajon milyen veszélyek leselkednek ránk a táplálkozás során? Vajon mit tartalmazhat az élelmiszer? Milyen hatással lehetnek az összetevők az emberre? És miben különbözzön mindez, ha egy nő anyává...


Webdesign honlap készítés webprogramozás keresőoptimalizálás