Babaházwebáruház blogkép

4. Amit a celldömölki bölcsődéről tudni kell

A bölcsőde vezetőjétől, Benkőné Remport Lillától tudtuk meg a következő információkat:

A bölcsőde jelenleg 48 férőhellyel rendelkezik. 10 hónapos kortól kerülhetnek be a babák, és egészen annak a tanévnek a végégig maradhatnak, amelyik nevelési évben betöltik a 3. életévüket. Kivételes esetekben (pl. orvosi javaslatra) ez az időtartam egy évvel meghosszabbítható. A bölcsődéseket 4 csoportba sorolják be: a Törpike, a Micimackó, a Pumulki és a Vuk csoportokba.

Az édesanyáknak érdemes minél előbb jelezni gyermekük későbbi beíratási szándékát, ami megtörténhet akár a gyermek kisbaba korában is. De a vezetőnő igyekszik a később jelentkező, vagy a hirtelen fellépő okból (pl. az édesanya állást talál, vagy meglévő munkáltatójának nyomására váratlanul kell visszaállnia a munkába) beiratkozni kívánó kisgyermekeknek is helyet biztosítani. A helyi bölcsődei vezetés a lehetőségeihez mérten e téren is nagyon rugalmas és segítőkész.

A beszoktatás 10 nap alatt, fokozatosan történik. Először az édesanyával együtt tölt el egy kis időt a gyermek az intézményben, később az anyuka egy kis időre elhagyja az intézmény területét. A beszoktatás lényege, hogy a gyermek egyre több, míg az anya egyre kevesebb időt tölt a bölcsődében. A második héten már „próbaebéd”, „próbaalvás” következik. Ha mindez viszonylag zökkenőmentesen zajlik, az édesanya nyugodt lehet afelől, hogy gyermeke beszokott az intézménybe. Persze az első időkben még előfordulhat sírás a reggeli rövid búcsúzkodáskor, vagy elkeseredhet a gyermek néha-néha napközben, de ez egye ritkábban fordul majd elő, és rövid időn belül úgy érzi a gyermek, mintha egy „nagy családba” érkezne reggelente. Ragaszkodik a gondozónőihez és társaihoz, szívesen megy a bölcsibe. Ez a legkisebbekre is jellemző.

Az intézmény fenntartója az önkormányzat. A szülők által havonta fizetendő bölcsődei díj napi 4 étkezést foglal Ez 2013-ban naponta körülbelül 500 forintot jelentett. Szociálisan rászoruló, vagy hátrányos helyzetben levő gyermekek esetében kedvezményes díjfizetés lehetséges. El kell mondani azonban, hogy a helyi bölcsőde nem csak a környék, de a régió legolcsóbb intézménye is.

Lilla néni 2 éves kor felett kifejezetten előnyösnek találja a gyermekek bölcsődei gondozását, hiszen ebben az életkorban már szükségük van a kortárs közösségre. Ráadásul mivel ekkor jellemzően „utánzás” útján tanulnak, megtanulnak egymáshoz alkalmazkodni, követik nagyobb társaik példáját az evés, a játék, a szobatisztaság kialakulásának, és sok egyéb készség elsajátításának területén is. A tapasztalt, segítőkész és szakképzett gondozói csapat mindent megtesz azért, hogy a gyermekek jó kezekben legyenek, egyre több készséget tegyenek magukévá, egyre önállóbbak legyenek, és jól érezzék magukat a bölcsődében. Ha az időjárás engedi, a gyermekeket sétálni viszik, ami az élmény örömén felül a kicsik mozgásának és járásuk fejlesztésének terén is nagyon fontos. Igény szerint a szülők kérhetik a gyermekek egészségét támogató só szoba használatát, és a „zenebölcsis” foglalkozáson való részvételt is.

Minden napnak pontos napirendje van a reggeli megérkezéstől a hazamenetelig, mely állandóság- és biztonságérzettel tölti el a gyermekeket. Az intézmény már reggel 6 órakor kinyitja kapuit, és egészen este fél 6-ig biztonságos helyet ad a gyermekek számára. (Szükség esetén ez az időintervallum kitolható).

A beteg kisgyermekeket nem szabad bölcsődébe vinni, egy, a gyógyulást igazoló orvosi igazolással térhetnek vissza az intézménybe. Ezzel az intézkedéssel csökken annak az esélye, hogy a gyermekek megfertőzzék egymást.

Hogy zajlik a bölcsődések egy napja?

Reggel 8 óráig kell megérkezni. Ezt követően finom, tápláló reggelit kapnak a gyermekek, majd kézmosás, pelenkázás, wc használat után a gondozónők játékra, kézműveskedésre invitálják a gyermekeket. Jó idő esetén a szabadban töltik a délelőttöt (rengeteg, a koruknak megfelelő szabadtéri játék között), rossz idő esetén a csoportokban, valamint a jól felszerelt, készségfejlesztő játékokkal ellátott tornateremben tartózkodnak. Időközben tízórait kapnak, ami gyümölcslé, vagy gyümölcs, aztán folytatódik a játék. A szervezett programokra (zenebölcsi, sószobai foglalkozás, stb.) is délelőtt kerül sor. Mosakodás, pelenkázás/ WC használat után ebéd következik, melyet az alvásidő követ. Utána a higiéniai szükségletek kielégítését követően tápláló uzsonnát kapnak a gyerekek. Az étkezések négyszemélyes kis asztaloknál zajlanak. A gyermekért 3 órától fél 6-ig jöhetnek a szülők, nagyszülők. Uzsonna után a gondozónők segítségével szabad játékfoglalkozás következik. A gyermekek hazabocsátásakor a gondozónők tájékoztatják a szülőket az aznapi eseményekről, és a szülők bármiről érdeklődhetnek. Így az édesanya tudja, hogy evett, mennyit aludt a gyermeke, hogy érezte magát, mi történt vele aznap. Benkőné Lilla és a gondozónők szerint is a közös gondolkodás és a mindennapi kommunikáció a legjobb módja annak, hogy a szülők és a bölcsődei dolgozók összhangban vegyenek részt a gyermekek gondozásában, nevelésében.

Összességében elmondhatjuk, hogy a helyi bölcsőde a megye egyik legjobb bölcsődéje, ahol a megfizethető ár, a kis csoportlétszám, a vezető és a gonozók hozzáállása, valamint a a gyermekbarát, jól felszerelt környezet egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a szülők elégedettek legyenek a szolgáltatással, biztonságban tudják gyermeküket, míg ők dolgoznak.

Gregorich Nóra