A babák is sportolhatnak!

A babák is sportolhatnak!

A babák is sportolhatnak?- avagy további ismeretek a babaúszásról

A válasz IGEN! Persze nem fociedzésre vagy távolugrásra kell gondolni! A megoldás a babaúszás! Ennek hallatára a szülők első gondolata valószínűleg az, hogy sorra veszik, mi baja lehet a gyermeküknek az uszodában. Ez természetes reakció, viszont nem kell aggódni! Ha a foglalkozást tapasztalattal rendelkező ember tartja, megfelelő környezetben, akkor semmi probléma nem történhet. Ráadásul nem veszik ki a csöppséget a szülő kezeiből!

Milyen az ideális környezet? A víz optimális hőfoka koraszülöttek esetében 33-34 fok, később lehet alacsonyabb is. Az is nagy előny, ha az uszodában van megfelelő öltöztető és étkeztető babák, kisgyermekek részére is.

A babák is sportolhatnak!Miért jó ez a gyermeknek? Egyrészt mert ezek az apróságok még természetes közegként tekintenek a vízre, ezért nagyon jól érzik magukat benne. A víz csobogása- sodrása, a szülővel való érintkezés, a játék öröme meghitt légkört teremt. Másrészt nagyban hozzájárul a csecsemő testi-lelki fejlődéséhez. A tapasztalatok szerint az uszodai foglalkozásokkal gyorsabb fejlődést lehet elérni, mint a szárazföldi terápiákkal- persze a kettő együttes alkalmazása a leghatásosabb. A pindúr pandúrok már néhány alkalom után fejlődést mutatnak, ezen kívül a sérült babák esetében is kiváló lehetőség a felzárkóztatásra. Harmadrészt a játékok közben fejlődik az idegrendszerük is, ami hatással lesz a képességeik fejlődésére és különböző készségek elsajátítására.

Mikor lehet elkezdeni? A kezdő szinthez 3 hónaposan lehet hozzáfogni, ennek időtartama kb. 3 hónap. A haladó csoportba 2,5-3,5 évesen érdemes beíratni a lurkót, ez egy körülbelül 1 éves átszoktató szakasz. Ekkor a kicsi már tud önállóan mozogni a vízben, az érzelmi kötődés miatt még jelen van a szülő, de már elkezdődik a „leválás” folyamata, ami alatt a felnőtteket fokozatosan „kiszoktatják” a medencéből. 4 évesen már lehet önállóan foglalkoztatni a gyerekeket és elkezdődhet az úszásoktatás. Ekkor sem kell aggódni, hogy a fiunknak vagy lányunknak túl megerőltető lesz a foglalkozás, hiszen ők nem munkaként, hanem játékként fogják fel az egészet! Attól sem kell elkeseredni, ha a babánk lemarad a többiektől, mert ez nem verseny, csak a gyermek fejlődése a cél. Sokszor úgy tűnik, hogy a csöppség nem csinál semmit a vízben, de higgyék el, figyeli a többieket és tanul. Sok esetben pont ők hagyják le társaikat a későbbiekben.

A sok jótékony hatás mellet az sem mellékes, hogy a picik nagyon aranyosak az új fürdősapkájukban és nagyon jó képeket lehet készíteni róluk :)! Tehát irány az uszoda, de előtte kellékbeszerző utat tehettek a bababoltban!

Steiner Lucaa