Babaházwebáruház blogkép

A babaszobák „koronázatlan királya” – Bababútorok I.rész – Kiságyak

KiságyakA babavárás időszaka nemcsak a lelki felkészüléssel, hanem többek között a születendő csöppség birodalmának megtervezésével, kialakításával és „megépítésével” telik. A babaszobák elengedhetetlen kellékei közé tartoznak a bababútorok, melyek beszerzése során többféle lehetőséget kell fontolóra vennünk. Ebben a cikkben a bababútorok leglényegesebb elemét, a kiságyat vizsgáljuk meg közelebbről, ez ugyanis az egyik legalapvetőbb bútor, melyben a babánkat biztonságban tudhatjuk.

Az egyre szélesedő választéknak köszönhetően számtalan lehetőség, fajta, forma, szín és méret közül választhatjuk ki a babánk és számunkra legmegfelelőbbet és nem utolsósorban a babaszobába leginkább illő babaágyat.

 

A kiságy kiválasztását megelőzi egy lényeges feladat: kiválasztani a babaágy helyét a szobában! Annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb helyre kerüljön a gyermek fekhelye, figyeljünk a következőkre:
•    Ne támasszuk a babaágyat a hideg falhoz, hisz könnyen megfázhat a kicsi! Ha nincs más választás, használjatok falvédőt!
•    Természetesen a túl meleg sem tesz jót, kerüljétek a fűtőtesteket!
•    Ne tegyétek a babaágyat ablak alá, hisz az első pontban említettekhez hasonlóan, könnyen megfá
zhat a bébi!

Baba kiságyA vásárlás egyik legmeghatározóbb tényezője minden kétséggel a babaszoba, illetve amennyiben nincs lehetőség külön szobát kialakítani, abban az esetben a gyermek számára kialakított, rendelkezésre álló „tér” nagysága. Egy újszülött érkezésekor teljesen felesleges telezsúfolni a babaszobát, az első időkben ugyanis a kiságyon, a pelenkázó felületen és a gyermek ruháit tároló szekrényeken kívül nincs egyéb bababútorokra igény. Praktikus egy viszonylag kisebb ágyat venni, majd később ezt lecserélni, ám sokan választják a pelenkázó-résszel kombinált változatokat, melyekről a későbbiekben lesz szó részletesebben. A legelterjedtebb, úgymond szabványméretek a kiságyak esetében a 120x60cm, ez körülbelül két és fél éves korig jó, valamint a 70x140cm, ami akár 6-7 éves korig is elég.

Ma már szigorú szabályok vonatkoznak a kiságyak, és a gyermekágyak lakossági használatára vonatkozóan, így ha megbízható forrásból vásároljuk meg a bútort, biztosak lehetünk benne, hogy megfelelnek a különböző szabványok normáinak. Komoly előírások vonatkoznak például a rácsok közti távolság nagyságára, a bútort védő festék, lakk vagy egyéb bevonatok összetevőire, a gyermekek ugyanis előszeretettel vesznek mindent a szájukhoz. Különböző variációkat találnak már ki a gyártók, melyekkel segíthetik a növekvő kicsik mozgását és biztosítanak minket biztonságukról, gondolok itt a kivehető rácsokra, vagy az egyik oldalon leereszthető oldalrácsozatra. A kivehető rácsot célszerű akkor használatba venni, ha a gyermek már képes felállni, ilyenkor ugyanis nem átmászni fog az ágy tetején, hanem a rácsok kivételével sokszor legnagyobb meglepetésünkre kimászik az ágyból.

Baba kiságyMint már fenn említettem a pelenkázó-asztallal kombinált kiságy megvásárlását érdemes átgondolni, annak ellenére ugyanis, hogy helytakarékos, előre megszabott helyhez köti a pelenkázás folyamatát. Mindenki saját maga dönti el, számára melyik praktikusabb – az egyszerű, kisebb rácsos kiságy, vagy a pelenkázó felülettel párosított gyermekágy, de mielőtt bármelyik mellett is leteszitek a voksotokat, gondoljátok át a következőket:
•    Mekkora hely van a kiságynak?
•    Hogyan rendeztétek el a szobát a kicsinek?
•    Hol tölti majd a baba a nap nagy részét?
•    Hol fürdetitek a kicsit? Hol fog gyakrabban történni a pelenkázás?

Miután megválaszoltátok ezeket a kérdéseket, lássuk mely tényezőket kell figyelembe venni a vásárlás során:
•    a kiságy anyaga – készülhet fából, vagy műanyagból, a lényeg, hogy stabil és biztonságos legyen.
•    a fekvőfelület magasságának állíthatósága – fontos, hogy általában minimum 2 vagy 3 pozícióba állítható legyen. Az első hónapokban a magas pozíció kényelmesebb az állandó hajolgatás elkerülése érdekében, ahogy a kisbaba cseperedik, elkezd forogni, akkor már biztonságosabb, ha lejjebb állítjuk a fekvőfelületet.
•    rácstávolság – EU előírás határozza meg a kiságy rácsai közti távolság minimális és maximális nagyságát. Amennyiben ugyanis túl szűkek a rések, könnyen beszorulhat a baba keze vagy lába, ha meg tágak, akkor a feje átfér úgy, hogy maga már nem tudja visszahúzni.
•    az ágybetét nagysága – előírás, hogy az ágybetét legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen.
•    a kiságy mérete – erről már volt szó a fentiekben, a fekvőfelületnek két mérete létezik (60×120cm, illetve 70×140cm)
•    a kiságy szállíthatósága
•    a matrac jellemzői – a matrac vastagsága ne legyen nagyobb 10 cm-nél, ha ennél magasabb és a gyermek már képes felállni, akkor könnyen kieshet az ágyból. Higiéniai szempontból lényeges, hogy a kiságy alja is rácsos legyen, így a matrac könnyebben tud szellőzni.