A család fűszerei
Előző cikkünkben a fűszerekről és fogyasztásukról esett szó. Lássuk, melyek azok a fűszerek, amelyeket fogyasztva a család egészsége is javul, az ételeink pedig nem csak számunkra, de a kisgyermekeink számára is ízletesek lesznek.
Petrezselyem zöldje:
A magyar ételek kedvelt fűszere, sok étel elképzelhetetlen nélküle. Magas hányadban tartalmaz antioxidánsokat, C- vitamint, és vastartalma is lényeges. Légutakat tisztító hatása is igazolt, a kiválasztó szervrendszerünkre is pozitív hatással bír. Csontritkulás és ízület bántalmakra is javasolt. Az első fűszerek között szerepelhet a baba étrendjében. Nyersen akár turmixot is készíthetünk belőle, egy igazi vitaminbomba. Szárított állapotban el is raktározhatjuk nyáron, az őszi-téli felhasználásra.
Fahéj:
Legfőbb erénye az emésztőrendszerre gyakorolt hatása: hányingert űző tulajdonság, puffadást orvosló hatás, gyomorfekély, hasmenés, emésztési zavarok ellen megfelelő gyógymód. Nyugtató hatású, mézzel együtt még inkább kifejti hatását, teába is tehetjük.
Kakukkfű:
Emésztést elősegíti, leginkább a zsírok emésztését könnyíti. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van: szájüregi fertőzések, sebek kezelését segítheti. Teába téve a légutak egészségét is kézben tartja. Felhasználása számos ételbe illik, zöldséges, húsos fogások fűszerezésére állja meg a helyét leginkább.
Citrom, mint fűszer:
Közkedvelt fűszer mindenki számára, leginkább teaízesítésre használjuk, mivel meghűléses betegségek gyógyszere a magas C-vitamin tartalma miatt. Emésztést serkentő és vértisztító hatása is bizonyított. A citrom héját előszeretettel használja mindenki fűszerezésre, pedig nem ajánlatos. Mivel a boltban kapható citromot éretlenül szüretelik le, ezért a héja sem egészséges. A boltban kapható citromlé nem egyenlő a citrommal, nem ajánlatos a citromot helyettesíteni ezzel.
Lestyán:
Az egyre inkább elterjedő „vegeta növény” is számos pozitív tulajdonsága miatt használatos. Emésztést serkenti, a vesekő felszívását is elősegíti. Méregtelenítő hatása is van, teaként elfogyasztva fejti ki a legjobban ezt a hatását. A vasárnapi húslevesből nem hiányozhat, ahogy a sült húsok fűszerezéséből sem.
Vanília:
Ártalmatlan fűszerként emlegetik. Szélhajtó hatású, emésztésre is kiválóan hat. Az igazi vanília fűszert a toktermést félbevágva található magvak kikaparásával nyerhetjük.
Babérlevél:
Kötelező fűszer a magyar konyhában. Köhögéscsillapító és köptető hatása a megfázások ellen kiváló. Gombapusztító hatása egyedülálló a gyógynövények körében, és migrénes fejfájás ellen is javasolt és az emésztési zavarokra is megoldást jelenthet. A főzéskor az utolsó fázisban adjuk az ételbe, hiszen
ha előbb használjuk, akkor könnyen keserűvé teheti azt.
Édeskömény:
Ez a fűszer leginkább a gyermekgyógyászatban ismert: „hasfájós” babákat gyógyítják ezzel gyógytea formájában a görcsoldó hatása révén. A gasztronómiában leginkább saláták ízesítésére alkalmas.
Bazsalikom:
A stresszoldó hatása a legismertebb ennek a fűszernek. Vesetisztító, gyomorerősítő, szélhajtó hatása miatt is kedvelt fűszer, amit teaként is fogyaszthatunk. Az olaszos, paradicsomos ételek fűszereként a legízletesebb.
Oregánó:
Közönséges szurokfű néven ismert, leginkább az olasz konyha felhasználása által terjedt el ez a fűszer. Természetes antibiotikumnak tartják a baktériumölő tulajdonsága miatt, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig teaforrázatként használják.
Zeller, zeller zöldje:
A magyar ételek elkészítéséhez gyakran használt zellergumó is elengedhetetlen. Erős vízhajtó tulajdonságú, vesetisztító hatású. A magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt immunerősítő tulajdonságú. A téli időszakban közkedvelt a zellerből, almából és répából készült leve.
A fenti fűszerek számos recepthez hozzájárulhatnak. Érdemes használni őket! Kellemes ízlelgetést, jó egészséget kívánunk a gyermekeknek, szülőknek, az egész családnak!
Szeifrid Lilla
étrend- tanácsadó