A gyermeki beszédfejlődés az első évben

A gyermeki beszédfejlődés az első évbenJelen cikkünkben újra a gyermekek beszédfejlődésével foglalkozunk. Míg múltkoriban a nagyobbacskák beszédjének kialakulásáról írtunk, most Elges Renáta logopédusnak az Új életmód magazinban (IV. évf. 2011/2.) megjelent írása alapján bemutatjuk a legkisebbek beszédfejlődésének jellemzőit. A csecsemők kommunikációja az első életévükben nem annyira látványos, mint a másodikban. Ekkor beszéd helyett még túlnyomórészt metakommunikációt folytatnak (a gesztusok, mimika, testtartás segítségével „beszélnek”). Ebben az időszakban inkább a mozgásfejlődésen van a hangsúly. Azonban ahhoz, hogy később a szülő értse gyermeke kialakuló beszédét, fontos, hogy a baba első életévében is alaposan figyeljen mindenre, folyamatosan kommunikáljon vele. Habár minden gyermek más ütemben fejlődik, és az anyának nem szabad megijednie, ha saját gyermekének fejlődése valamelyest eltér a leírt mintáktól és a környezetben látottaktól, körülbelül a következőképp alakul a gyermek beszédfejlődése az első évben:

A kommunikáció első jele a sírás. Műszerekkel kimutatható, hogy a baba másképp sír ha éhes, ha fáradt, ha fáj valamije, másképp jelez, ha unatkozik, vagy éppen nem érzi kényelmesen magát. Kis idővel és odafigyeléssel az anya könnyedén meg tudja különböztetni a különböző sírások jelentéseit.
A babák azt is jelzik, ha minden rendben van körülöttük. Ha a csecsemő jóllakott, elégedett, akkor testtartása laza, vígan kapálódzik kezeivel, mosolyog ránk.
A babák 2-3 hónaposan már megismerik a hozzájuk közel álló személyeket, és ezt viselkedésükkel jelzik is.
Négy hónapos korukra megértik a saját nevüket, féléves koruk után már követik a tekintetet és kezdik megérteni a gyakran hallott szavakat, kilenc hónaposan pedig már kifejezéseket is értenek, és a világból érkező ingerek egyre jobban hatnak rájuk.
Hangadás tekintetében a sírás- gagyogás- hangsorok kiejtése- egészen hosszú hangsorok kiejtése helyes hanglejtéssel- szavak formázása az első év útjának állomásai.

Következő cikkünkben a Elges Renáta logopédus tanácsait osztjuk meg Veletek arról, hogy hogyan segíthetik a szülők gyermekük beszédfejlődését az első évben!