Babaházwebáruház blogkép

A házi vagy a bolti babaétel a jobb?

Babaételek: házi készítésű vagy boltban kapható?

Ha már eljött a hozzátáplálás ideje, amikor nem csak anyatejjel etethetjük gyermekünket, akkor színes a paletta, számos alapanyag áll rendelkezésünkre, hogy a kicsi pocakja tele legyen. Felmerülhet a kérdés, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat? Egyáltalán saját készítésű ételt adjunk a babánknak, vagy jó lesz az is, amit a boltban a polcról leemelünk és drága árat fizetve érte hazaviszünk?
Ha az anya nem rest, és fáradságot nem kímélve megy el a piacra és szerzi be a hozzávalókat az őstermelőktől, vagy hátrasétál a kertbe és leszakítja a friss és egészséges zöldséget, gyümölcsöt, ő teszi a legjobban. Az ezekből készült étek friss, egészséges, nem tartalmaz semmi felesleges tartósítószert, tehát a legjobb a gyermekünknek. Szóra sem érdemes az az időtartam, amíg elkészítjük, hiszen csemeténk egy alkalommal nem eszik annyit mint egy felnőtt, sőt, beéri egy kisebb burgonyával és egy fél almával, vagy még annyi sem szükséges neki. Bíztatok mindenkit, hogy saját maga készítse gyermekének az uzsonnát, hiszen így látjuk az alapanyag minőségét, ismerjük az eredetét, míg a bolti bébiételnél kénytelenek vagyunk hinni a címkére írt összetételnek.
A bébiétel készítésénél ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő pürés állagú legyen, ne legyenek benne túl nagy darabok, amit a baba esetleg nem tud „elcsócsálni”. A főzelékek sűrítésénél jó szolgálatot tehet a burgonya főtt állapotban, hiszen a csemete 1 éves koráig nem tanácsos rántással vagy habarással sűríteni. Hígításkor pedig használhatunk anyatejet. Egyszerű botmixert használva elérhetjük a megfelelő pürés állagot mind a gyümölcsök, mind a zöldségek esetében is. Babajoghurt vásárlása helyett inkább natúr joghurtot emeljünk le a boltok polcairól, odahaza pedig ízesítsük friss gyümölcsökkel, így megmenekülhetünk a hozzáadott cukortól, színezékektől.
Természetesen a legjobb az lenne, ha minden zöldséget és gyümölcsöt éretten és frissen tudnánk beszerezni, de persze minden zöldségnek és gyümölcsnek más évszakban van szezonja. Ilyen esetben is van megoldás: minden idényterményből fagyasszunk le csemeténknek, ez még mindig jobb megoldás, mintha a szupermarketben vennénk meg a tengerentúlról származó terméket. Kisebb adagokat készítsünk, így ha szükség van rá, rögtön elővehető, elkészíthető. A húsféléket is le lehet fagyasztani miután pépesítettük, például nagyobb jégkockaméretű fagyasztótálkákba adagolva. A sót, cukrot és a fűszereket kerüljük a bébiétel készítésénél!
Sajnos néhány esetben nem vethetjük el a boltban kapható bébikosztot sem: utazáskor, idő hiányában, vész esetén praktikusak lehetnek. Legjobb tulajdonságuk révén bármikor, bárhol elővehetők és fogyaszthatók. A megfelelő konzerv kiválasztásánál nem árt néhány szempontot figyelembe venni: Minden terméken fel van tüntetve, hogy hány hónapos kortól fogyaszthatja az üveg tartalmát a kicsi, vagyis csak olyat vásároljunk, ami a baba korának megfelelő. A bébipapik gyártójának agresszív marketingjének köszönhetően egyre több kismama vásárol bébiételt. A választék zavarba ejtően óriási, és míg a szakértők szerint 6 hónapos kortól ajánlott bébiételt adni a gyermeknek, a gyártók már 4 hónapos kortól ajánlják a színes, ígéretes külsőbe csomagolt termékeiket. A másik szempont, amit fontos szem előtt tartani, az az összetétel. Hozzá adott cukrot semmiképp ne tartalmazzon, válasszunk minél természetesebb összetevőket, bio minőségű babakosztot. Ha a csemeténk nem birkózott meg a multik által kiszabott porcióval, hűtőszekrényben tárolva felbontás után 24 órán keresztül még elfogyaszthatja azt.
Ennek ellenére még mindig érdemes biozöldséget és biogyümölcsöt választani az előre elkészített, hőkezelt, több hónapig felhasználható babakonzervek helyett. Ne feledjük, babánk nem túl nagyigényű, tehát mindenképpen jobb befektetés otthon elkészíteni az ételeit, ráadásul mindig a mama főztje a legjobb :)!

A hozzátáplálás időszakához hasznos, az egészség számára kíváló recepteket, és jó étvágyat kívánunk!

Szeifrid Lilla
étrend-tanácsadó