A hosszú, téli álom után a tavasz kedvence, a medvehagyma

Manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvendő medvehagyma remek választás a tavasz idején, hiszen temérdek pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Ízletes, ezáltal könnyedén étrendbe illeszthető, kicsiknek és nagyoknak, felnőtteknek egyaránt. Ez alkalommal a medvehagyma szervezetre gyakorolt jótékony hatását ismerhetjük meg.
Tavasszal, a téli álomból ébredező barnamedvék előszeretettel fogyasztották a bükkös, tölgyes erőkben ezt a nevezetes hagymafélét a legyöngült szervezetük erősítésére, így méltán „ragadt” a növényre a medvehagyma megnevezés. A barnamedvék ösztönösen alkalmazták ezt a jótékony hatású növényt, mely a következő tulajdonságokkal bír:
Elsősorban vértisztító, méregtelenítő hatású, mivel a koleszterin lerakódását az érfalon csökkenti (magas kéntartalma és mangántartalma miatt), ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzője.
Az emésztéshez szükséges szervekre is pozitív hatást gyakorol: bélrendszert (bélfertőtlenítő hatású), májat, és a gyomrot védi, a megfelelő emésztést elősegíti, ugyanis a szorulásra és hasmenésre is megoldást nyújt.
Az idegrendszert is kézben tartja: nyugtató hatású, a szédülést, émelygést és a fejfájást is csökkenti.
A kiválasztó szervrendszerünk is hálás lesz a medvehagymáért: a vesét és a húgyhólyagot tisztítja, a vizeletürítést segíti.

Felső légúti megbetegedések, hurut ellen, megelőzésként is javallott, a köhögést is csillapítja. Immunrendszerünk megerősítésben is szerepet játszhat a jelentős C-vitamin tartalma miatt.
Bőrünk egészségéért is hasznos alkalmazni: gombás bőrbetegségre, valamint mindennapos használatra is alkalmas: bőrborogatásra, mosakodásra a belőle készített lével.

Ám vigyázat, a medvehagymát műtét előtt állóknak, illetve véralvadásgátlót szedőknek nem javasolt a fogyasztása, hiszen a vérzés kockázatát növeli!

Szoptató kismamáknak sem érdemes medvehagymát fogyasztani, mivel az anyatej ízét jelentősen megváltoztathatja.
Láthatjuk, hogy a medvehagyma jótékony hatásai a fokhagymához hasonlítanak, a különbség a mértékben fedezhető fel: a medvehagyma gyógyereje lényegesen nagyobb.
Tavasz idején családi kikapcsolódásként tehát vegyük a hátizsákot, és kiránduljunk el a legközelebbi erőbe, medvehagyma után nézve. A keresgélés közben figyeljük, hiszen a medvehagymát könnyen össze lehet téveszteni a mérgező gyöngyvirág levelével, ellenőrzésképpen mindig dörzsöljük meg a medvehagyma levelét, és ha fokhagymaillatot áraszt magából, akkor az valóban medvehagyma. A gyűjtögetése legális, hazánkban még nem védett növény. A természetvédők kérése csupán annyi, hogy a növényt ne gyökerestől tépjük ki, így jövőre is élvezhetjük jótékony hatását.

Szeifrid Lilla

étrend tanácsadó