A kismamák segítsége

A kismamák segítsége.

A kismamák segítségeMinden nő szeretne a lehető legjobb anya lenni, gyermekét egészségben és boldogságban felnevelni. A rengeteg jó tanács közül azonban nehéz eldönteni, melyik a legmegfelelőbb a babánk számára.

Egy nő életében az egyik legboldogabb pillanat, amikor megtudja, hogy kisbabát vár. Elkezdődik egy új élet, mely teljesen megváltoztatja az övét is. A kezdeti örömet és boldogságot azonban sok esetben beárnyékolja a felmerült kihívásoktól való félelem és aggodalom.

Számos irodalom és fórum foglalkozik azzal, hogy a kismamákat…

a lehető legjobban felkészítsék az anyaságra és megválaszolják az esetleges kérdéseiket. Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy egy tapasztalt, egészségügyi diplomával rendelkező védőnő tanácsai többet érnek bármilyen szakirodalomnál.
A Népjóléti Szolgálat védőnői

A kismamákkal és a csecsemőkkel foglalkoznak a Népjóléti Szolgálat védőnői is, akiknek munkájuk iránti elhivatottsága hatalmas, tevékenységük során pedig az empátia, valamint a másik ember segítésének szándéka motiválja őket.
A hazánkban elfogadott rendelet alapján, meghatározott alkalommal látogatnak el a családokhoz és végzik el feladataikat. A terhes,- és csecsemőgondozás céljai közt szerepel a prevenció, vagyis az esetleges panaszok megelőzése, a várandóság zavartalansága, valamint a megszületendő magzat egészségének a védelme.
A szervezet programjának erősségei közé tartozik a szülésre, valamint a szülői létre történő felkészítés sikeressége, családlátogatások keretein belül, illetve – mind az újszülött, mind az anyuka számára fontos – az anyatejes táplálásra való rászoktatás már a várandóság ideje alatt. Az intézmény komplex szűrővizsgálatok segítségével követi nyomon a gyermekek pszichoszomatikus fejlődését és kezeli a különböző rendellenességeket. A rengeteg segítség azonban mit sem ér, ha a gondozott fél nem működik együtt, amire sajnos manapság egyre több a példa.
Az elhivatott védőnők azonban nem adják fel, hivatásuk minden területén – legyen az várandósgondozás, csecsemőgondozás, nővédelmi gondozás, óvodai munka, vagy a védőoltások rendszere – azonos hatékonysággal végzik munkájukat és egyik feladatot sem helyezik előtérbe a másik rovására. Az esetleges tévhitek ellenére tehát nagyon hasznos a védőnő által javasolt tanácsok követése és betartása, hisz céljuk egyértelmű: a baba és a kismama egészségének védelme.
Végezetül pedig egy jó tanács: ne féljünk kérdezni!

Hiába gondoljuk azt, hogy túl aggodalmasok vagyunk, hogy „butaságokat” kérdezünk, a védőnők amellett, hogy kitűnő szakemberek, hatalmas tapasztalattal és megértő készséggel rendelkeznek, ezért megnyugtató szavaikkal gyakran – mint a család jó barátja – rengeteget segítenek az aggódó kismamáknak.

A celldömölki Népjóléti Szolgálat védőnői számos területen nyújtanak segítséget és megoldást a térség kismamái számára. Az intézmény elérhetőségei: 9500 Celldömölk, Szalóky Sándor utca 3., tel.: (95) 525-910, fax: (95) 525-921.