A medvehagyma felhasználása és fogyasztása

A medvehagymához tavasz idején könnyen hozzáférhetünk, ugyanis a piacokon és az élelmiszerüzletek zöldségrészlegein biztosan megtaláljuk. Magunk is beszerezhetjük az értékes növényt, ám legyünk körültekintők a gyűjtése közben (lásd: előző cikk) könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével. Természetesen, mint minden zöldséget, gyümölcsöt, úgy a medvehagymát is frissen és nyersen fogyasztva érhetjük el a leghatásosabb eredményt. A kisgyermekek körében 1 éves kortól adható a medvehagyma, felső korhatár pedig nem létezik.

Nyersen, azonnali fogyasztásra:
Készíthetünk belőle szendvicskrémet: túróval, tejföllel, fokhagymával és az apróra vágott medvehagymával összedolgozva, ízlés szerint fűszerezve.
Zöldséges nyers, friss saláták ízesítéseként is használhatjuk a medvehagymát, de a mennyiséggel vigyázzunk, mert nagyon intenzív ízt nyújt a salátának.
Pástétomok dúsítására is alkalmas, apróra összedarabolva, tökmagolajjal ízesítve, citromlével, fűszerezéssel remek mártogatóst készíthetünk, előételnek kiváló ötlet.

Főzéssel, hőkezeléssel készítve:
Medvehagymás krémleves:
Az imádott krémlevesek repertoárját ismét bővíthetjük nagy örömünkre, immáron medvehagymával. A készítése ugyanúgy történik, mint minden más krémlevesének.
Szükséges hozzá: 15 levél medvehagyma, egy nagyobb fehérrépa, 2-3 szál újhagyma, tejföl/tejszín szokás és ízlés szerint, sűrítéshez néhány evőkanál étkezési keményítő vagy liszt (De aki nem szeretné, megfőzött burgonyával is sűrítheti a krémlevest!), ízlés szerint fűszerek (ételízesítő, só, bors, akár fokhagyma). A répát, újhagymát, medvehagymát megtisztítom, megpucolom, majd apróra vágom és puhára főzöm. Utána botmixer segítségével pépesítem, és tejföl/tejszín hozzáadásával behabarom, és sűrítem. Végén fokhagymát török bele és fűszerezem.
A receptet medvehagyma főzelékként is alkalmazhatjuk, értelemszerűen sűrűbbre készítjük az ételt.
Fehér répa nélkül készíthetünk belőle medvehagyma szószt, és tálalhatjuk spagetti tésztával és sajttal, vagy csak húsfeltét mellé is tökéletes kiegészítő.
Sós sütemények, muffinok, pogácsák, kenyérfélék ízesítéséhez is kiváló, üde tavaszias ízt varázsol a készített péksüteménybe.
Kiválóan alkalmazható húsok, húskészítmények, sültek ízesítéséhez, akár pácolásához. Köretek gazdagításához is használhatjuk (párolt rizs, burgonyapüré, párolt zöldségfélék).

Mit tegyünk, hogy a medvehagymát ne csak tavasszal tudjuk fogyasztani?
Mint minden élelmiszert, a medvehagymát is lehet, és érdemes is elraktározni ínséges időszakra. A tartósításra több módszer létezik.
Készíthetünk szárítmányt is, ehhez csupán a medvehagyma tisztítása szükséges, és ezt követően tepsibe helyezni, majd radiátorra. A meleg radiátor megszárítja a medvehagymát, ekkor egyszerűen kézzel elmorzsolhatjuk, és egyszerű üvegekben tárolhatjuk.
A medvehagymát sós olajban is tartósíthatjuk, ekkor a medvehagymát apróra vágjuk, sóval gazdagon megszórjuk, üvegekbe töltjük, majd olajjal megöntözzük. (Tökmagolajban tárolt medvehagyma igazán jó ízt ad az ételeknek.)
A medvehagymát nemes egyszerűséggel fagyasztani is lehet, ekkor csupán megtisztítjuk, zacskókba tesszük, és mehet is a fagyasztóba.
Készíthetünk fagyasztott pürét is, akárcsak a spenótból vagy a sóskából. Így a medvehagymát megtisztítjuk, pár pillanatra forrásban levő vízbe tesszük, majd összeturmixoljuk. A pürét kis adagokba (műanyag pohár) tároljuk a fagyasztóban, így szükség esetén pontosan egy adagot is fel tudunk takarékosan használni.

Szeifrid Lilla

étrend-tanácsadó