A méz jótékony hatása

A méz jótékony hatása

Méz, méz, termett méz

A méz jótékony hatásaA téli hidegekben jól esik a fotelba kuporodva elfogyasztani egy bögre forró teát. Vajon ki milyen édesítőszert használ? Ki barna cukrot, ki fehéret, ki édesítő pöttyöt, ki pedig mézet. Teát készíteni mézzel a legegészségesebb, el is árulom, hogy miért.
A méz, elsősorban a méhek tápláléka, de az idő előre haladtával az ember is fogyasztani kezdte. Eleinte csemegeként, majd táplálékként, végül pedig gyógyhatását kiaknázva ma már„gyógytermékként” is tekintünk a mézre. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, védi az egészségünket, így mindenképpen jó, ha a háztartásban mindig megtalálható egy üveggel.
Egy kg méz tápértéke egyenértékű 50 db tojással, vagy 1,5 kg marhahússal. Számos vitamint (leginkább B, C, P és H vitaminokat), 19 féle aminosavat, ásványi anyagokat (magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, káliumot, nátriumot, a legnagyobb mennyiségben pedig kalciumot) tartalmaz, valamint enzimek is megtalálhatóak benne. Az édesítőszerek közül abszolút nyertes, természetes eredetű, a cukorral ellentétben felszívódása, emésztése könnyű. A máj is könnyebben dolgozza fel a mézet, mint a cukrot. Az izmok működőképességét köztudottan segíti, többek között a szívizom működésére is jótékony hatással van. Rendszeres fogyasztásával az immunrendszerünk erősödik, ellenáll a betegségeknek. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy a méz lelassítja a kórokozók fejlődését, még olyan baktériumok esetében is, amik ellenállnak az antibiotikumnak is. Kisgyermekek részére is ajánlott, mivel a csontképződést is serkenti.
Betegségek felmerülésekor is számos területen alkalmazzák fogyasztását. Az ötletek, gyógykészítmények receptúrái sokszínűek, a repertoár széles. Egyszerű megfázás esetén is kiváló gyógymódnak bizonyul, ezen kívül szívbetegségek, gyomorbántalmak, pajzsmirigy rendellenes működése esetén, sebek kezelésekor is javasolt. Bőrápolási, hajápolási kozmetikai termékek alapanyagai között sokszor olvashatjuk a mézet, propoliszt, méhpempőt.
A hosszú élet titka is a mézben rejlik, hiszen a méhészek között fordul elő a legkevesebb ízületi gyulladás, rákos megbetegedés. A rendszeres mézfogyasztók is hosszabb életre számíthatnak.
A mézfajták közül kedvünkre válogathatunk. Árban, fajtában, kiszerelésben egyaránt nagy a választék. Választhatunk többek között akác, napraforgó, vegyes virág, repce, hárs, gesztenyeméz közül.
Sokan gondolják azt, hogy a méz tárolása során való cukrosodási folyamat nem normális jelenség, pedig épp ellenkezőleg: természetes folyamat, a méz teljes értékű mindenféle állapotában, így kristályosan is.
Leginkább méhész őstermelőktől ajánlott mézet vásárolni, az ő mézük teljes mértékben megbízható. A bevásárlóközpontok polcairól leemelt mézben nehéz megbízni, mivel sok vizsgálat kimutatta, hogy ezek a mézek cukrozva vannak, a fajtamézre jellemző pollenek aránya nem megfelelő, ráadásul az áruk sem túl alacsony. Egy kísérlet során bebizonyosodott, hogy 46 féle bolti bevizsgált méz közül, mindössze 15 ütötte meg a természetes szintet, a többit hamisítottnak minősítették. Tehát ha tehetjük, termelői mézet vegyünk!
Most, hogy itt a tél, különösen fontos mézet fogyasztanunk! Aki már elkezdte, folytassa, aki még nem, reméljük, kedvet kap hozzá! Higgyétek el, a szervezetünk meghálálja!

Szeifrid Lilla
É-Trend tanácsadó