A névadás rejtelmei

A névadás rejtelmei

Minek nevezzelek?

A névadás rejtelmeiA szülők első igazán felelősségteli feladati közt szerepel a névadás. Felelősségteli lépés ez, hiszen a név, amit választunk, végigkíséri gyermekünk életét. Az a jó, ha azonosulni tud vele, és büszkén viselheti a nevét. Általában a tökéletes név (esetleg külön fiú -és lánynevek) már a gyermek megszületése előtt napvilágot látnak.

A névválasztásnál különböző szempontokat veszünk figyelembe. Először is eldöntjük, hogy a régi szokásokhoz híven a fiúgyemrek örökölje-e az édesapja keresztnevét, a lány pedig viselje- e az anya nevét, vagy a hagyományoktól eltréve teljesen új nevet adunk-e gyermekünknek. Az előbbi lehetőség mellett voksolva a névválasztás egyszerű feladat. Ha azonban a szülők nem örökítik tovább saját nevüket, akkor több dolgot érdemes figyelembe vennünk. Általában átgondoljuk, milyen nevek szerepelnek már a családban, a baráti körben. Hiszen nem szerencsés, ha a testvérünk, unokatestvérünk és legjobb barátaink gyermekei azonos nevet kapnak a mi gyermekeinkkel. Aztán mérlegeljük, hogy az apa vezetéknevéhez hosszú vagy rövid kerezstnév illik-e, mássalhangzóval vagy magánhangzóval kezdődjön-e, stb. Azt is ki kell gondolnunk, hogy a nevek jelentése, vagy hangzása fontosabb-e számunkra. Valamint azt is, hogy egyszerű, divatos, vagy igazán különlegesnek számító nevet szeretnénk-e. Egy kicsit kutakodtam az interneten. Megnéztem, hogy az idei évben mely nevek a legkelendőbbek.

2013-ban többek között divatos lánynevek a: Luca, Lili, Flóra, Boróka, Zoé, Janka, Kíra, Mira, Karina.
Divatos fiúnevek az Ábel, kristóf, Soma, Márk, Erik, levente, Zsombor, Noel, benjámin, Gergő.

Leggyakrabban az alábbi hagyományos magyar neveket kapják az idén született fiúk: Buda, István, Vajk, Balázs, Levente, árpád, Botond.
A leggyakoribb magyar lánynevek a következők: Réka, Emőke, Boglárka, Boróka, Csenge, Emese, Hanga, Bíborka, Piroska, Rózsa, Sarolta, Viola, Virág, Tímea, Katalin, Ibolya, Fruzsina.

Ha a név magyar eredtét nem kötjük ki alapfeltételként, akkor a leggyakrabban előforduló nevek fiúk esetében: Gábor, Kristóf, Márton, Dániel, Máté, Márk, Benedek, Attila, Zsombor, Károly, Árpád, Csongor, Tibor, János, Gyula, Zsolt, Roland, Benedek, Szabolcs, Csaba, Norbert, Mátyás, Ákos, Krisztián, Ádám, Balázs, Imre, Lajos, Ádám, Dávid.
A leggyakrabban adott lánynevek: Zsuzsa, Nóra, Lilla, Réka, Anna, Dóra, Orsolya, Zsófia, Bianka, Eszter, Erika, Dorottya, Enikő, Izabella, Emese, Júlia, Barbara, Alexandra, Virág, Fanni, Bianka, Lili, Veronika, Mária, Liza, Gréta, Vivien, Dorina, Sára, Eszter, Petra.

Manapság nem ritka, hogy szokatlan nevű kisbabákkal találkozunk. A fiúk közt így előfordulhatnak Jusztin, Csere, Hubert, Herold, Garibald, Germán, Jákó, Hamilton, Noé, Napóleon, Izrael, Ixion, Alpár, Herkules, Acél, Zeusz, Jámbor, Hódos, Ében, Éden, Dallasz, Denver, Leander, Laborc, Dzsoki, Vidor, VitézLiberátusz nevű gyermekek. A lányok közt pedig szokatlan neveknek számítanak a következők: Lüszi, Emerencia, Nedda, Dafné, Immakuláta, Szixtin(a), Zöldike, Tercia, Xavéria, Nefelejcs, Nóna, Áfonya, Búzavirág, Málna, Szirom, Picur, Bájos, Jávorka, Életke, Havaska, Magyarka, Rubin, Manga, Menta.

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. És megnyugtató az a gondolat is, hogy a névadás csak addig dilemma, míg valóban el nem nevezzük gyermekünket. Utána olyan természetes az álatala és rá használatos név, hogy nem is tudnánk őt másképp szólítani. Tehát a névadást szinte egy szülő sem bánja meg. De azért legyünk körültekintőek a kérdést illetően!
Szerintem a legjobb megoldás olyat nevet választani, amiből nem lesz nyolc az ovis csoportban, de nem is annyira ritka, hogy a szomszéd néni több év után se tudja kimondani. A név legyen egy picit különleges, de ne kirívó. És gondoljunk arra is, hogy a kisbabánk egyszer felnőtt lesz, ezért ha egy név tökéletesen passzol is egy kisbabához, nem biztos, hogy ő 20 év múlva értékelni fogja a szülők egykori döntését. Hiszen a név sokszor az első benyomás forrása. Egy illető neve (pl. egy önéletrajz esetében) a mögötte bújó személy előhírnöke lehet. Azonban ez egy igazán szubjektív téma, ahol a szülők ízlése, a családi szokások dominálnak. Kinél a divat, kinél a hagyomány, kinél a megérzés, kinél a név mögött álló jelentés.

A szülők sokszínű ízlésvilága teszi lehetővé, hogy a környezetünkben ennyiféle névvel rendelkező ember éljen. A legjobb tehát az, ha minden szülőpár a saját szívére, ízlésére és megérzéseire hallgat a névválasztás terén!

Gregorich Nóra
komunikációs munkatárs