A szülésre felkészítő tanfolyam 1. alkalmáról

A szülésre felkészítő tanfolyam 1. alkalmáról

Szeifridné Kis Olga szülésznő gondolatai az 1. alkalomról
2012. szeptember 20.

A szülésre felkészítő tanfolyam 1. alkalmárólEzen a szép őszi csütörtökön indítottam útjára immár 9. alkalommal a celldömölki KMKK-ban a Szülésre felkészítő klubot.
2010 márciusában fogant meg bennem a gondolat, hogy segítsek a várandós édesanyáknak szülésznőként oly módon, hogy egy közös, leendő édesanya klubba invitáljam azokat a nőket, akiknek félelmeik, kérdéseik vannak a terhesség, szülés, születés körüli témákban. Emellett kíváncsiak a szakemberek véleményére, akik hasznos ötletekkel szolgálhatnak, ami által a leendő édesanyák és családjaik gazdagíthatják a megoldásaik tárházát, valamint hisznek a közösség erejében. A közös út, a hasonló vagy éppen különböző probléma, öröm, építő lehet a résztvevők számára.

A nyolc alkalmas programot úgy alakítottam ki, ahogyan a várandósság idején ,és az után az események követik egymást időrendi sorrendben, és ennek megfelelően hívtam meg a témához kiválóan értő szakembereket. Az első „előadás” az ismerkedés jegyében telt el, illetve a Sejtbank Kft. képviselője, Nagy Andrea ismertette az őssejt sajátosságait, és a gyógyászati felhasználási lehetőségei mellett bepillantást nyerhettünk az őssejtek megőrzésének kulisszatitkaiba is.
Az ismerkedés mindig izgalmas számomra, hiszen nemcsak Celldömölkről várok édesanyákat, hanem gyakorlatilag bárkit, bárhonnan, akit érdekel a téma, és az ismerkedés alkalmával derül ki számomra, számunkra, ki honnan érkezett, és mi hozta ebbe a klubba.
Ezen a csütörtökön az eddigieknél is többen gyűltünk össze, összesen 14-en. Ami még nagyobb öröm számomra, hogy az édesapák is nyitottak voltak a témára, többen párban érkeztek, hiszen a babavárás közös „ügy”. A sok változás az édesanya, a család életében sok „megmagyarázhatatlan” reakciót válthat ki, ami bizony feszültségforrás lehet. Nos! A nemtudás veszélyes irányba viheti a családot, kapcsolatot, aminek megbeszélésére, megértésére nagyszerűek ezek a csütörtöki találkozások. Hiszen ha nincs kibeszélve, helyre téve a probléma, a család nem érti a várandós állapot mögött meghúzódó érzéseket, vágyakat, akkor megérteni sem tudja az anyát, akinek tápláló, éltető társra, kapcsolatra, családra van szüksége ebben a 280 napban.