A védőnők segítő szerepéről

A védőnők segítő szerepéről

Miben segít a védőnő?

A védőnők segítő szerepérőlA védőnői szolgálatok a várandósok, csecsemők, és kisgyermekek, iskoláskorú gyermekek gondozását segítik. Munkájukat a családok otthonában, tanácsadóban és a nevelési-oktatási intézményben végzik.

A várandósság alatt nyomon követik a magzat fejlődését, egészséges világra jövetelét biztosító anyagi vizsgálatok menetét. Felkészítik az anyát a szülésre, a szülő szerepre és a szoptatásra. Segítséget nyújtanak a családokat megillető juttatások igénybevételének menetében. Javaslatot tesznek az alapvető babápolási kellékek, ruhák beszerzésére.

A baba megszületése után figyelemmel kísérik a gyermek fejlődését. Segítik az anyákat a szoptatásban, és arra törekednek, hogy minden baba minimum 6 hónapos koráig (vagy még tovább) tudjon édesanyja tejével táplálkozni. Szervezik a kötelező védőoltások beadását, tájékoztatnak egyéb kérhető védőoltásokról. A védőoltások azért fontosak, mert súlyos (régen halálos) betegségektől és szövődményektől védik meg a gyermekeket. Tanácsokat adnak a csecsemő gondozása és a helyes szokások kialakítása terén. Segítenek családi kapcsolatok rendezésében, konfliktusok helyzetének kezelésében. Segítséget nyújtanak családszervezéssel kapcsolatos igények megoldásához. Segítenek tájékozódni, hogy a különböző természetű problémákkal kihez kell fordulni. Továbbá hozzájárulnak a család bármely tagjával kapcsolatos egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi problémák megoldásának menedzseléséhez. Szerepet játszanak kisded, kisgyermek, kisiskolás és az ifjú fiatalok testi, lelki, szellemi fejlődésének figyelemmel kísérésében, higiéniás ellenőrzésében. Tanácsokat adnak az egyes életkoroknak megfelelően a táplálkozásban, életmódban, nevelési kérdésekben. Részt vesznek a nevelési és oktatási intézmények tanulóinak felvilágosításában, egészséges életmódra nevelésében. Elvégzik az életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatok és elváltozás esetén segítik a szülőket a korai kezelések megkezdésében.

Ha kérdése, problémája van, bátran forduljon az alábbi védőnői szolgálatokhoz!