Amikor a gyermek beszélni tanul…

Mit tehet a szülő gyermeke beszédfejlődésének ügyében?

Amikor a gyermek beszélni tanul...Az új életmód magazin (V. évf./2012/ 3-4.) Szemünk fénye rovatából a hírek, cikkek kategóriánkban megosztottunk Veletek egy, az 1 és 2 éves kor közötti gyermekek beszédfejlődéséről szóló írást. Mai cikkünkben ennek folytatásaként Elges Renáta logopédus jó tanácsait áruljuk el nektek arra vonatkozóan, hogy mi szülők mit tehetünk a gyermek beszédének alakulása ügyében. Lássuk hát:

Ha az anya a gyermekhez szól, mindig forduljon felé, és mondandóját az átlagosnál lassabban, a szavakat jól kiejtve, tagolva ejtse!
Fontos, hogy a szülő ne gügyögjön a gyermekének! Normálisan szóljon hozzá, de beszéd adta dallamosság lehetőségét használja ki! Hangsúlyozzon, dallamosan szóljon a gyermekhez.
Amikor a gyermek közölni szeretne valamit a szülővel, akkor a szülő a teljes figyelmét fordítsa rá, és jelezze a gyermek felé, hogy figyel rá és érti amit ő közölni szeretne.
Amikor a gyermekhez beszél a szülő, akkor a mondatszerkesztése legyen egyszerű, érthető.
A gyermek rövid kis mondatait ismételjük meg számára kiegészítve. például ha ő rámutat egy tyúkra, és azt mondja, hogy „pipi”, akkor mondjuk azt: „Igen, ott egy pipi. Odament a tyúk az itatóhoz.”
Fontos, hogy sokat beszéljünk a gyermekhez. Meséljünk, mondókázzunk együtt, de a képeskönyvek közös nézegetése is nagyon hasznos lehet.

A beszéd folyamatos fejlődésével a gyermek egyre jobban ki tudja fejezni mondandóját, vágyait, akaratát, amely az ő és a szülők életét egyaránt megkönnyíti. A szavak és mondatok megismerésével egy teljesen új, színes világ nyílik ki a kisgyermekek előtt, amely hasznossága mellett sok-sok örömet és boldogságot is jelent számára.