Amit a szülőnek a „miért”-es korszakról tudni kell!

MIÉRT?

3 éves kor körül a gyermekekre rájön a „kérdezhetnék”. Mindent tudni akarnak, és ha megválaszoltuk a kérdésüket, akkor a válaszunk újabb kérdést szül bennük. Ugye ismerős számotokra is ez a helyzet? Miért kék az ég? Miért tudnak repülni a madarak? Mi miért nem tudunk repülni? Miért? Miért? Miért? Vannak olyan pillanatok, amikor a szülők a falra másznak a kérdések véget nem érő sorától. Ilyenkor sokakban felmerül a KÉRDÉS J, hogy miért van szükség erre az állandó kérdezz- felelekre, miért kérdeznek ennyit a gyerekek, és nekünk minden kérdésre válaszolnunk kell-e? A szülők számára most Suzanne Valéries pszichológusnő Pszichotrükkök című könyvében fellelhető írása ad választ: A folyamatos kérdezősködés 3 éves kor körül teljesen természetes. A gyerekek ilyenkor lépnek ki szűkebb környezetükből, ilyenkor fedezik fel a világot, számos új hatás éri őket, és mindenről tudni szeretnének. 3-6 éves korukig legfőképpen azzal foglalkoznak, hogy megértsék, mi történik körülöttük. Még mielőtt megkérdeznétek, válaszolunk: Igen, ha tehetjük, feleljünk minden kérdésere, ugyanis: a, A kíváncsiság nagyon fontos a gyermeki fejlődés szempontjából, b, A gyerekeink megérdemlik, hogy válaszra méltassuk őket, c.A kérdések akkor kínzóak, ha a gyermeket felzaklatta valami- ilyenkor pedig még fontosabb, hogy eloszlassuk bizonytalanságát. A válasz megfogalmazása sem könnyű. A kicsik sokszor zavarba ejtő kérdésekkel bombázzák a szülőket. Azonban igyekezzünk választ adni mindenre, ami érdekli őket. Hogy cselekszünk jól?

-Ne térjünk ki soha a kérdés elől, és ne tegyünk úgy, mintha nem hallottuk volna! (A gyermek különben azt hiheti, hogy nem érdekel bennünket)
-Ne tiltsuk meg a kérdezősködést, és ne akarjuk elhallgattatni a gyermeket! (Hiszen senki sem szeretné, ha a gyermeke zárkózott lenne, vagy megromlana a szülő- gyermek kapcsolat)
-A magyarázataink legyenek rövidek és tömörek.
-Ne hazudjunk! (Hazugsággal a szülő elveszítheti a gyermeke bizalmát)
-Ne nevessük, vagy gúnyoljuk ki a gyermekeket a kérdések miatt! (megrontaná a kapcsolatot és
-És ha nem tudjuk a választ? Semmi gond, ezt is valljuk be neki, később pedig nézzünk utána a
-És ha már zúg a fülünk, elfogyott minden türelmünk? Akkor tereljük másfele a gyermek figyelmét, de ígérjük meg neki, hogy később visszatérünk a kérdésre.
-Dicsérjük meg gyakran az ügyes kérdéseiért!
-Zavarba ejtő kérdések a szexualitásról: válaszoljunk rájuk minél egyszerűbben, világosabban, a gyermek életkorának megfelelően!
-Ne ködösítsünk és ne mondjuk azt neki, hogy ez rossz kérdés, hiszen akkor azt hiszi, hogy rosszat csinált és ez egy tabutéma. Ha igazán nem tudunk válaszolni, akkor kérjünk egy nap gondolkodási időt, és időt nyerünk a válaszadásra, a gondolkodásra.
Szánjunk időt a gyermekünk kérdéseire, hiszen előttük most tárul ki a világ, és mi felnőttek, szülők segíthetünk nekik abban, hogy felfedezzék a tágabb környezetüket!