Anya, a mikulás tényleg létezik?

Mai cikkünkben újra az általunk oly kedvelt pszichológusnő, Suzanne Valéries írására hagyatkozunk. A Pszichotrükkök 3- 6 éves korig című könyvében külön fejezetet szentel a gyermekek képzelt világának, amelyet a mikulás létezésének példáján keresztül vezet le.
Lássuk hát, hogy vélekedik a témát illetően a szakember. Minden szülőben felmerül a kérdés, hogy jó-e a gyermekének, ha azt mondja, hogy a mikulás létezik. Hagyjuk-e, hogy a gyermekek higgyenek benne, vagy mondjuk el az igazat? Hiszen a mikulás létezése mellett való álláspont tulajdonképpen hazugság.
Ennek ellenére a pszichológia úgy vélekedik, hogy igenis jó és hasznos az, ha belemegyünk a játékba. Hiszen a gyermekek körülbelül 6 éves korukig félig fantáziavilágban élnek, amiben királylányok, tündérek, sárkányok, mikulás is szerepel a valós személyeken kívül. Ez az álom- és képzeletvilág elevenné teszi a fantáziájukat és varázslatossá a gyermekkorukat.
A mikulás figurája a mesealakoknál is sokkal többet jelent. Hiszen a mikulás vidám, jó, adakozó. A mikulás olyan, mint egy igazi nagypapa. Szeretetet és örömet hoz a gyermekek életébe, amiről kár lenne lemondani. Ne romboljuk le az illúziót, még akkor sem, ha tudjuk, hogy egy kis hazugságot vállalunk a játékkal. Ezzel a kis hazugsággal nem ártunk nekik, azzal viszont, ha lerántjuk őket a földi valóságba, megfosztjuk őket a fantázia, a gyermeki rácsodálkozás örömétől és ennek a pszichéjükre való előnyös hatásaitól. A képzelőerő nem csak kreativitással párosul, hanem a képzeletvilág menedéket és oltalmat is jelent az élet egyes nehézségeivel szemben.
Ha mi szülők is belemegyünk a játékba, és együtt várakozunk, együtt tervezgetünk és gondolkozunk a mikulásról, azzal hatalmas örömet szerezhetünk a gyermekünknek. Ha például este kiteszünk egy pohár tejet és egy süteményt a mikulásnak, ami reggelre nyomtalanul eltűnik, azzal a csoda érzését élheti át a gyermek, ami megerősíti a világban való hitét, a pozitív életszemléletét. Nem az a lényeg, hogy a mikulás létezik-e, hanem az, hogy ha belemegyünk a játékba, akkor olyan varázslatos pillanatokat szerezhetünk a gyermekünknek, ami meghatározó lehet egy életen át.

Kedves Szülők! Kalandra fel! Még nincs késő hozzá, hogy a következő pár napban igazi csodavárás induljon el a családotokban, ami hatalmas örömben tetőződik december 6-án! Tudjuk azt is, hogy a nagyobb gyermekek már nem hisznek a mikulás létezésében. Hogy mikor jön el az igazság pillanata, és ezt hogy tehetjük természetessé, könnyűvé, elolvashatjátok a következő cikkünkben!