Apás szülés - "Vele vagy nélküle?"

Apás szülés – „Vele vagy nélküle?”

Apás szülés - "Vele vagy nélküle?" Eltelt a csodálatos 9 hónap, lassan érkezik a kis jövevény. Anyuka, apuka, mindenki izgatottan várja a nagy eseményt, ám vannak dolgok, amelyeket érdemes előtte letisztázni. Cikkemben nem a szülés fizikai folyamatairól, szakaszairól szeretnék beszélni, hanem a vajúdó anyák esetleges támaszáról, a leendő apákról.

Hazánkban az elmúlt másfél évtizedben egyre nagyobb „divat” és természetesen szakmailag, törvényileg megengedett, hogy az orvoson és a szakmai személyzeten kívül egy „külsős” személy is benn legyen a vajúdás, szülés ideje alatt, hogy jelenlétével segítse a kismamát az olykor nagyon nehéz pillanatokban.
Mivel nincs előírva, hogy ki legyen ez a személy, gyakran fordulnak meg az apákon kívül anyukák, anyósok, barátnők a szülőszobában. Az esetek 70%-ban azonban a gyermek apja kíséri végig élete párját ezen az úton. A szülés egy hatalmas energiát igénylő, testet és lelket egyaránt megterhelő folyamat, melyről minden anyuka máshogy vélekedik. Néhány százalékuk alig érez fájdalmat és boldogan élik meg a szülést, ám bizonyított tény, hogy a fájdalom kialakulása többrétű. A szervi okok mellett megfigyelhetőek különböző lélektani, pszichés elemek, mint a félelem, vagy a szorongás. És itt jön szóba az apuka: különböző kutatások szerint ugyanis jelenléte kedvezően befolyásolja a szülés kimenetelét.

Apás szülés - "Vele vagy nélküle?"Az apuka egészen az utolsó pillanatig meggondolhatja, hogy szeretne-e jelen lenni, de egyet nem szabad elfelejteni, erőltetni tilos! A szülésnek megvan a maga ritmusa, melynek a kialakításban segítséget tudnak nyújtani, így nekik is van „feladatuk” a szülés során. Az egyik legajánlatosabb teendő az apás szülés előtt állóknak, hogy még a szülés előtt a büszke apák is részt vegyenek egy-két szülésfelkészítő tanfolyamon, szülőszoba látogatáson. Így a nagy eseménykor majd nem állnak tehetetlenül, nem hoznak rossz döntések – hisz sok esetben jelenlétük megtörheti a természetes szülés harmóniáját – hanem erős támaszként nyújtanak segítséget életük szerelmének, hogy szerelmük gyümölcse komplikációk nélkül jöjjön a világra.

Sajnos arról is beszélnünk kell, hogy nem minden párkapcsolat alkalmas apás szülésre. Az apás szülés ilyen értelemben vízválasztó. Amely kapcsolat eléggé érett, az hatalmas fejlődésen megy keresztül, erősíti a családi köteléket. Amelyik viszont nem, ott a párok akár el is távolodhatnak egymástól. Tanácsolom tehát minden kismamának, hogy jól gondolja át. Ha úgy vélik, hogy mindez nem igazán működne náluk, akkor nem biztos, hogy jó ötlet csak a trend miatt az apás szülést választani. Ha lelkileg fontos és jó érzés, hogy nem csak vadidegenek vannak jelen a szülésnél és szeretne valakire támaszkodni, akkor az apa helyett egy támogató nő is jó választás lehet, például egy barátnő, testvér, az anyuka személyében.

Kérlek titeket, szóljatok hozzá a témához, osszátok meg tapasztalataitokat a szülés előtt álló anyatársaitokkal, és könnyítsétek meg ezt a nehéz döntést!