Ápolási tanácsok

Ápolási tanácsok

Babakád
Milyen alakú és felszereltségű babakádak léteznek?
A baba fürdőkádaknak több formája lehet és nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb. A legegyszerűbb kád is megfelel ugyanannak a célnak, mint az a kád, melyben szinte fogni se kell a babát. A kádak alakját tekintve, ha a mutatósabb, úgynevezett piskótakádat választjuk, javasoljuk a nagyobb méretűt – minimum 100 cm – hisz ezt hosszabb ideig tudjuk használni. Praktikus fejlesztés a kádba beépített hőmérő, illetve a lefolyóval kombinált változat. Amennyiben nem fürdető szekrényt vásárolunk, és nincs olyan biztonságos hely, ahova le tudjuk tenni a kádat, akkor szükség van kádállványra is. Figyeljünk azonban oda, hisz az egyszerű és a piskóta alakú kádhoz más-más kádállvány tartozik.

Fürdőlepedő
Milyen kivitelben kaphatóak a fürdőlepedők?
Léteznek egyrészt a Tetra pamut anyagúak, ezek mérete 90×100cm, 90×140 cm, amik fehér, színes (kék, sárga), valamint mintás színben egyaránt léteznek, a legnagyobb, 140×140 cm-es méret egyelőre csak fehérben kapható.
A frottír anyagból készült, általában kapucnival ellátott úgynevezett babakifogók két méretben készültek, vannak a 80×80 cm-esek és a 110×110 cm-esek, ezek fürdető kendővel együtt is kaphatóak. A kisebb méret olcsóbb, viszont a nagyobb méretet tovább tudjuk használni.

Babahajkefe, babafésű
Miért van szükség hajápolásra kisbabáknál?
A kérdés jogosnak tűnhet, ám a válasz is egyértelmű: a koszmó kialakulásának megelőzése. A koszmó egy száraz, fehér vagy sárga, pikkelyszerű felrakódás a hajas fejbőrön, amely általában az első hónap végére alakul ki és gyakran kísérik úgynevezett tejkiütések. Ez általában 5-6 hónapos korra elmúlik, de ha nem távolítjuk el ezt a réteget, akkor a bőr hajlamossá válik a bakteriális felülfertőzésekre.

Hogyan akadályozzuk meg a koszmó fertőződését?
A rendszeres napi hajmosás mondhatni alapfeltétel, de emellett legegyszerűbb, ha fürdetés előtt 20-30 perccel beolajozzuk a babánk fejbőrét, fürdés után pedig sűrű kefével eltávolítjuk a hámot.

Milyen kivitelben kaphatóak a babafésűk?
Tévhit, hogy a kefe sörtéjének nagyon puhának kell lenni, mivel akkor nem tudjuk eltávolítani koszmót, illetve a baba fejbőrét sem tudjuk masszírozni. Természetesen nem szabad túlzásokba esni, de a forgalomba lévő babahajkefék keménysége pontosan megfelelő. Kaphatóak műanyag és természetes sörtés (lószőrből készült) változatok.

Eldobható vagy mosható pelenka
Ápolási tanácsokMennyit és milyet érdemes venni?
Mielőtt a babakelengye csomagot megvásároljuk, fontos elgondolkodni azon, hogy a kikerülhetetlen pelenkázásra melyik típust válasszuk: az eldobhatót vagy a moshatót.
Közelítsük meg a kérdést a költségek felől:
• eldobható: nem kell belőle egyszerre sokat venni, de akár elérheti a havi 6000-8000 Ft-ot és legalább 2 évig több mint valószínű, hogy ilyet használnunk (átlag napi 5-6 darab).
• mosható: ajánlott előre megvenni 18 darabot, de hamarabb leszokik a gyermekünk, a mosását pedig megoldhatjuk a gyermek többi ruhájával együtt. Ez a megoldás környezettudatosság szempontjából is lényeges!

Orrszívó
Mikor van szükség orrszívó használatára?
Az újszülöttek és a csecsemők nem „tudnak” folyamatosan lélegezni a szájukon át, ezért ilyenkor az orrnyílásukon próbálnak levegőt venni, sokszor sírás kíséretével. A hatodik hónap körül a szájlégzés egyre inkább kialakul, ám ilyenkor sem szabad megfeledkezni a rendszeres orrtisztításról. Különösen nagy szerepet kap az orrnyílások tisztítása nátha esetén, hisz így elkerülhetőek a szövődmények.

Milyen alternatív gyógymódokat érdemes alkalmazni?
Amennyiben szükséges, a váladékot úgynevezett fiziológiás sóoldattal hígítani. Ha az orr dugulása ezután sem csökken, úgynevezett nyálkahártya duzzanatcsökkentő orrcsepp használata is szükségessé válhat.

Milyen változatai terjedtek el az orrszívóknak?
A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb a pumpás orrszívó, melynek használata során a váladék a gumiballon szívóerejének köszönhetően kerül bele abba, így tisztítja ki babánk orrát. Mivel ez nem tud akkora vákuumot képezni, ezért nem túl hatékony eszköz. A leghatékonyabb a porszívós változat, melyet nem kell állítani, mivel a készülék önmaga szabályozza a szívóerősséget, így a porszívó segítségével, de nem annak erejével szív. Hátránya, hogy utazásnál nem túl praktikus, Vásárláskor az árán kívül mérlegeljétek azt is, hogy az általad választott típushoz kaphatóak-e alkatrészek. Tisztításához kifejezetten erre a célra készült kefét javasolnak. A harmadik lehetőség, a váladék eltávolítására az elektromos orrszívó. Ezeknek a típusoknak nincs működés közben nagy hangja, szállíthatóak, ám drágább eszközök.

Baba-biztonsági olló, körömcsipesz, körömreszelő
Mit érdemes tudni az újszülöttek körmének vágási gyakoriságáról?
Gyakran előfordul, hogy a kicsi már hosszú körmökkel jön a világra, ennek ellenére az első két hétben nem szabad vágni a körmeit, az esetleges arcon karmolások ellen pedig kis kesztyűkkel védekezhetünk.

Miben különbözik a biztonsági készlet a felnőtt körömvágó- és reszelő készlettől?
A kisbabáknak ugyanúgy nőnek a körmei, mint nekünk, ezért szükségünk lesz egy lekerekített ollóra, körömcsipeszre, melyeket külön-külön és szettben is megvásárolhatunk. Sok esetben a babák nem szeretik a körömvágást, ezért a legtöbb kisollón biztonsági gyűrűk találhatóak, melyek meggátolják, hogy hadonászás közben kiverjék a felnőttek kezéből a kisollót.

Cumisüveg
Milyen fajtái léteznek a cumisüvegeknek, mik a különböző típusok előnyei, hátrányai?
A cumisüvegek többféle csoportba sorolhatóak. Anyaguk szerint megkülönböztetünk műanyag üvegeket, melyeknél a törés és a repedés veszélye kisebb, valamint üvegből készült cumisüvegeket, amelyek előnye, hogy nem veszik be sem az anyatej, sem a tápszer szagát, viszont törékenyek.
Méretük alapján vannak 125ml, 150 ml, 250 ml,260ml,300ml, és 330 ml-esek.
Űrtartalmuk szerint léteznek a normál, hagyományos cumisüvegek, ezek 125 ml-es és 250 ml-es űrtartalommal kaphatók. Egyre elterjedtebbek a széles szájú üvegek, ezek 150 ml és 300ml-esek. Funkciók szerint léteznek úgynevezett döntött és szelepes cumisüvegek, melyek a levegőnyelést hivatottak megakadályozni. Illetve léteznek ovális cumisüvegek, amelyeket bár az idősebb babák könnyen megfognak, az alsó részét nagyon nehéz elmosni, tisztítani.

Milyen cumi betétek léteznek?
Pót cumik kaphatók mind a széles szájú, mind a normál cumisüvegekhez. Aszerint kell változtatni őket, hogy mit iszik belőle a baba. Ez lehet víz állagú, tej, vagy tápszersűrűségről beszélni. Három féle lyukméret létezik: a teás, a tejes és a főzelékes vagy sűrű tápszeres. Anyagában kétfélét különböztetünk meg a latexet és a szilikont, formája alapján pedig létezik a méret nélküli bimbó vagy más néven csepp alakú és a fogszabályzós cumi betét. Utóbbi két méretben kapható, mégpedig újszülött kortól 6 hónapos korig az 1-es,6 hónapos kortól a 2-es méret javasolt.

Hány darab és mekkora cumisüveget kell beszerezni az újszülött érkezésére?
Ha tud szoptatni az anyuka, kezdetben bőven elég egy kisebb cumisüveg– a teának vagy forralt víznek – és egy a lefejt anyatej tárolására. Erre a célra lehet menetes tetejű poharakat is kapni, amiben le is lehet fagyasztani a tejet. Ezek többször is felhasználható, praktikus termékek. Nagy segítség a cumisüvegek tisztításában az üvegmosó kefe, ami kapható cumi betét mosóval kombináltan és szivacsos véggel is.

Mit jelent a BPA-mentes és a PP-mentes felirat a cumisüvegeken?
A műanyag cumisüvegek esetén beszélhetünk erről a két fogalomról melyek azt jelzik, hogy a cumisüveg mentes mindenféle káros anyagtól. A BPA (Biszfenol A) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyről számos kutatás bizonyította be, hogy káros hatással vannak a csecsemők fejlődésére, valamint növelik az elhízás, sőt a rák kockázatát is. A BPA-mentes termékeket egy háromszögben elhelyezett 7-es szám jelzi. A másik, hasonlóan veszélyes anyag a polipropilén (PP), mely hasonló hatással van gyermekünk fejlődésére. A PP-mentes anyagból készült üvegek, tányérok és egyéb műanyagok szimbóluma egy háromszögben lévő 5-ös szám.

Kapucnis, levegőztető zsák
Mi a lényege ennek a ruházati kelléknek és milyen anyagokból készülnek?
A levegőztető zsák az őszi, a téli, valamint a kora tavaszi babák számára elengedhetetlen kellék, hisz tetőtől talpig védelmet nyújt a hideg ellen. A tavaszi-őszi szezonban találkozhatunk puha, wellsoft anyagból készült egyberészes és kétrészes levegőztető zsákkal, ez utóbbi előnye, hogy duplaméretes, és ki-be fordítható.
A téli időszak darabjainak vastagsága egy az egyben hajaznak a felnőttek téli kabátjára. Ezekből a ruhákból három félét kínálunk:
1. nem átalakítható, 1-2 hónapos korig ajánlott zsák, vagy lábas overáll
2. kombinált ovezsákok, melyek overállá alakíthatóak át a már járó csemeték viseleteként.
3. külön kabát és külön zsák, melynél a zsákot patenttal lehet felerősíteni, a kabátot a következő évben pedig külön rá lehet adni a babára.

Pelenkázásra alkalmas felület
Akármilyen pelenkázási felületet választatok, a legfontosabb, hogy SOHA nem szabad a babát egyedül hagyni rajta!!!
Milyen pelenkázásra alkalmas felületek jöhetnek szóba?
Számos lehetőség adott, hol tegyük tisztába és öltöztessük fel kicsinket, ám a megfelelő kiválasztásánál több tényezőt is mérlegelni kell. A legmeghatározóbbak a rendelkezésre álló hely nagysága, valamint a pénztárcánk. Széles a kínálatban megtalálhatóak egyszerű és kombinált megoldások is.
Kombinált változatok:
• állványos fürdető kád pelenkázó lappal
• komódba süllyesztett kád pelenkázó lappal – ezek több funkciót látnak el,viszont nem lehet sokáig használni, mert kicsi a bennük lévő kád és elég drága.
• Kombinált kiságy egybekötött pelenkázó résszel – gyermekággyá alakítható át, helyigényes, viszonylag drága, de legalább sokáig lehet használni.
• pelenkázó szekrények, melyek később – ötletes módon – íróasztalként, vagy komódként használhatóak,
Egyszerű, takarékos megoldások:
• szülői ágy – sokan itt teszik tisztába és öltöztetik fel gyermeküket
• a kisebb hellyel rendelkezőknek találó megoldást jelentenek a baba ágyára tehető merev pelenkázó lapok.

Mi a pelenkázó lapok lényege?
A pelenkázó lapok praktikus részei a pelenkázásnak, hisz vízhatlan anyaguknak köszönhetően túlélik a kisebb-nagyobb „baleseteket”. Eldobható, anti-allergén, légáteresztő anyagból készült változataik pedig kitűnően alkalmasak utazáshoz.

Milyen kivitelben és mekkora méretben készülnek?
Anyagukat tekintve vannak puha és merev hátoldalú pelenkázó lapok, melyeknek vannak sík, kétoldali, valamint három oldali peremmel ellátott változatai. A merev pelenkázó lapok 70x50cm-es, vagy 80x50cm-es méretben kaphatók. A méret kiválasztását meghatározza a kiságyunk szélessége. A puha pelenkázó lapok a két említett méreten felül 70x80cm-es méretben is kaphatóak.

Pólya
Mire szolgálnak a pólyák?
Melegen tartják és megtámasztják a babát, illetve segítenek a kevésbé gyakorlott kismamáknak a csemete tartásában, akár szoptatás közben is.

Milyen típusaikkal találkozhatunk a szakboltokban?
Manapság rengeteg újdonság került a piacra, így a hagyományos (betét+huzat) pólyák és az angol pólyák mellett kedvetekre válogathattok kókuszpólyák között.

Mi a különbség a három fajta pólya között?
Míg az angolpólya egy hálózsákszerű „ruhadarab”, melyet egy hosszú kötővel rögzítenek a baba derekán, a kókuszpólya egy mostanában divatos újítás, amely később játszószőnyegként is használható. Tépőzárral lehet összekapcsolni, a gyermek hátát pedig egy kókuszrost tartja. Előnye a megfelelő szellőzés, magát a kókuszrostot is ki lehet öblíteni és hamarabb megszárad, mint a hagyományos steppelt anyagok. Egy más csoportosítási szempont alapján fontos megjegyezni, hogy míg a hagyományos és a kókuszpólya tartja a kicsit, addig az angol pólya azoknak a babáknak kedvez, akiknek nagyobb a mozgás igényük.