Ásványi anyagok fontossága várandósan!

Ásványi anyagok fontossága várandósan!

Ásványi anyagok fontossága „pocakosan”

A vitaminok mellett nem szabad kifelejtenünk az ásványi anyagok fontosságát sem, melyek ugyanolyan lényeges szerepet töltenek be a magzat fejlődésében és kihordásában a várandósság ideje alatt! Nem csak említésre méltóak, hanem nagyon fontosak!
Az ásványi anyagok szervezetünknek gyakorlatilag 4-5 %-át teszik ki, testünk nem tudja szintetizálni ezeket az értékes anyagokat, hanem azt nekünk kell bevinni a szervezetünkbe. Az ásványi anyagoknak két csoportja ismert: a makroelemek (amikből naponta grammnyi a szükséges bevitel) és a mikroelemek, más néven nyomelemek (amikből mikrogrammnyi a szükséges bevitel, és amik csak nyomokban találhatóak meg az emberi szervezetben).

Ásványi anyagok fontossága várandósan!A kalcium fontossága a terhesség idején az utolsó harmadban figyelhető meg leginkább, amikor a baba csontozatának fejlődése zajlik. Ekkor a kalciumszükséglet kétszer nagyobb, mint normális esetben, ugyanis ez az ásványi anyag felel a csontozat keménységének megtartásáért, szilárdságáért, a leendő fogazat kialakulásáért. Említést érdemel még a véralvadási faktorok aktiválásában is. Kalciumot nagy dózisban találhatunk mindenféle tejtermékben, természetesen leginkább a tejben. Ezen kívül az olajos magvak tartalmaznak még sokat ebből az ásványi anyagból.
A foszfor, hasonlóan a kalciumhoz, fontos a csontozat kialakulásában. Hiánya általában nem merül fel, mivel tulajdonképpen minden élelmiszerben jelen van. Az élelmiszeripar is „gondoskodik” a foszforbevitelünkről, ugyanis foszforsavat tartalmaz a legtöbb savanyító adalékanyag.
A vas, mint ásványi anyag, a várandósság egész idején fontos szerepet tölt be, a vérképződésnél és vér oxigénszállításánál egyaránt nélkülözhetetlen. Szülés után is fontos a fokozott vasbevitel a vérveszteség következtében. A legmagasabb vastartalmú élelmiszerek közé tartozik a hús, máj, hüvelyes zöldségek, olajos magvak. Azonban vigyázat, a vas felszívódásának ellenségei a koffeintartalmú készítmények, mint a tea és a kávé, ezért ezek mellőzése ajánlott vastartalmú élelmiszer fogyasztásakor. Ha a várandósság idején magnézium szedése javallott, akkor a vas és a magnézium bevétele között teljen el legalább 3 óra, ugyanis a magnézium gátolja a vas felszívódását.
A magnézium az izomműködésben veszi ki oroszlánrészét az ásványi anyagok közül, izomgörcs esetén is magnézium javasolt, hiszen csökkenti a görcskészséget, jó hatással van a vérnyomás normalizálására. Ezen kívül az enzimtermelésben is részt vesz, és az idegműködésben is szerepet játszik. A B6-vitamin segíti a magnézium felszívódását, így együttes alkalmazása ajánlott. Magnéziumot találhatunk a főzelékfélékben, teljes kiőrlésű pékárukban.
A jód is segíti a magzat testi- és szellemi fejlődését. Alapanyagcsere folyamatokban is részt vesz. Kevés jód bevitelénél az újszülött szellemileg visszamaradott lehet, és növekedési zavar is felléphet nála. Leginkább a konyhasó, a tengeri halak gazdagok jódban. A terhesség utolsó fázisában ajánlott kissé lecsökkenteni a konyhasó bevitelét, mert ödémát, azaz vizenyőt okozhat.
A cink az idegrendszer tökéletes működéséhez szükséges, valamint az immunrendszerre is pozitívan hat. Egy korábbi kísérlet igazolta, hogy azoknál a kismamáknál, akik fogantatás előtt és után magasabb cinkmennyiséget vittek be szervezetükbe, 36 %-kal csökkent az idegpálya-károsodás kockázata. A legjobb cinkforrás a hús, máj, tojás, de hüvelyesekben is megtalálható. Az a tény is ismert, hogy az állati eredetű élelmiszerekből bevitt cink jobban hasznosul, mint a növényi eredetűekből.

A vitaminok és ásványi anyagok együttes erővel csodákra képesek, azonban hiányuk meghökkentően negatív eredményeket produkál, olyanokat, amikre nem is számítanánk. Fontos megemlítenem azt is, hogy külön-külön ezek a csodaszerek nem nyújtanak olyan teljesítményt, mint együttesen. Egy szó, mint száz, a tanulság a következő: Vitaminok és ásványi anyagok nélkül élni sem lehet, és egészséges életet kihordani sem!

Szeifrid Lilla -élelmiszeripari mérnök hallgató