Az első fogak, a legkisebbek fogápolása

A Kismamák nagykönyvében Dr. Papp Huba ír a fogzásról, fogápolásról, melyből hasznos tanácsokhoz juthatnak az édesanyák. Ezeket osztjuk meg most veletek.

Az első fogak, a legkisebbek fogápolásaA tejfogak áttörése általában féléves korban kezdődik, és kétéves korig tart. Ám ez csak egy irányadó intervallum, sok kisgyermek esetében korábban vagy később is kezdődhet. A fogzás kisebb- nagyobb kellemetlenséggel, fájdalommal járhat. Ennek következtében ne lepődjünk meg, ha a babánk nyűgös, nincs étvágya, fokozottan nyálzik, alvási zavarokkal küzd, lazább a széklete, esetleg be is lázasodik 1-1 fogacska kibújásának idején.

Mit tehetünk, hogy enyhítsük kisbabánk fogzási panaszait?

adjunk rágcsálnivalót a babának
hideg és kemény tárgyakkal hűsítsük az ínyét
ibolyagyökér rágása is segíthet
alkalmazhatunk gyógykészítményeket (pl. Dentonix csepp vagy gél)
alkalmazhatunk homeopátiás szereket,melynek kiválasztásában egy jó gyógyszerész sokat segíthet

A fogak előbújása után szükség van azok tisztítására. Először az ujjunkra tett puha, nedves ruhával dörzsöljük át a fogakat. A tejörlők megjelenésétől használjunk babafogkefét, melynek feje legyen minél kisebb. A fogak rágófelszínét oda- vissza, az oldalsó (külső- belső) felszínét apró körkörös mozdulatokkal , az ínytől a fog teteje felé tisztítsuk. Praktikus két fogkefét tartani, eggyel a gyermek játszhat, a másikkal elvégezhetjük a műveletet. A fogakat fogkrémmel tisztítani akkortól tanácsos, amikortól a gyermek már ki tudja öblíteni a száját. A fogmosás elsajátítása tehát egy folyamat, ezért türelmet és rugalmasságot igényel a szülőtől. Kezdetekben az esti fogmosásra helyezzük a hangsúlyt, ugyanis a fogak szuvasodására az éjszakai nyugalmi állapotban van a legnagyobb esély. A játékosság, leleményesség és a szülői türelem elengedhetetlen a tiszta fogakhoz vezető úton.

Végül ne feledkezzünk meg a megelőzésről sem. Az, hogy milyen ételeket – italokat fogyaszt gyermekünk, nem mindegy a fogak szempontjából sem. Kerüljük a cukros ételeket, édességeket. Mossunk fogat, és 3 éves kor után fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrés is.

Ha mindezt betartjuk, felelősen járunk el, és hozzájárulunk gyermekünk fogainak védelméhez!