Az első fűszerek babánk életében

Az első fűszerek babánk életében

A fűszerek szerepe a kicsik étrendjében

A fűszerek többnyire növényi eredetűek, élelmiszerek és folyadékok ízesítői, melyeket azért használunk, hogy ezek élvezeti értéke magasabb legyenek, valamint hatóanyagai miatt is kedveljük: különleges ízt, színt, illatot, tartósító anyagot kölcsönöz az elkészített ételnek és italnak.
Az ételek fűszerezése lehet erős és enyhe is, ízlés szerint. A magyar konyhában sajnos az előbbi érvényesül, ami az egészség szempontjából káros. A felnőttek étrendjébe is csínján kellene beilleszteni a fűszereket, hiszen számos betegséget idézhet elő a túlzott fogyasztásuk. Elsősorban viszont leszögezendő, hogy ami fűszeres, az nem biztos, hogy csípős és egészségtelen, ezáltal kerülendő. Lehet egészséges fűszereket is összeválogatni az aznapi menüsorhoz, akár gyógynövényekkel tarkítva.
A kisgyermek étrendjébe azonban óvatosan, fokozatosan szükséges bármilyen fűszert is beilleszteni. A babák számára már 7 hónapos kortól, a hozzátáplálás időszakától választhatunk olyan fűszerezést, amely ízletessé teszi az ételt, és jótékony hatással is bír. Ilyen például a petrezselyem zöldje, zeller zöldje, mely természetesen frissen szedve, nyersen a legkiválóbb. Lestyán, kakukkfű, bazsalikom is használható. A fűszerek pozitív hatásai sokoldalúak, vannak közöttük étvágyserkentő, vérkeringést javító, emésztést elősegítő, antioxidáns hatással bírók is, sőt, némely fűszert inhalálásra, vagy gyógyteaként is használhatóak, így keresgélhetünk kedvünkre.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a babák ételébe egyszerre csak egyféle fűszert használjunk, egyrészt, hogy megismerkedhessen a fűszer ízével, másrészt pedig, ha allergiás reakció jelentkezne az elfogyasztása után, tudjuk, hogy melyik fűszert kell mellőzni egy kis ideig a gyermek étrendjéből. Ebben az is segítségül szolgálhat, ha az ételek különböző fűszerezései között legalább egy hetet várunk, figyelve a babánk reakcióit, és azt is megtudhatjuk, hogy ízlik-e a gyermeknek az aktuális fűszerezés. Az egyik legjobb tulajdonsága a fűszereknek az egészségre gyakorolt pozitív hatásai mellett az, hogy a gyermekünk által eddig esetleg nem kedvelt ételt új nézőpontba helyezheti, ezáltal az újdonság erejével hathat. Tehát, előfordulhat, hogy fűszerezéssel megszerettethetünk olyan ételeket, melyet eddig nem sikerült gyermekünk pocakjába bejuttatni. Ha ez sikerült, akkor az eddig esetleg csak enyhén sózott ételt még ennyire sem szükséges sózni, hiszen egy új íz kerül előtérbe a baba számára.
A megfelelő fűszer kiválasztásánál figyeljünk annak eredetére, és arra is, hogy tartalmaz-e a fűszer mellett színezéket, esetleg más adalékanyagot. Ha ilyen fűszerrel találkozunk, jobb, ha az élelmiszerbolt polcán hagyjuk. Az anyák próbálják minél biztonságosabb forrásból beszerezni a fűszereket, itt is az őstermelők által termesztett termékeket preferáljuk.
Akár az egészséges táplálkozásnál, úgy a fűszerezésnél is talán a legfontosabb elv a mértékletesség. Találjuk meg azt a mennyiséget, mely nem „nyomja el” az étel fő összetevőinek ízét, jellegzetességét, és az egészségünkre sem ártalmas az a dózis.
Szoptató édesanyáknál is érdemes figyelni az ételek fűszerezésére, mivel az anyatej íze és zamata is változik az aktuális elfogyasztott fűszerezés által. Elképzelhető, hogy az anya által bevitt fűszer negatív reakciót vált ki a szoptatott gyermek szervezetében (hasmenés, has felpuffadása, stb.)
Fűszereket házilag is „elő lehet állítani”, a nyári zöldségek (sárgarépa, petrezselyem, paradicsom, zeller, vöröshagyma, fokhagyma) megszárításával már elő is állítottuk az otthoni, házi, ízletes ételízesítőt, melynek zöldségtartalma össze sem hasonlítható az üzletekben kaphatóval. Az így készült fűszer a család egészének örömére lehet, és az egészség szempontjából is kitűnő választás.

Következő cikkünkben néhány olyan fűszert mutatunk be, mely a babának és a családnak is egyaránt egészséges.

Szeifrid Lilla

étrend- tanácsadó